Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  12.05.2021 06:02:00

Ball: Alternativní měřítko inflace a její vývoj v následujících letech

Například Olivier Blanchard či Larry Summers se domnívají, že fiskální plány americké vlády mohou posunout nezaměstnanost na tak nízké úrovně, že by to mohlo zažehnout vysokou inflaci. Jiní, včetně šéfa Fedu Jay Powella, ale tvrdí, že inflace nijak zvlášť nevzroste a navíc půjde jen o přechodný jev. Rozlousknout tuto diskusi se na stránkách VoxEU snaží Laurence Ball, Gita Gopinath, Daniel Leigh, Prachi Mishra a Antonio Spilimbergo, a to pomocí měřítka inflace očištěného od „extrémních pohybů cen vyvolaných komponenty, jako je například rekordní pokles cen mobilních služeb z března roku 2017.“

První z následujících dvou grafů ukazuje obvykle používanou jádrovou inflaci (červená křivka) a popsané měřítko inflace (modrá křivka). Druhá křivka ukazuje vývoj nezaměstnanosti spolu s odhadem její přirozené výše:

inflace vývoj alternativní

Podle ekonomů inflace očištěná od extrémů dobře odráží změny v ekonomice, o jádrové inflaci, která nepočítá s cenami potravin a energií, to ovšem neplatí. I během roku 2020 pak vývoj tohoto alternativního měřítka inflace odpovídal Phillipsově křivce. S tím, že pokles nezaměstnanosti o 1 procentní bod odpovídá růstu inflace o 0,24 procentního bodu a tento vztah je relevantní i pro nižší úrovně nezaměstnanosti.

Ball a jeho kolegové následně uvádějí, že projekce MMF z dubna letošního roku implikují, že nezaměstnanost by se měla do roku 2023 snížit na 3,6 %. Tedy asi 0,8 procentního bodu pod odhad přirozené míry nezaměstnanosti. Příčinou by měla být plánovaná fiskální stimulace a vládní investice. Na základě výše odvozeného vztahu by se tak inflace dostala na 2,4 %.

Pokud by měly vládní balíčky na ekonomiku znatelnější dopad a nezaměstnanost by se dostala na 1,5 % tak, jak o tom hovoří Blanchard, inflace by se v roce 2023 pohybovala na 2,9 %. O něco větší sklon Phillipsovy křivky by implikoval inflaci 3,1 %.

Takzvané PCE inflace, kterou sleduje Fed, by se pak podle ekonomů pohybovala mezi 2,3 až 2,8 %, jádrová inflace by byla asi o 0,5 procentního bodu níže a vše by bylo v souladu s cílem Fedu nechat inflaci mírně přestřelit tak, aby se průměr pohyboval na 2 %. K vyšší inflaci by mohlo dojít v případě, že by se kvůli mohutné fiskální expanzi uvolnila inflační očekávání. Blanchard v této souvislosti zmiňuje šedesátá léta, ale Ball poukazuje na to, že tehdy šlo na fiskální straně o soustavné zvyšování vládních výdajů související mimo jiné s válkou ve Vietnamu.

Ekonom také míní, že i důvěryhodnost Fedu je nyní vyšší, což by mělo rovněž přispívat k eliminaci rizika uvolněných inflačních očekávání. Celkově tak on a jeho kolegové docházejí k závěru, že růst inflace v USA nebude nijak vysoký a půjde o přechodný jev.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688