Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  17.05.2021 16:56:29

Už ne ČNB? S prvním zvýšením úrokových sazeb v EU mohou letos přijít Maďaři

Aktualizováno

Česká národní banka možná nebude první centrální bankou v regionu, potažmo celé EU, která poprvé od začátku pandemie zvýší výpůjční náklady. Do pole position se přesunula její maďarská kolegyně, napsala agentura Bloomberg. Ke zvýšení sazeb ji žene bobtnající inflace.

Až dosud byla ve vedoucí pozici ČNB, dokud ale viceguvernér maďarské národní banky Barnabás Virág dnes neprohlásil, že rostoucí úrokové sazby se už v červnu setkají s přísnější měnovou politikou. Forint v reakci silně zpevnil.

Podle Virága by maďarská centrální banka v červnu měla zvážit zvýšení své základní sazby v rámci cyklu utahování měnové politiky, který stojí na datech a uskutečňuje se v několika krocích. Potupně se budou tlumit také stimulační opatření, I když kvantitativní uvolňování bude pokračovat a objemy mohou v případě potřeby dokonce narůst.

Inflační rizika jasně narostla,” prohlásil podle Bloombergu. “Centrální banka si na držící se inflační rizika přeje reagovat úrokovou sazbou,” uvedl také.

Spotřebitelské ceny v Maďarsku stouply v dubnu o 5,1 procenta, nejrychleji v EU. Centrální banka dosud pracovala s vrcholem na úrovni 5 %.

Jeho slova tak mohou znamenat odklon od dosavadního vyčkávacího postoje maďarského regulátora vůči inflaci. Ten si přeje udržovat inflaci v rozmezí jednoho procentního bodu na obou stranách 3procentního cíle. V létě by sice inflace mohla zvolnit, v delším horizontu se ale materializují inflační tlaky, prohlásil také maďarský viceguvernér.

Výpůjční náklady se v Maďarsku zvedaly naposledy v září. Týdenní depozitní sazbu tehdy maďarská centrální banka zvýšila na 0,75 procenta. Základní sazbu drží banka na 0,60 %, další oznámení je na programu 25. května ve 14:00. Na úrovni 0,60 procenta zůstává sazba od loňského července.

Podle ekonoma Kevina Dalyho z Goldman Sachs je zřejmé, že Maďaři teď interpretují nejnovější inflační data „dost jestřábím způsobem“.

Forint k euru po datech posílil až o 0,7 % na 352,48 a pohyboval se na nejsilnějších úrovních od srpna. Výkonnost maďarské měny za poslední pět dní ukazuje následující graf:

euro forint maďarská centrální banka

Zdroje: Patria.cz

„Náš program nákupů dluhopisů je nejefektivnějším nástrojem ke stabilizaci dlouhého konce výnosové křivky,“ prohlásil také Virág. „Postupné ukončování programu tudíž vyžaduje mimořádnou opatrnost pro zachování stability na trhu,“ podotkl také s tím, že centrální banka je připravena nákupy v rámci QE navýšit v závislosti na budoucím vývoji trhů.

Zdroje: MNB, Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688