Makroekonomika  |  06.08.2021 10:02:32

Ranní okénko - Zpráva z amerického trhu práce bude důležitým údajem pro další kroky Fedu

Aktuální hodnoty měny/komodity 
    Aktuál 
EUR/CZK  25,39
USD/CZK  21,47
EUR/USD    1,183
USD/PLN  3,842
Ropa Brent  USD/barel  71,85
Zlato  USD/unce  1799
Aktualizováno  9:01 Zdroj: Thomson Reuters 
Dnes dorazí údaje o české průmyslové výrobě za červen, kterou bude doprovázet statistika zahraničního obchodu. Oba sektory jsou podporovány zvyšující se poptávkou a naopak tlumeny výpadky na nabídkové straně. Červnový výsledek průmyslu před necelou hodinou zveřejnil německý Destatis. Data ukazují, že narušené nabídkové vazby doléhají na objem výroby více, než se očekávalo. Dostavil se meziměsíční (po očištění) pokles o 1,3 % oproti očekávanému růstu o 0,5 %. A to navzdory revizi květnových dat k mírně horšímu výsledku (z -0,3 % na -0,8 %). Jedinou subkategorií, kde došlo k nárůstu je produkce spotřebního zboží (+3,4 %). . Na hlavní událost, z globálního pohledu, si ale počkáme až do večerních hodin, kdy bude v USA zveřejněn měsíční report z trhu práce.
Překvapivé zpomalení německého průmyslu v červnu je rizikem i pro výsledek v tuzemsku díky napojení českého průmyslu na západního souseda. Podle našeho odhadu výroba v ČR v červnu vzrostla o necelých 8 % meziročně, což by odpovídalo zhruba stagnaci oproti květnu. Zahýbat by se statistkou mohl především automobilový průmysl. Pro něj se v poslední době stal již ikonický nedostatek čipů či jiných součástek, kvůli nimž dochází odstavení částí výroby. Tím se zhoršuje i exportní výkonnost průmyslu, jež je stěžejní pro zahraniční obchod. Jeho bilance měla v červnu skončit poblíž 20 mld. , tedy slušného výsledku navzdory aktuální situaci. 
V USA budou investoři nervózně vyhlížet zveřejnění červencové statistiky z trhu práce. Předzvěstí negativních zpráv je ADP report z tohoto týdne, podle nějž zaměstnanost rostla podstatně méně, než se čekalo. Pozadu zůstala i tvorba nových míst v sektoru služeb, kde se čekal díky rozvolnění a letnímu období svižný růst. Míra nezaměstnanosti měla klesnout na 5,7 % z 5,9 %. Pro finanční trh bude zpráva důležitá, jelikož nastíní, jakým směrem „popožene“ uvažování Fedu. Horší výsledek by byl signálem pro vytrvávající opatrnost při zpřísňování měnových podmínek. Jinými slovy, trh by očekával pomalejší, či pozdější utahování měnových podmínek. 

Pohled zpět:

ČNB včera v souladu s očekáváními zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 25bb na 0,75 %. ČNB tak navázala na své červnové rozhodnutí a zpřísnila politiku podruhé za sebou Byla také představena nová prognóza. ČNB v ní podle očekávání zvýšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce, a to na 3,5 namísto 1,2 %. Pro rok 2022 došlo naopak k mírnému snížení z 4,3 na 4,1 %. Výrazně pak ČNB zvedla odhad růstu spotřebitelských cen, kde nyní v roce 2021 čeká 3,0 namísto 2,7 % a v roce 2022 2,8 namísto 2,4 %. Centrální banka nově také více věří české koruně a poměrně citelně zvýšila i výhled na úrokové sazby, které jí nyní modelově vycházejí přibližně o jedno 25bb zvýšení výše než dříve, a to v letošním i příštím roce. Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002%5Bkey%5D=3777.
Vyšel také výsledek červnových maloobchodních tržeb. Ty skončily nad očekáváními a vylepšena byla také květnová čísla. Meziroční zlepšení se dostavilo prakticky ve všech kategoriích. Meziměsíčně, po velmi silných (mnohdy až dvouciferných) nárůstech bezprostředně po otevření obchodů, vykazuje červnová statistika mírnou korekci. S lepšícím se spotřebitelským sentimentem očekáváme, že si maloobchodní tržby udrží solidní tempo a setrvají nad předpandemickou úrovní. Celkově za letošek očekáváme růst maloobchodních tržeb, včetně prodeje automobilů, o 5,2 %. Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002%5Bkey%5D=3775.  

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Údálost  RB/RBI Trh Předchozí
9:00 ČR Průmyslová výroba (r/r červen, v %)  7,9 8,3 32,3
9:00 ČR Zahraniční obchod
(červen, v mld. .) 
19,8 19,8 6,3
14:30 USA Non-farm Payrolls (červenec, v tis.)  - 858 850
14:30 USA Míra nezaměstnanosti
(červenec, v %) 
- 5,7 5,9
Co bude:

 

Autor: David Vagenknecht, analytik

Editor: Lenka Kalivodová, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.02.2024Ranní okénko - Vývoj na americkém trhu práce bude důležitý pro Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.10.2023Ranní okénko - Dorazí další data z amerického trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.12.2022Ranní okénko - Výsledek americké inflace je důležitý údaj pro CEE trh Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688