Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  26.11.2021 10:07:46

USA: Aktuální pravděpodobnost recese je podle některých modelů celkem vysoká


Včera se toho ohledně ekonomických dat moc nestalo. Tak bych trochu odbočil a podíval se na aktuální
pravděpodobnost recese americké ekonomiky, protože to je něco, co se již delší dobu skloňuje na trzích. V tomto ohledu je výběr ekonomiky USA přirozený, a to především kvůli dlouhé historii dat a dostatečnému množství cyklů (recesí), na kterých se dají modely odhadnout.

Pro odhad pravděpodobnosti recese jsou často používány dva přístupy, které používá FED. Prvním je odhad pravděpodobnosti recese z výnosové křivky (články Estrelly a Mishkina z devadesátých let). Klíčovou proměnnou je spread mezi 10Y a 3M sazbami. Čím více se snižuje, tím je větší pravděpodobnost recese. Pokud je tento spread lehce záporný (3M je výše než 10Y), tak je podle původních odhadů pravděpodobnost recese zhruba 30 %. S výrazněji negativním číslem se pak pravděpodobnost zvyšuje.
Aktuálně se tento rozdíl nicméně zvyšuje, což je dáno růstem 10Y výnosů z důvodů vyšší inflace a tím i očekávání přísnějšího zvyšování sazeb v USA ve druhé polovině příštího roku.



Konzistentně s tím pak klesá pravděpodobnost recesekterá pro příští podzim klesla z nedávných zhruba 40 % na necelých 7 %. To vypadá docela dobře.
Vypovídací schopnost tohoto přístupu může být nicméně nyní o něco menší, a to jednak kvůli QE, které ovlivňuje dlouhý konec křivky, tak i kvůli téměř nulovým krátkým sazbám. Spread mezi 10Y a 3M, když 3M jsou jen 0,05 %, do záporu jen tak neskočí. Kvůli těmto faktorům je pak třeba sledovat spíše vývoj v čase a ne absolutní hodnotu spreadu, ale i to je v poslední době příznivé.



Druhým a v dnešní době asi i lepším přístupem je model Chauveta a Pigera, který vypočítává pravděpodobnost recese z vývoje zaměstnanosti, průmyslové produkce, maloobchodních tržeb a osobních příjmů. Ten není tak závislý na QE a ZLB (nulových sazbách FEDu, zero lower bound) a může tak být důležitým indikátorem i v dnešních časech.

Aktuální obrázek nevypadá příliš dobře. Pravděpodobnost recese v USA je téměř 45 %. A navíc z dat od roku 1970 je vidět, že vždycky, když byla pravděpodobnost takto vysoká, tak to recesí skutečně skončilo (šedé sloupce).

Tento graf FED samozřejmě zná a je pravděpodobně jedním z důvodů, proč se do žádného rychlého utahování měnové politiky nyní nehrne.

Světovou ekonomiku silně ovlivňuje negativní nabídkový šok a v tomto ohledu celkem věřím, že jestli zůstanou ceny komodit delší dobu vysoké a výrazně se nezlepší doprava materiálů a zboží, tak takový vývoj do recese skutečně vyústit může.

Bidenova snaha snížit ceny ropy uvolněním 50 miliónů barelů ze svých strategických zásob se v tomto ohledu jeví jako správná politika. To, že se k tomu přidaly i další země včetně Číny či Indie, je pak důsledkem toho, že možnost zhoršení ekonomického vývoje berou skutečně vážně i další velké ekonomiky.

V tuto chvíli je stále o něco vyšší pravděpodobnost toho, že se zatáčku podaří vytočit a USA (a další země) do recese nespadnou. Nicméně nejistota a rizika rostou.

Příznivé je i to, že nejnovější data z USA jsou až nečekaně příznivá. Například počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti spadnul tento týden pod 200 tisíc, což je síla trhu práce, která byla před vypuknutím pandemie (což je také jeden z důsledků posílení dolaru). Na druhou stranu ale jde stále o různé měsíční či týdenní indikátory, které jsou ze své podstaty značně rozkolísané.



Mimochodem, aktuálně cena ropy brent trochu koriguje a je pod hladinou 79 dolarů za barel (což je ale tedy stále ještě hodně). Je otázkou, zdali má vliv Bidenův plán nebo spíše zhoršení pandemické situace v Evropě. Spíše bych si vsadil na to druhé.



Jiří Polanský

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

26.11. 12:30  Svet je v Řitce (Vedúci odchytovej služby Bohnice)

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá   8:56  Nezaměstnanost v Maďarsku klesla (26.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688