Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  05.05.2021 09:21:10

Dnes PMI a PPI v eurozóně a US zaměstnanost podle ADP


Z Evropy dnes dorazí finální hodnoty PMI indexů za duben, které by měly potvrdit, že index pro sektor služeb se již posunul mírně do pásma expanze. Ke zlepšení ovšem vede spíše složka očekávání nežli aktuální situace, když restrikce v řadě zemí stále zůstávají platná.

Zajímavější bude březnová statistika cen výrobců (PPI) v eurozóně za březen. Již dostupné výsledky, například z Německa, ukazují na další nárůst. Trh očekává meziměsíční zdražení o 1,2 %, což by meziroční dynamiku navýšilo z 1,5 % na 4,3 %. Svižné tempo PPI indexu reflektuje napjatý vývoj v dodavatelských řetězcích. Téměř každé vydání průzkumu mezi nákupními manažery ve zpracovatelském sektoru (PMI) v poslední době hlásí nové rekordy. K nim patří například rekordně dlouhé dodací lhůty, celkově snížená výkonnost dodavatelů či nedostatek výrobního materiálu. Kromě toho se na pozadí lepšícího se globálního ekonomického výhledu zvedají ceny komodit, které navíc žene kupředu nízká srovnávací základna z minulého roku, kdy úderem pandemie ceny komodit rychle padaly. A aby toho nebylo málo je poptávka stále bujará – objednávkové knihy se nadále plní. V takovém prostředí je vyvíjen silný tlak na náklady, když zdražuje doprava a samotné vstupní materiály. Výrobci jsou navzdory konkurenci nuceni přenášet část vyšších nákladů na zákazníka. Není tak překvapivé, že ceny výrobců nabírají svižné tempo, které si pravděpodobně udrží i v dalších měsících. To platí také pro ceny českých průmyslových výrobců, kteří čelí stejným komplikacím (viz komentář zde: 
https://bit.ly/3ujCyRe). Očekáváme, že se tento vývoj, i když nikterak výrazně, promítne i do cen spotřebitelských. V naší nové prognóze počítáme letos s inflací na 2,5 % oproti předchozím 2,3 %. Nicméně s odezněním pandemie a souvisejících restrikcí by se situace na nabídkové straně měla postupně zlepšovat, čímž by se mělo mírnit i tempo cen výrobců.

Po zbytek dne nás čekají už jen data z USA. První bude na řadě bude statistika zaměstnanosti v soukromém sektoru ADP. Ta bude opět předzvěstí pro nadcházející měsíční statistiku z trhu práce, která vyjde v pátek. Lze očekávat, že s postupným uvolňováním vládních nařízení se budou chystat na nápor zákazníků firmy ze sektoru služeb. Ty tak pravděpodobně nabíraly nové zaměstnance. Jako druhý je na řadě indikátor ISM pro sektor služeb. I ten by měl poukázat na tvorbu nových pracovních míst


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688