mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  29.12.2021 16:45:00

Domácnostem ohroženým růstem cen energie pomůže upravený příspěvek na bydlení. Podnikatelé pak při vynucené změně dodavatele energií mohou využít rozšíření programu Záruka 2015 až 2023.

Domácnostem, které nejvíce postihl skokový nárůst cen energií, pomůže  překlenout finanční problémy změna příspěvku na bydlení. Legislativní  úpravu předložil vládě ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.  Změna zajistí, že na pomoc dosáhne více rodin. Domácnosti, které nemají  dost prostředků na pokrytí nedoplatků za energie v režimu dodavatelů  poslední instalace (DPI), kam nedobrovolně spadly po ukončení činnosti  některých dodavatelů, budou moci čerpat mimořádnou okamžitou pomoc.  Podnikatelé pak při vynucené změně dodavatele energií mohou využít  rozšíření programu Záruka 20152023

Enormní růst cen elektrické energie a zemního plynu zasáhl stovky tisíc  domácností, které nedobrovolně skončily v režimu dodavatelů poslední  instalace. Dotkne se však také domácností, kterým končí fixace smluv nebo ji  vůbec neměly. Vláda proto připravila sadu adresných opatření, která umožní  čerpání pomoci přímo k postiženým rodinám. Hlavním cílem je pomoci rychle a  efektivně těm nejohroženějším domácnostem. 

„Novelu zákona o státní sociální podpoře projedná vláda hned po Novém roce.  Následně by měl Parlament schválit návrh ve stavu legislativní nouze, protože  je třeba zatíženým domácnostem pomoci co nejrychleji,“ uvedl předseda vlády  Petr Fiala (ODS). 

„Cílem vlády je dostat pomoc k ohroženým domácnostem rychle a efektivně. O  příspěvek půjde žádat zpětně až po dobu tří měsíců. Naší snahou je, aby  vysoké platby za energie nevysály celý rodinný rozpočet. Domácnostem v  nájemních, vlastnických, a nově i podnájemních bytech a bytech užívaných na  základě služebnosti by po odečtení nákladů na bydlení mělo zůstat 70 procent  příjmů, v Praze pak 65 procent,“ upřesňuje ministr práce a sociálních věcí  Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Okamžitá reakce na mimořádný růst cen 

V rámci příspěvku na bydlení hrají klíčovou roli takzvané normativní náklady na  bydlení, které jsou dané zákonem. Jsou to průměrné náklady na průměrný byt  se zohledněním velikosti domácnosti a obce. Z nich se pak odvozuje výše  příspěvku na bydlení, který lze poskytnout. Pravidelná úprava těchto částek na  základě vývoje indexu spotřebitelských cen byla již vládou schválena s  platností od k 1. 1. 2022. Avizovaný skokový nárůst nákladů domácností na  energie však vláda v rámci dosavadního zmocnění, které jí ukládá zákon o  státní sociální podpoře, nemůže v plné míře promítnout do pravidelné úpravy  částek normativních nákladů na bydlení. Proto byla připravena tato novela  zákona. „Mimořádný nárůst cen energií vyžaduje mimořádnou reakci, proto  jsme připravili nadstandardní navýšení na základě odhadu vývoje cen,“ vysvětluje Marian Jurečka. Toto mimořádné navýšení platné pro rok 2022 by už většinově mělo pokrýt očekávaný růst cen vycházející z odhadu Ministerstva  průmyslu a obchodu, Energetického regulačního úřadu a z konzultací s DPI.  Změny by měly být účinné nejpozději do 31. ledna 2022

Mimořádná okamžitá pomoc 

Mimořádná okamžitá pomoc by měla směřovat do domácností, které se kvůli  úhradě vysokých nákladů dostaly do hmotné nouze. Umí pomoci s  jednorázovou úhradou nedoplatků, případně s jinými nutnými výdaji, na které  domácnostem po úhradě nezbývají vlastní finanční prostředky, existuje totiž  více druhů této jednorázové dávky

Specifickým druhem mimořádné okamžité pomoci je pomoc s nedoplatkem na  vyúčtování DPI, u níž je základním předpokladem, že domácnost přešla na  standardní produkt a má k dispozici vyúčtování za období v režimu DPI. V  tomto případě lze požádat na úřadu práce o pomoc prostřednictvím právě této  dávky MOP - vyúčtování DPI

Domácnostem, které už po zaplacení vysokých záloh na energie nemají  dostatečně vysoký disponibilní příjem na úhradu jiného nezbytného výdaje  (nájem, zimní oblečení apod.) by pak měla pomoci MOP jednorázový výdaj  nebo MOP sociální vyloučení. 

Na základě informací od Energetického regulačního úřadu aktuálně z  celkového počtu 912 962 zákazníků, kteří spadli do režimu DPI, má v současné  době již 734 405 uzavřené smlouvy s novým dodavatelem nebo u nich běží  desetidenní lhůta přechodu k němu. 

„Fakt, že se domácnosti ocitly v režimu dodavatelů poslední instance, nebyl  daný primárně jejich chybou. Vláda proto chce zajistit pomoc domácnostem,  které nemají dost prostředků na zaplacení vysokých záloh za elektřinu nebo  

plyn. Usilovně pracujeme s jednotlivými DPI, aby současně domácnosti  neskončily v zimním období bez tepla a světla. Současně si cením práce  zaměstnanců DPI, kteří museli během krátké doby oslovit stovky tisíc  domácností,“ dodává Marian Jurečka. 

Modelové případy pomoci postiženým domácnostem 

1. Senior žijící v bytě s menší spotřebou elektřiny  

Poživatel starobního důchodu ve výši 17 tisíc Kč bydlí v Praze v nájemním  bytě, kde elektřinu spotřebovává na běžné elektrospotřebiče, svícení a vaření.  Typický nárůst roční faktury bude podle odhadů z 9 000 v roce 2021 na 11  500 v roce následujícím, tedy zhruba o čtvrtinu více. Skutečné měsíční  náklady na bydlení v roce 2021 byly 13 000 . Výše příspěvku na bydlení  bude díky úpravě měsíčně dosahovat 4 171 dávka je o 1 120  vyšší, než by byla bez mimořádného navýšení. Pozn. Tomuto důchodci ani  s přiznaným příspěvkem na bydlení nezůstane 65 % příjmu, protože jeho  příspěvek na bydlení je zastropován tzv. normativem.

2. Rodina žijící v domě s elektrickým vytápěním 

Rodina se dvěma malými dětmi bydlí ve vlastním domě v Praze, matka je s  menším dítětem v domácnosti a čerpá rodičovský příspěvek ve výši 10 tisíc  , otec má příjem 28 tisíc Kč a rodina má také nárok na přídavek na děti ve  výši 2 x 1 130 . Rodina používá přímotopy nebo tepelná čerpadla, ročně  zaplatí za elektřinu až o polovinu více. Skutečné měsíční náklady na bydlení v  roce 2021 byly 16 500 , nově dosáhnou 17 833 . Výše příspěvku na  bydlení dosáhne 5 111 dávka je o 2 147 vyšší, než by byla bez  mimořádného navýšení. 

3. Samoživitelka s jedním dítětem žijící v domě, kde se vytápí plynem Osamělý rodič s příjmem ve výši minimální mzdy (14 795 ) pobírá  příspěvek na dítě. Bydlí v nájemním bytě v menším městě a na vytápění (a  případně i vaření či ohřev vody) využívá plyn. Typický nárůst roční faktury  bude z 28 000 v roce 2021 na 46 000 v roce 2022, tedy o dvě třetiny.  Skutečné náklady na bydlení dosahovaly doposud 15 000 měsíčně, v roce  2022 budou 16 500 měsíčně s ohledem na nárůst ceny plynu. Výše  příspěvku na bydlení bude nově 4 441 dávka je o 1 130 vyšší,  než by byla bez mimořádného navýšení. Pozn. I této samoživitelky se  dotkne normativ, který dávku na bydlení zastropuje, takže ani jí nezůstane 70  % z příjmu poté, co obdrží příspěvek na bydlení

Tiskové oddělení MPSV

 
30.12. 12:27  kocourkov (ghj)
29.12. 22:28  podpora (Igor)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688