Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  24.11.2021 09:38:07

Ranní okénko - Po pozitivním překvapení u PMI nás čeká Ifo a tuzemský konjunkturální průzkum


Dnes je na řadě jediný údaj z tuzemska tohoto týdne – konjunkturální průzkum. Dále nás čekají výsledky Ifo indexu, které napoví, jak si německá ekonomika vede během čtvrtého kvartálu. Odpoledne patří údajům z USA včetně struktury HDP v Q3 2021 a zápisu z posledního (listopadového) měnového zasedání. Česká měna se stále drží na slabší úrovni (25,51), na kterou se dostala koncem minulého týdne, mimo jiné vlivem epidemické situace doma i v zahraničí a také posilujícímu dolaru vůči euru.

Od českého konjunkturálního průzkumu čekáme pokles důvěry převážně napříč jednotlivými kategoriemi. Důvěru spotřebitelů i podnikatelů v listopadu ve srovnání s říjnem pravděpodobně více zatížila nejistota ohledně koronavirové situace, která se v posledních týdnech rapidně zhoršila. K tomu je třeba dále přičíst inflaci, která ještě nedosáhla vrcholu a dále pokračující komplikace na straně nabídky. Dvě věci budeme se zájmem sledovat. Zaprvé, zda a do jaké míry se sníží plány domácností utrácet v nejbližších měsících a zda nebude patrný úmysl navyšovat úspory, neboť pro naši prognózu vývoje HDP v závěru roku i do dalších kvartálů je spotřeba domácností stěžejní. Zadruhé bude zajímavé hodnocení situace na nabídkové straně. Je možné, že v případě, kdy se zvyšuje šance zavedení Covid restrikcí doma i v zahraničí, bude docházet k předzásobování, což by vedlo k ještě napjatější situaci v dodavatelských řetězcích.

Mírný pokles se čeká i u německých Ifo indexů, které vyjdou o hodinu později. V Německu je koronavirová situace v porovnání s ostatními velkými ekonomikami, Francií, Itálií a Španělskem nejhorší, což bude jistě zohledněno ve výsledcích průzkumu. Nepříznivě bude působit také nedostatek materiálů a zaměstnanců, což ostatně již signalizoval poslední výsledek průzkumu.

V odpoledních hodinách dorazí sada dat z USA, poté se příchodem Dne díkuvzdání (ve čtvrtek) na druhé straně oceánu na ekonomická data na čas zapomene. Zpřesněný odhad HDP za třetí čtvrtletí by dle odhadů mohl vykázat mírnou revizi nahoru, z 2 % na 2,2 % (k/k anualizovaně). Spotřeba domácností měla kladně přispět k HDP, i když revize maloobchodních tržeb za září dolů ukazují na slabší příspěvek. Nejen spotřeba, ale i investice a export byly ovlivněny komplikacemi na straně nabídky.

Dále jsou na řadě osobní výdaje a příjmy a také objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. U všech ukazatelů se za říjnové období čeká zlepšení, což značí dobrý start do posledního čtvrtletí.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688