Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  08.06.2021 08:00:00

Vdovský důchod - v jaké výši a jak dlouho? Pokud zemřelý manžel pobíral 14.000 Kč a Vy 11.000 Kč, pak dostanete navíc 2.600 Kč.

Pozůstalý manžel či manželka se ztrátou blízké osoby mohou dostat i do finanční nejistoty. Budou stačit finance na vše, na co byly dříve dva platy či důchody? Abyste si na takovou otázku dokázali odpovědět, bude pro vás v určité chvíli důležité vědět, zda, jak dlouho a v jaké výši budete jako pozůstalá osoba pobírat vdovský důchod.

Na vdovský důchod budete mít nárok, pokud jste byli v den úmrtí se zemřelou osobou v manželském svazku a zemřelý manžel nebo zemřelá manželka v době úmrtí pobíral starobní (předčasný nebo řádný) nebo invalidní důchod (není rozhodující jakého stupně). Nárok vám také automaticky vznikne, pokud manžel či manželka zemřel/a následkem pracovního úrazu. Jestliže zemřelý ještě nebyl příjemcem důchodu, bude se po podání žádosti o pozůstalostní důchod na ČSSZ zjišťovat, zda ke dni úmrtí zemřelý splnil podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na důchod, invalidní či starobní.

Pokud si chcete spočítat výši vdovského či vdoveckého důchodu, usnadní vám to naše kalkulačka. Stačí jen zadat vaše údaje.

 

 

 

 

 

 

 

Jak se vdovský a vdovecký důchod počítá a příklady výpočtu vdovského důchodu uvádíme TADY.

Při výpočtu vdovského/vdoveckého důchodu je také důležité, zda je pozůstalá osoba sama příjemcem důchodu. Pokud příjemcem není, pozůstalostní důchod bude ve výši základní výměry (3.550 v roce 2021) a poloviny procentní výměry starobního či invalidního důchodu, který zemřelý pobíral. Jestliže vdova či vdovec již sám důchod pobírá (starobní nebo invalidní), tak je potřeba dodržet při výpočtu vdovského důchodu pravidla o souběhu více důchodů. Jsou-li současně splněny podmínky nároku na výplatu starobního nebo invalidního důchodu a na výplatu vdovského důchodu, vyplácí se nejvyšší důchod v plné výši a z ostatních důchodů se vyplácí polovina procentní výměry.

Dle statistik ČSSZ byly k březnu 2021 vypláceny vdovské důchody v průměrné výši 10.014 a vdovecké ve výši 8.974 .  

Po jakou dobu můžete počítat s vyplácením vdovského důchodu? Určitě můžete počítat s výplatou po dobu jednoho roku od úmrtí manžela či manželky. Ovšem v několika definovaných případech se vyplácí tento důchod déle nebo i doživotně. Takový případ nastane, pokud pozůstalý pečujete o nezaopatřené dítě nebo o dítě, rodiče či tchýni/tchána, kteří jsou závislí na pomoci jiné osoby ve stupni II, III nebo IV. Dále také v případě, kdy vy sami již pobíráte invalidní důchod třetího stupně nebo starobní důchod. A také, pokud jste dosáhl/a zákonem stanoveného věku - nanejvýš o čtyři roky nižšího, než je důchodový věk muže stejného data narození.
Vdovský či vdovecký důchod budete pobírat, pokud bude trvat situace, která vás k tomu opravňuje – tedy například po celou dobu péče o nezaopatřené dítě a pokud pobíráte starobní důchod, tak doživotně.

Je dobré vědět, že není zcela nutné splňovat jednu z podmínek pro delší vyplácení vdovského důchodu ihned po jeho roční výplatě - může totiž dojít k obnovení výplaty vdovského či vdoveckého důchodu a to v případě, kdy do dvou let od ukončení výplaty pozůstalostní penze, znovu splníte jednu z výše zmíněných podmínek, které umožňují čerpání i po roce pobírání penze. Když se tedy do dvou let od ukončení roční výplaty penze například sami dostanete do invalidního důchodu třetího stupně, můžete požádat o obnovené výplaty vdovského důchodu.


06.12. 17:42  ČR (robert)
11.06. 08:30  Důchod po zemřelém (Alena)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688