Makroekonomika  |  30.04.2021 09:02:14

Ranní okénko - Přichází data o HDP

Hlavní událostí dnešního dne bude bezesporu zveřejnění údaje o českém hrubém domácím produktu za první čtvrtletí. Poslední kvartál loňského roku přinesl meziroční propad o 4,8 % a vzhledem k nepříznivé epidemické situaci patrně k velkému zlepšení nedojde. Rozptyl odhadů výsledku je tentokrát mimořádně veliký a sahá od -5,4 až k -1,5 %. Podle našeho názoru česká ekonomika vykáže meziroční pokles o 3 procenta, což by v mezičtvrtletním vyjádření odpovídalo -1,2 %.

Po Česku dnes i z Německa přijde první odhad vývoje tamního HDP za prvních třech měsíců roku. Podobně jako nás, i našeho západního souseda během pandemie drží hlavně průmyslová výroba a exportní aktivity, zatímco spotřeba domácností a celý sektor služeb zůstaly v útlumu. Podle odhadu trhu tak Německo vykáže meziroční pokles o 3,6 %, tedy ještě hlubší než o kvartál dříve (-2,7 %).

Silná várka dorazí z eurozóny, odkud se dozvíme březnový údaj o nezaměstnanosti, dubnovou inflaci a také odhad HDP za první čtvrtletí. Míra nezaměstnanosti by podle předpokladů měla stagnovat na úrovni 8,3 %, dynamika spotřebitelských cen by měla mírně narůst z březnových 1,3 na 1,6 % meziročně a hrubý domácí produkt by měl poklesnout o něco mírněji než v závěru loňského roku, když medián odhadů činí -2,0 oproti předchozím -4,9 % meziročně.

Ze Spojených států se v odpoledních hodinách dočkáme dat o březnových osobních příjmech a výdajích, které by měly zaznamenat výrazný nárůst, do značné míry díky distribuci státní podpory. Příjmy amerických domácností by tak měly vykázat meziměsíční zvýšení o závratných 20,2 % a útraty o 4,1 %.

Den uzavře dubnový americký index nákupních manažerů. Po předchozím raketovém růstu tentokrát trh vyhlíží mírnou korekci z 66,3 na 65,3 bodu, což ovšem znamená setrvání bezpečně v pásmu svižné expanze. 

Pohled zpět:

Nezaměstnanost v sousedním Německu v souladu s předpokladem trhu v dubnu stagnovala na úrovni 6,0 %. Samotný počet nezaměstnaných Němců ovšem namísto vyhlíženého poklesu o 10 tisíc narostl o téměř stejné číslo. Pokračující ekonomické uzavírky tak tamnímu trhu práce evidentně nesvědčí a s přihlédnutím k tomu, že podle odhadů zhruba 2,8 milionu zaměstnanců využívá programu kurzarbeit, je k ideálu stále hodně daleko.

Ekonomická důvěra v zemích eurozóny přinesla ve své dubnové edici příjemné překvapení, když poskočila z březnových 100,9 až na 110,3 bodu, přičemž trh počítal s výrazně umírněnějším růstem na 102,2. Svůj podíl na tomto výsledku měl jak průmysl, tak i sektor služeb, naopak mezi spotřebiteli zůstala nálada nezměněna. Navzdory nadále nedořešené epidemické situaci tak Evropané evidentně nabírají optimismus, přičemž souhrnná ekonomická důvěra je nejvyšší od října 2018, průmyslová dokonce překonala historický rekord a ta ve službách, byť stále z historického pohledu nízká, alespoň potvrdila rostoucí trend z předchozího měsíce.

Německá inflace v EU-harmonizovaném vyjádření podle předběžného odhadu dosáhla v dubnu 2,0 % meziročně, čímž jen o desetinku procentního bodu předčila odhady a oproti březnu zrychlila o 0,3pb. Meziměsíčně tak německé ceny narostly o 0,5 %.

Americký hrubý domácí produkt za první kvartál letošního roku mírně zaostal za očekáváními, když v anualizovaném vyjádření mezičtvrtletně narostl o 6,4 namísto vyhlížených 6,7 %. Největší podpory se americké ekonomice dostalo od spotřeby domácností, která vykázala anualizovaný růst o 10,7 %, což lze kromě postupného uvolňování epidemických restrikcí přičíst i masivní fiskální podpoře.  

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
9:00 ČR Hrubý domácí produkt (1Q, r/r v %)  -3 -2,6 -4,8
10:00 SRN Hrubý domácí produkt (1Q, r/r v %)  - -3,6 -2,7
11:00 EUR Nezaměstnanost (březen, v %)  8,2 8,3 8,3
11:00 EUR Inflace (duben, r/r v %)  1,7 1,6 1,3
11:00 EUR Hrubý domácí produkt (1Q, r/r v %)  -1,7 -2 -4,9
14:30 USA Osobní příjmy (březen, m/m v %)  - 20,2 -7,1
14:30 USA Osobní výdaje (březen, m/m v %)  - 4,1 -1
14:30 USA Index nákupních manažerů (duben, v b.)  - 65,3 66,3
 

Co bude:

PÁ: ČR HDP za Q1, SRN HDP za Q1, EUR HDP za Q1, EUR index spotřebitelských cen, EUR nezaměstnanost, USA osobní příjmy a výdaje, USA cenový index PCE 

 

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.04.2024Ranní okénko - Tento týden nabídne data o evropském i americkém průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.03.2024Ranní okénko - V Česku i USA dnes vyjdou data o nezaměstnanosti Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.01.2024Ranní okénko - Tento týden ovládnou data o inflaci Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688