Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.12.2021 09:12:00

Rozbřesk: Zasedání ECB a Fedu ukážou rozdílný přístup k inflaci. Dnes musí být ve střehu forint

Evropská centrální banka versus Fed - tento týden uvidíme střet různých pohledů na dnešní inflační vlnu. Zatímco Fed (podobně jako ČNB) ji bere s plnou vážností a urychlí ústup z měnové expanze (tapering), ECB bude na čtvrtečním zasedání pravděpodobně i nadále přešlapovat na místě. Potvrdí sice ústup z pandemických programů (PEPP) do konce března, ale bude podmíněn dalším vylepšením pandemické situace a zcela mimo hru ponechá otázku zvýšení úrokových sazeb.

Zatímco v USA zřejmě úrokové sazby půjdou vzhůru pravděpodobně do poloviny roku - ze 70 % trhy počítají s květnem a pro příští rok celkově se dvěma až třemi zvýšeními sazeb o 25 bps., tak v eurozóně jsou vyšší sazby tabu pro rok 2022 i většinu roku 2023. Navíc v nové inflační prognóze ECB pravděpodobně znovu zopakuje mantru o “dočasnosti” inflace, kdy se po letošní inflační vlně prognózovaná inflace usadí viditelně pod 2 %, což bude indikovat potřebu pokračování QE (programu APP) a záporných sazeb.

I holubicím v ECB je však jasné, že přirozené inflační tlaky a nejistoty sílí. Časem si proto budou chtít vytvořit větší flexibilitu v komunikaci i v operativním nastavení programu APP. Tržní optikou nahlíženo je jasné, že v případě ECB existuje daleko větší prostor pro překvapení než v případě Fedu. U ECB trhy v zásadě počítají se stabilitou sazeb v následujících dvou letech - například dvouleté eurové swapy se pohybují hluboko v záporu (-0,4 %). Na jakýkoliv jestřábí posun ECB tak pravděpodobně zareagují trhy v budoucnu citlivěji než na informace o politice amerického Fedu, který třeba na eurodolaru zatím hraje prim.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se před zasedáním Fedu a ECB dostala do lehké defenzivy. A není se čemu divit. Globální trhy jsou opatrné, akcie korigovaly páteční zisky a pod výrazný tlak se dostaly některé rozvíjející se měny v čele s tureckou lirou.

Jestřábí Fed středoevropským měnám tento týden příliš nepomůže a očekáváme proto na koruně obchodování v pásmu 25,40-25,50 EUR/CZK, a to nehledě na jestřábí komentáře z ČNB.

Zahraniční forex

Regionální měny včetně zlotého a forintu se dostaly pod tlak, k čemuž přispěla turecká lira, která se opět ocitla na tobogánu a dramaticky oslabovala. Turecká centrální banka sice zaintervenovala na její podporu, avšak dnes po ránu lira opět oslabuje, což se středoevropským měnám nebude líbit.

Odpoledne musí být ve střehu forint, neboť zasedá MNB a bude utahovat svoji měnovou politiku. Maďarská centrální banka jednak zřejmě ukončí program kvantitativního uvolňování a jednak zvýší svoji hlavní základní úrokovou sazbu. Ta nyní leží výrazně níže než jednotýdenní depozitní sazba, kterou MNB zvyšovala v uplynulých třech týdnech (3,30 % versus 2,10 %). MNB tedy bude muset tento rozdíl dorovnat. Čím blíže se hlavní základní sazba přiblíží jednotýdennímu depu, tím lépe pro forint.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688