29.12.2021 V regionu vyšší produkce hovězího a vepřového masa
V Plzeňském kraji bylo v roce 2021 za období ledna až září poraženo více kusů skotu i prasat než ve stejném období předchozího roku. V případě porážky ovcí a jehňat šlo o meziroční pokles poražených kusů. Nejvyšší regionální produkce masa bez drůbežího v roce 2021 byla zaznamenána v měsíci březnu.
Od počátku roku bylo v Plzeňském kraji k 30. 9. 2021 poraženo 19 590 kusů skotu, což bylo o 1 267 kusů více než ve stejném období roku 2020, největší početní nárůst je patrný u býků (o 668 kusů), dále pak u krav (o 486 kusů). Celkem bylo v regionu vyrobeno 15,3 tis. tun jatečné hmotnosti masa bez drůbežího, z toho 6,1 tis. tun tvořilo hovězí maso včetně telecího a 9,3 tis. tun bylo maso vepřové. Plzeňský kraj se na celkové výrobě hovězího masa v České republice podílel 11,4 %. Průměrná živá hmotnost skotu ve výše uvedeném období činila v kraji 580,1 kg na kus, což bylo v průměru o 2,6 kg na kus více v porovnání s průměrnou hodnotou v ČR. Naopak byl rozdíl v živé hmotnosti u býků, kde byl průměr v ČR o 5,2 kg vyšší než v Plzeňském kraji.
Na prvním místě v počtu poražených kusů skotu se nachází Pardubický kraj s 43,5 tisíci, na místě druhém Vysočina (37,0 tisíc kusů), kde v obou případech došlo k mírnému meziročnímu poklesu počtu poražených kusů. Třetí příčku obsadil kraj Plzeňský, který naopak zaznamenal meziroční nárůst ve sledovaném období o 6,9 %.
V případě porážky prasat v Plzeňském kraji bylo zaznamenáno meziroční navýšení o 10 146 kusů, což bylo o 11,5 % více než v období ledna až září předchozího roku. V souvislosti s navýšením poražených kusů v Plzeňském regionu se zde zvýšila také výroba vepřového masa, a to o 988 tun jatečné hmotnosti. Průměrná živá hmotnost prasat (bez prasnic a kanců) činila 121,0 kg a mírně převýšila hodnotu průměru ČR o 3,2 kg/ks.
Mezikrajské srovnání ukázalo, že největší počet poražených prasat byl evidován v Jihočeském kraji (425,7 tisíc kusů). Z dostupných údajů byl naopak nejmenší počet v kraji Libereckém (4,4 tisíce kusů). Nejvíce vepřového masa bylo vyrobeno v Jihočeském kraji (39,8 tun jatečné hmotnosti), jehož podíl tvořil téměř čtvrtinu celkové produkce vepřového masa v ČR.
V Plzeňském kraji byl zaznamenán v období ledna až září v porovnání se stejným obdobím roku 2020 nižší počet porážek u ovcí i jehňat, kde hodnota poražených kusů u ovcí byla nižší o 26,0 %, v případě samotných jehňat pokles o 12,4 %. Od ledna do září roku 2021 bylo poraženo 481 ovcí, z toho 333 jehňat. Výroba skopového a zároveň kozího masa v kraji poklesla téměř o 20 % na současnou hodnotu 7 tun jatečné hmotnosti a podílela se tak 7,9 % na celkové výrobě tohoto druhu masa v ČR. Největším producentem skopového a kozího masa byl Zlínský kraj, kde bylo vyrobeno 25,8 % celorepublikové produkce.
Kontakt:
Ing. Lenka Hamouzová
Krajská správa ČSÚ v Plzni
T: 377 612 145
E-mail: lenka.hamouzova@czso.cz
Přílohy
-
Více informací na ústředních stránkách ČSÚ Odkaz [nové okno]
-
Porážka hospodářských zvířat v Plzeňském kraji k 30. 9. 2021 (aktualita v pdf)
-
Porážka hospodářských zvířat v Plzeňském kraji - meziroční změny (tabulka)
Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:
Přečtěte si také:
Prezentace
26.04.2024 Historie a vývoj vodovodních baterií: Od...
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
Okénko investora
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová maxima?
Štěpán Křeček, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz