ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  12.10.2021 08:40:26

Ranní glosa: Vysoká inflace bude dál růst

Česká inflace začala atakovat pětiprocentní hranici. V září meziročně vyskočila na 4,9 %, což je více než 1,7procentního bodu nad letní prognózou centrální banky. Navíc za prudkým nárůstem do značné míry stojí jádrová inflace, která láme nové rekordy – v září vystoupala až na 5,8 %, což je 2,3procentního bodu nad srpnovou prognózou centrální banky.

Růst cen probíhá až na malé výjimky napříč spotřebitelským košem. Domácnostem se prodražují zejména náklady spojené s bydlením, které ve spotřebitelském koši zastupuje imputované nájemné (ceny bytů, materiálů a stavebních prací). Druhou velkou zdražující oblastí je doprava - výrazně vyšší jsou meziročně nejen pohonné hmoty, ale i ceny automobilů reflektující výpadky produkce v automobilovém průmyslu. A bohužel, inflace může být v nejbližších měsících ještě vyšší. Na podzim se teprve do spotřebitelského koše začnou promítat postupně vyšší ceny elektrické energie a plynu a inflace tak může ke konci roku atakovat hranici 6 %.

To vše samozřejmě jenom posílí jestřábí náladu v centrální bance. A ukazuje to už včerejší vyjádření centrálních bankéřů k zářijovým číslům - "Zveřejněná data svědčí o nečekaně silných a plošných inflačních tlacích z domácí i zahraniční ekonomiky, které představují výrazné proinflační riziko stávající prognózy ČNB. Situace se vyvíjí ve směru mnohem rychlejšího zvyšování úrokových sazeb, než předpokládala letní prognóza." Většina bankovní rady má oprávněné obavy, aby se dnešní vysoká inflace (kterou způsobuje široká paleta faktorů) nepromítla do dlouhodobějších inflačních očekávání a nezabydlela se pak v Česku natrvalo. Menší ukotvenost inflačních očekávání už prý podle posledních komentářů centrální bankéři začínají pociťovat - podle posledního průzkum jsou krátkodobá i střednědobá inflační očekávání na finančních trzích nejvyšší za poslední dekádu.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688