cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  21.01.2022 12:24:16

Eurozóna - Globální ekonomický výhled 1/2022

 

V závěru roku 2021 vyskočila inflace v eurozóně na nový historický rekord. Meziroční růst spotřebitelských cen dosáhl  5 %, k čemuž přispíval zejména vývoj cen energií, nicméně i jádrová inflace se nachází vysoko nad cílem ECB. Šetření  Evropské komise či PMI pak naznačují, že inflační tlaky zůstanou silné i v dalších měsících, třebaže v závěru minulého roku  byla očekávání cenového růstu mírně zkorigována. Mzdové tlaky jsou však i nadále mírné, třebaže trh práce v eurozóně  oživuje. Nezaměstnanost se v listopadu snížila na 7,6 %, zejména vlivem vývoje ve Španělsku. V Německu je trh práce již  napjatý – nabídka práce je na předkrizových úrovních a počty volných pracovních míst se dále zvýšily. Další komplikace ale  může přinést plný nástup varianty omikron. Razantní uzávěry, jako v minulém roce, sice již nejsou reálné, ale vyšší  nemocnost způsobí firmám další náklady, což bude opět působit ve směru vyšší inflace.  

Nástup omikronu přisype další písek do převodových kol globálních řetězců, které již delší dobu drhnou z důvodu  nedostatku materiálů a komponent a vysokých cen energií. Přetížení řetězců se v závěru roku zmírnilo, když poklesly  ceny námořní dopravy a dostupnost kontejnerů se zlepšila. Odolnost průmyslu v eurozóně v závěru roku 2021 pak potvrdily  i výsledky listopadové průmyslové produkce, která meziměsíčně vzrostla o 2,3 %. Značnou odolnost lze očekávat také  v případě výdajů spotřebitelů v eurozóně. V závěru roku se mobilita oproti předchozím pandemickým vlnám nepropadla  a maloobchodní tržby v eurozóně v říjnu i v listopadu meziměsíčně rostly. Na druhou stranu na důvěru spotřebitelů citelně  dopadají některá vládní opatření (např. vyžadování kovid pasů) a rostoucí účty za energie

Nový výhled CF přináší pro letošní rok mírně horší očekávání ekonomického růstu při vyšší inflaci. V roce 2023 sice  ekonomika eurozóny zpomalí, ale cenové tlaky by již měly ustoupit. Návrat inflace k cíli ECB se tak pravděpodobně opět  odsouvá, což bude vytvářet tlak na centrální banku rychleji ukončit nákupy aktiv a přistoupit dříve ke zvýšení sazeb.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688