Makroekonomika  |  30.04.2021 12:12:53

Výhled na rok 2021: Dvojitá injekce - očkování a fond EU pro oživení podporují hospodářský obrat

Veřejně obchodovaná společnost Erste Group Bank AG si na rok 2021 udržuje pozitivní výhled. Hospodářské oživení v regionu, v němž bankovní skupina působí, závisí na vysoké míře pokrytí očkováním. Dalším významným faktorem bude hospodářský obrat v regionu: efektivní využívání dotací z evropského fondu pro oživení a výzva pro vlády, aby prováděly ambiciózní a vysoce kvalitní iniciativy.

„Hospodářský rozvoj rozhýbou dvě injekce: jednou je očkování, s cílem imunizovat obyvatele a umožnit tak návrat k normálu. A druhá spočívá v kapitálových injekcích z evropského fondu pro oživení ve výši 750 miliard EUR. Zejména v našem regionu uvolní toto financování obrovskou dávku hospodářského potenciálu,“ říká předseda představenstva skupiny Erste Bernd Spalt. „Všechny státy našeho regionu by mělo v roce 2021 čekat oživení. Zlepšení bude patrné zejména v druhé polovině roku. Kromě toho solidní hospodářský růst očekáváme i v letech 2022-23 spolu s tím, jak využití prostředků z evropských fondů přinese další nárůst.“

Obnova díky rozsáhlé vakcinaci

Rychlost a rozsah zavádění vakcinace je stále nejvýznamnějším faktorem ekonomického obratu v regionu. Skupina Erste Group očekává, že většině obyvatel, kteří mají nárok na očkování, bude vakcinace nabídnuta do konce druhého čtvrtletí tohoto roku.

Velká část regionu se spolehla především na kolektivní mechanismus objednávek EU a objednala si dostatek vakcín k tomu, aby bylo možné dosáhnout 70% kolektivní imunity.

V důsledku pomalého rozjezdu vakcinace bylo u některých ekonomik regionu nutné mírně revidovat prognózy růstu HDP na rok 2021 směrem dolů. I přesto je však růstový scénář většiny trhů Erste Group na rok 2021 obecně nad průměrem celé eurozóny, který dosahuje +4,0 %. Očekává se, že HDP bude v roce 2021 nejvýraznější v Chorvatsku (+4,45 %) a v Srbsku (+5,0 %). Maďarská, rumunská a slovenská ekonomika by také měla růst o více než 4 %, zatímco ekonomiky České republiky a Rakouska zůstávají pozadu a očekává se, že porostou o 3,3 %, respektive 2,8 %. Solidní růst by měl ve všech zemích pokračovat i v roce 2022, s meziročním nárůstem HDP mezi 4 % a 5 % a výraznější dynamikou růstu v Rakousku, na Slovensku a v České republice.

Podstatně lepší výsledky v 1. čtvrtletí roku 2021

Lepšící se hospodářské prostředí regionu se odráží i ve výsledcích Erste Group za první čtvrtletí. Rizikové náklady v 1. čtvrtletí činily 36 milionů euro, což je meziroční pokles o 42 %. V kombinaci s obratem ve vývoji hodnot čistého obchodování a také jeho reálné hodnoty došlo v meziročním srovnání k nárůstu čistého zisku o 50,9 % na 355 milionů eur. K růstu zisku přispěly nižší náklady na riziko. Poměr NPL činil 2,6 % (v prosinci 2020 vykazoval 2,7 %). Úroveň kmenového kapitálu Tier 1 byla k 31. březnu 13 %.

Evropský fond pro oživení: udržitelné a dlouhodobé uvažování

Bernd Spalt také připisuje nejvýznamnější roli v obnově regionu evropskému fondu pro oživení. Termín, do kterého mají členské státy předložit Evropské komisi své plány na jeho implementaci, by stanoven na dnešek, tedy 30. dubna.

Obrovské prostředky, které EU dává k dispozici, by se měly investovat do ambiciózních projektů, které budou sledovat velmi jasný cíl,“ poznamenává Spalt a poukazuje na to, že některé národní programy, zejména ve východní Evropě, by mohly být ve svém přístupu ještě ambicióznější: „Pakliže chceme zjistit, jaké mají být priority těchto investic, stačí jen naslouchat dalším generacím v naší společnosti: udržitelnost, digitalizace a vzdělání.“ Situace mladých lidí v regionu se v důsledku pandemie všeobecně zhoršila a zejména trh práce v Maďarsku, České republice a Srbsku zaznamenal prudký nárůst v počtu mladých lidí, kteří nemají zaměstnání, vzdělání ani výcvik.

Jako banka, jako zaměstnavatel i jako korporátní občan se Erste intenzivně zabývá otázkou, jak udržitelně transformovat ekonomiku,“ říká Spalt. „Budoucí růst musí být vystavěn primárně na udržitelnosti. Na to naše ekonomiky musejí posílit svou digitální infastrukturu a zajistit co nejlepší nabídku vzdělání pro pracovní sílu.“

Hospodářská prognóza:

Změna směru v roce 2021, silnější nárůst v roce 2022

V %

HDP 2020e

HDP 2021f

HDP 2022f

Rakousko

-7,2

+2,8

+4,0

Česká republika

-5,6

+3,3

+4,3

Slovensko

-5,2

+4,0

+4,8

Maďarsko

-5,1

+4,4

+4,7

Rumunsko

-3,9

+4,2

+4,5

Chorvatsko

-8,5

+4,5

+4,0

Srbsko

-1,0

+5,0

+4,0

Zdroj: výzkumy Erste Group

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)
Út   9:05  Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:02  Únorová inflace v Česku pod eurozónou Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688