Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  13.04.2021 07:55:24

Tuzemská inflace opět zrychluje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Finanční trhy začaly týden s opatrným pesimismem ve vyčkávacím režimu. Vody by však mělo dnes rozvířit zveřejnění americké i tuzemské inflace za březen. Ty by shodně měly ukázat vliv vyšších cen energií a nízké srovnávací základny z minulého roku. Německý ZEW by měl pokračovat v růstu, nicméně jeho už tak vysoké hodnoty limitují předchozí trend. Pro druhé čtvrtletí však indikuje solidní ekonomické oživení. Koruna v úvodu týdne stagnuje, pro další dny však očekáváme její návrat pod 26,0 za euro. Ten indikují vyšší tržní sazby i silnější euro vůči americkému dolaru.

Německý ZEW pokračuje v růstu

Americká spotřebitelská inflace by opět měla vykázat za březen další nárůst zejména díky růstu cen energií. Na druhou stranu jádrová inflace by měla zrychlit jen mírně. Právě ceny energií byly v posledních měsících důvodem, proč celková inflace překvapovala směrem nahoru. Pro březen očekáváme, že tento trend oslabí, ale stále by měl být viditelný. Směrem nahoru budou táhnout inflaci i ceny v obchodech, zatímco náklady na bydlení stagnují. Navíc počínaje březnem se do srovnávací základny dostávají první „covidové“ měsíce z minulého roku, kdy cena ropy strmě klesala. Srovnávací základna tak bude podporovat vyšší meziroční růst cen.

Tuzemská inflace by také za březen měla ukázat obdobný příběh. Vliv vyšších cen ropy a srovnávací základny z minulého roku by měl podle našich odhadů posunout meziroční inflaci k 2,5 %, což je nepatrně nad mediánem trhu. Takový výsledek by znamenal další mírné zvýšení odchylky inflace od prognózy ČNB z únorových 0,4 na 0,5 procentního bodu.

Německý ZEW za duben ukáže podle nás další mírný nárůst z březnových 76,6 na 77,6 bodu. Ačkoli tamní ekonomiku stahuje dolů pokračující lockdown, překvapivá odolnost průmyslu a optimismus na akciových trzích by měly přetlačit výsledek do plusu. Nicméně již v současnosti je index očekávání vysoko nad historickým průměrem a potenciál pro další růst je tak nižší. Jeho vývoj však indikuje solidní oživení ekonomiky v druhém čtvrtletí.

Tržní sazby indikují brzký návrat koruny pod 26 za euro

Akciové trhy v úvodu týdne ukazují drobný ústup z nedávno získaných nových maxim. Investoři připravují své pozice na bohatý kalendář tohoto týdne, který nabídne americkou inflaci a data z maloobchodu nebo začátek výsledkové sezóny, která ukáže kondici firem za první čtvrtletí. V prostředí mírné opatrnosti se výnosy státních dluhopisů vrací k růstu a k lokálnímu maximu se vrátil i eurodolar. Tomu napomohly i překvapivě dobré výsledky maloobchodu v eurozóně, které více než dvojnásobně překonaly očekávání trhu. To se promítlo i do mírných zisků v regionu. Maďarský forint si připsal 0,15 %. Polský zlotý však obdobné zisky neudržel a skončil stagnací.

Koruna na námi očekáváné posílení stále čeká. Po včerejšku ji však do dalších dní budou doprovázet vyšší tržní úrokové sazby, které umazaly většinu svého pátečního poklesu. Za těchto podmínek by se podle nás koruna měla v nejbližší době vrátit k 25,90 za euro. Navíc by dodatečnou podporu mohla najít v dnešním zveřejnění inflace, která by mohla podpořit růst úrokových sazeb, a s tím spojenou atraktivitu koruny na trhu. Globální sentiment i nadále podporuje otevřenost trhů vůči měnám rozvíjejících se trhů, nicméně největší riziko stále vidíme v nejistém vývoji eurodolaru a jeho vysokou volatilitu v posledních týdnech. Euro by si podle našich kolegů v SG mělo projít minimálně ještě jednou fází poklesu, než se vydá na úrovně nad 1,20 USD/EUR, což bude ovlivňovat i pohyb koruny vůči euru.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St 14:36  Americká inflace podle očekávání (15.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 13:47  Who’s applying for loans now? (Consumer credit) ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688