Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  05.08.2021 09:12:00

Rozbřesk: ČNB dnes nejspíš zvýší sazby, koruna před zasedáním sílí

Hlavní událostí dnešního dne bude nepochybně letos už páté měnové zasedání bankovní rady ČNB. Dá se od něj čekat, že centrální banka podruhé za sebou zvýší svoji hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu a následně představí i svůj nový makroekonomický výhled. Pro navýšení sazeb zřejmě nebude hlasovat všech sedm členů rady a stejně tak nelze vyloučit, že se podobně jako minule neobjeví i hlas pro ještě rychlejší navýšení repo sazby.

Pro finanční trhy bude nepochybně podstatnější pohled ČNB do budoucna, který vyplyne z prognózy a z postoje bankovní rady k ní. Je pravděpodobné, že nový výhled centrální banky bude co do růstu sazeb ještě o trochu agresivnější než ten současný, který počítal s růstem hlavní sazby na jedno procento, respektive cca 1,75 %, do konce letošního a příštího roku. Inflace přece jen zůstává v horní polovině tolerančního pásma a zatím to nevypadá, že by měla rychle zamířit pod cílová dvě procenta. Tím tak stále vytváří prostor pro to, čemu ČNB říká normalizace úrokových sazeb.

Na druhou stranu inflaci stále ovlivňují administrativní zásahy a zejména pak situace na zahraniční komoditních trzích, na kterou centrální banka nemá žádné páky. Snad jen kurz, který by mohl při dalším posílení koruny alespoň část cenového růstu v zahraničí posléze na domácím trhu “vstřebat”. Dopady drahých komodit (včetně energií) však budou výrobci stále ve větší míře přenášet na konečné zákazníky (jak už je vidět třeba ve stavebnictví) a jediné, co centrální banka v takové chvíli může udělat je to, že zvýší sazby, aby zabrzdila poptávku. Přitom alespoň podle předběžného odhadu HDP se nezdá, že bychom už nějaký nezřízený postkovidový boom poptávky zažívali.

Čísla z ekonomiky jsou nicméně zpožděná, a tak teprve dnes budeme mít možnost vidět červnové výsledky maloobchodu, po nichž budou zítra následovat i data z průmyslu a stavebnictví. Statistiky služeb pak přijdou na řadu až příští týden, takže ani ČNB nebude mít na dnešním jednání k dispozici kompletní obrázek vývoje za první polovinu letošního roku. O to více bude tentokrát zajímavá i prognóza centrální banky a vedle toho i odhodlání bankovní rady ji následovat.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se den před zasedáním bankovní rady ČNB přiblížila k úrovni 25,40 EUR/CZK a dnes bude vyčkávat nejenom na pravděpodobné zvýšení sazeb, ale i na novou prognózu centrální banky a komentář, ve kterém guvernér nastíní záměry ČNB v dalších měsících. Zjednodušeně řečeno, zda bude ČNB ve světle komplikací na nabídkové straně ekonomiky opatrnější, nebo bude chtít se zvyšováním sazeb bez přestávky pokračovat. Prognóza bude tentokrát vyznívat nejspíš ve prospěch rychlejšího růstu sazeb, a navíc by už měla obsahovat i čísla za rok 2023. Na změnu sklonu úrokové křivky to zatím ještě asi stačit nebude, protože dlouhý konec zůstává i nadále pod vlivem chování velkých centrálních bank na hlavních trzích.

Zahraniční forex

Americký dolar získal v průběhu včerejšího obchodování půdu pod nohama a přiblížil se úrovni 1,18 EUR/USD. Impulsem byly býčí komentáře dvou členů FOMC; zatímco James Bullard zopakoval svůj názor, že by měl Fed postupně opustit nákup aktiv do konce prvního čtvrtletí příštího roku, Richard Clarida naznačil, že podmínky pro zvýšení sazeb by mohly být splněny na konci roku 2022, což by umožnilo začít normalizovat sazby v roce následujícím.

V kontrastu k těmto vyjádřením nicméně vyzněl včerejší výsledek ADP reportu z amerického trhu práce. Ten skončil výrazně za očekáváním trhu, když americká ekonomika v červenci přidala pouze 330 tis. nových pracovních míst. Na druhou stranu, finální červencové statistiky PMI ve službách žádné významné překvapení nepřinesly a potvrdily pokračující svižné oživení sektoru na obou stranách Atlantiku.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.09.20237 dní s korunou - Koruna před zasedáním ČNB drží pozice Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.07.20237 dní s korunou - Koruna před zasedáním ČNB koriguje ztráty Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688