Redakce (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.07.2021 10:08:28

Týden bude bohatý na data. Inflace v ČR a USA a HDP v Číně


Nastávající týden bude bohatý zejména na data z USA. Kromě údajů o inflaci dorazí sentiment v průmyslu a před kongresem vystoupí šéf Fedu Powell. Ekonomických údajů z eurozóny bude poskrovnu. Z toho mála bude dominovat průmyslová výroba, která podle už dostupných informací z některých členských států zvolnila v květnu tempo. Z českého pohledu bude důležité především zítřejší zveřejnění červnové inflace.

Spotřebitelské ceny již pravděpodobně dosáhly svého vrcholu v dubnu růstem o 3,1 % r/r. V květnu posléze snížily dynamiku na 2,9 % a v červnu podle našeho odhadu dále zvolnily na 2,7 %, přičemž tržní odhad je rozptýlen od 2,6 % až po 3,0 %. V meziměsíčním srovnání ale inflace patrně zesílila, když mohla dosáhnout na 0,4 % po květnových 0,2 %. Důvodem je otevírání ekonomiky, během kterého očekáváme zdražování především v sektorech, jež byly dlouho uzavřeny (služby). Počítáme tak s vyšší dynamikou cen neobchodovatelných statků/služeb (například kadeřnické salóny). To vyvine tlak na meziměsíční tempo jádrové inflace. V meziročním srovnání ji ovšem bude držet zkrátka vysoká srovnávací základna. Meziměsíčně dále počítáme s proinflačním efektem zejména v kategorii potravin a pohonných hmot. Nicméně očekávané zvolnění meziroční dynamiky by mělo být pouze dočasné. Na podzim by inflaci měly opět táhnout blíže k 3% vyšší ceny potravin a také růst regulovaných cen.

Kromě tuzemské inflace se zítra dočkáme i výsledku z USA. Profilu růstu cen by opět měly dominovat kategorie nejvíce reagující na rozvolňování restrikcí, zatímco efekt nízké srovnávací základny způsobí, že proinflační příspěvek energií k meziroční míře inflace klesne. Podle mediánu tržního odhadu inflace v červnu činila 4,9 % oproti květnovým 5,0 %. Meziměsíčně tak měla dosáhnout na 0,5 % oproti předchozím 0,6 %. Inflační statistiku ve středu doplní vývoj výrobních cen (PPI), které meziročně naopak pravděpodobně opět vzrostly na 6,6 %, přičemž krátce před vypuknutím pandemie se růst pohyboval u 3 %.

Průmyslová výroba v eurozóně podle dostupných údajů z některých členských zemí, jako například Francie či Německa, v květnu meziměsíčně mírně zbrzdila (podle konsensu trhu poklesla o 0,2 %). Dostupné národní statistiky dále ukazují, že hlavním důvodem zpomalení je automobilový sektor. Výrobcům chybí klíčové vstupy (např. polovodiče). Oproti tomu je situace v poptávce nadále příznivá – objem objednávek roste. Zhoršení výkonu produkce tak lze z velké části vysvětlit komplikacemi v dodavatelských řetězcích. Ostatně stejný vývoj jsme mohli pozorovat i v českém průmyslu.
Podle předstihových indikátorů komplikace na nabídkové straně přetrvávaly i během druhého kvartálu, a dle ohlasů z výrobních podniků budou odeznívat pouze pomalu.

Ve čtvrtek je na řadě HDP Číny za druhé čtvrtletí. Pokud by se dostavil výsledek pod odhady, mohlo by na trzích dojít k dalšímu přehodnocení výhledu oživení globální ekonomiky, což by mohlo navýšit averzi k riziku.

Týden zakončí bilance zahraničního obchodu eurozóny, která v květnu skončila patrně pod 10 mld. euro, tedy obdobně jako v květnu. Z USA dorazí maloobchodní tržby



Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.04.2024Ve středu data o inflaci v ČR a USA, ve čtvrtek zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.02.2024Ranní okénko - Tento týden vyjde inflace v ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.06.2023Ranní okénko -Tento týden zasedá ECB a Fed, vychází inflace v ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688