Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  03.01.2022 16:10:38

Tesla, Rivian a čtvrtá průmyslová revoluce

Analytik společnosti Wedbush Dan Ives nastavil cílovou cenu u akcií Tesly na 1 400 – 1 800 dolarů a katalyzátorem, který by akcii měl poslat do těchto výšin, má podle něj být zejména růst výrobních kapacit v USA a Číně. Ives přitom v rozhovoru pro Yahoo Finance uznal, že konkurence na trhu s elektromobily sílí, ale dodává, že nejde o hru s nulovým součtem. Takže dobře si může vést Tesla, tradiční automobilky typu Ford či GM, které mohutně investují do elektromobility, čínské firmy v odvětví i třeba americký Rivian.

U Tesly a dalších výrobců elektromobilů bude i nadále významným tématem Čína a silný růst tamní poptávky, vedle toho navíc tenze ve výrobní vertikále, které by ale měly podle analytika začít polevovat. V poslední době se také hodně hovoří o Rivianu, a to zejména v souvislosti se zpožděními na straně produkce jeho vozů. Je možné, že akcie této firmy jsou hrubě nadhodnocené, protože si společnost bude muset projít podobnou zkušeností, jakou měla s rozjetím výroby Tesla?

Ives míní, že Rivian je vnímán jako „zlaté dítě“ elektromobility, očekávání jsou u něj nastavena velmi vysoko a každé škobrtnutí je proto hned znát na ceně akcií. Firma podle analytika bude muset být „bezchybná“ a i v prostředí nedostatku čipů bude muset naplňovat očekávání investorů týkající se výroby a počtu vozů uváděných na trh. Yahoo v této souvislosti následující tabulkou připomnělo, jak již roky soustavně posilují akcie Tesly:
2
Zdroj: Yahoo Finance

Ives tyto výsledky komentoval s tím, že na to, aby akcie dál posilovala, nemusí Tesla zaujímat naprosto dominantní podíl na trhu s elektromobily. Automobilový trh totiž prochází největší transformací od padesátých let minulého století. A i když má Tesla „na zádech namalovaný cíl“, do kterého se trefuje její konkurence, velikost trhu může být dostatečná pro všechny. Kdo je největším potenciálním konkurentem Tesly? Podle analytika GM, a zejména Ford, v Evropě pak BMW.

Jaký podíl mohou mít elektromobily někdy v roce 2030? Podle analytika je právě toto jádrem jeho býčí teze pro Teslu, protože se domnívá, že na konci desetiletí mohou mít elektromobily globálně až 30% podíl na automobilovém trhu. Jde tak o „čtvrtou průmyslovou revoluci“. Tesla samotná pak „bude vždy emočním příběhem“, což se ukázalo i v roce 2021 třeba ve vztahu k tweetům Elona Muska.

Zdroj: Yahoo Finance, Youtube




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688