Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  19.11.2021 05:58:00

Inflace je klíčem pro sestavení portfolia na příští rok, domnívají se analytici

Akciové trhy dostávají další a další varování před inflačními tlaky a investoři přemýšlejí, jak nejlépe nastavit svá portfolia vůči potenciálnímu dopadu dlouhodobějšího růstu cen. Klíčové pro investory přitom je, kam až může inflace narůst.

Z rostoucích cen většinou těží cyklické akcie, ale od určitého bodu už i ty začnou pociťovat rostoucí tlak. Při pohledu na analýzu ročních výnosů upravených o inflaci od roku 1871 analytici Citigroup poznamenávají, že při inflaci vyšší než 10 % je výkonnost akciového trhu záporná. Reálná aktiva, jako je zlato, nemovitosti a komodity, mají jako jediná vysokou pozitivní návratnost, když míra inflace přesáhne 5 %, zatímco výnosy z akcií mají tendenci být tlumené, říkají analytici.

Inflace ve výši 2 % až 3 % je podle tržního stratéga Fidelity International Carstena Roemhelda pro akciové trhy ideální. Podle něj inflace sice nedosáhne dvouciferných hodnot, ale mohla by zůstat nad úrovněmi, které tu byly posledních 10 let.

Takový scénář by byl dobrým znamením pro cyklické akcie. Podle stratégů UBS kombinace rostoucích výnosů dluhopisů a inflace se zpomalujícími ukazateli aktivity historicky prodlužuje vyšší výkonnost této skupiny, a to až do pozdních fází cyklu.

Tento mix také silně podporuje odraz defenzivních titulů, uvádí analytici UBS a nabádají investory, aby si udržovali vyvážený přístup. Mezi akciemi, které z inflace těží, doporučují chemický sektor, obchodníky s potravinami a energetiku. Také by z ní mohly těžit banky, ale zde budou další zisky záviset spíše na pohybu výnosů dluhopisů, dodávají analytici.

Až dosud akciové trhy považovaly obavy z inflace pouze za dočasné, ale podle Marka Behringa, vedoucího správy aktiv u Fuerst Fugger, se to myšlení může změnit. „Pokud bychom v polovině příštího roku zjistili, že centrální banky stále reagují velmi obezřetně a přitom ceny nadále dynamicky porostou, pak by bylo nutné toto myšlení změnit,“ říká.

„Ten nejlepší možný scénář není pro akcie příliš vzrušující, protože odpovídá mírnému růstem s nízkou inflací,“ říká Sylvain Goyon, stratég společnosti Oddo. „Naopak, přetrvávající vysoká inflace v prostředí s vysokým růstem, je spojena s negativní anualizovanou výkonností kolem -3,5 %. Pokud se inflace normalizuje, bude výkon opět kladný. Jinými slovy, inflace je klíčem pro příští rok.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688