Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  29.03.2021 10:53:39

Ekonomický kalendář tento týden plní sada indikátorů sentimentu, inflace v EU a trhu práce v USA


Ekonomický kalendář tento týden plní sada indikátorů sentimentu. Eurostat zveřejní březnový konjunkturální průzkum, od kterého si navzdory neutěšené pandemické situace slibujeme zlepšení. Menší prostor pro růst pak vidíme v případě tuzemského PMI ve výrobě. Vedle „měkkých“ indikátorů si pozornost trhu jistě získá i březnová inflace v eurozóně a Německu, respektive míra jejího zrychlení. Ke konci týdne nás čekají informace o rozpočtu českých státních financí a měsíční zpráva z amerického trhu práce.

ECB dnes zveřejní týdenní údaje o objemech nákupu aktiv v rámci programu PEPP. V souladu s výrokem Lagarde na tiskové konferenci po posledním menověpolitickém zasedání bylo v datech zveřejněných 22. března již viditelné citelnější navýšení objemu nákupů. Mezitýdenní změna činila 21,1 mld. euro, přičemž průměrný týdenní nárůst od začátku února čítá 15,3 mld. euro. Program PEPP byl navýšen již dvakrát na aktuálních 1,85 biliónů euro. Za předpokladu, že by ECB držela týdenní změnu konstantně na +20 mld. euro, tak by narazila na strop PEPP programu na přelomu února – března 2022.

Jediný dnešní údaj dorazí odpoledne z USA. Index aktivity v průmyslu z dílny Dallaského Fedu v březnu dle tržních odhadů mírně poklesl z 17,2 na 14,7 bodů. I tak se ale udrží bezpečně nad úrovní 7 bodů, ke které se přiblížil začátkem roku.

Zítřejší kalendář je podstatně plnější. Eurostat zveřejní březnový konjunkturální průzkum pro eurozónu. Indikací pro solidní výsledek je již dostupný PMI index, který odhalil rostoucí objemy zakázek podporující produkci i zaměstnanost. Tento vývoj by se měl pozitivně odrazit v ekonomickém sentimentu. Zátěží je na druhé straně zpřísnění restrikcí v některých členských státech.

Inflace v Německu výrazněji poskočila v lednu (na 1,0 % r/r z -0,3 % v prosinci). V únoru pak zrychlila na 1,3 % a další skok (na 1,7 %) se očekává od březnového vydání. Míra inflace by měla setrvat svižnější i v nejbližších měsících, kdy do hry vstoupí nízká srovnávací základna z propadu cen ropy z jara minulého roku.

Den završí americká spotřebitelská důvěra, tentokrát z dílny Conference Board. Konsensus trhu počítá se zlepšením na úroveň 96,8 z 91,3. Spotřebitelskou důvěru popohání vidina dalších příspěvků v rámci fiskální podpory, a také částečné rozvolnění restriktivních vládních nařízení.

Inflace v eurozóně úzce reflektuje cenový vývoj v Německu a úterní zveřejnění tak bude jistou předzvěstí pro celkový inflační vývoj ve společném bloku, který je na řadě ve středu. RBI odhaduje, že meziroční míra inflace v eurozóně v březnu dosáhla 1,5 % po 0,9 % v únoru a v lednu. Středa dále přinese údaj o německé míře nezaměstnanosti, která měla setrvat na 6,0 %, a měsíční statistiku z amerického trhu práce od institutu ADP. Ta by měla vykázat rychlejší tempo nabírání nových zaměstnanců v soukromém sektoru.

V poslední pracovní den před velikonočním víkendem je na řadě český PMI v průmyslu. Index v únoru zaskočil zhoršením o půl bodu na 56,5 bodu a prostor pro výraznější optimismus nevkládáme ani do březnového výsledku. Odhadujeme pouze nepatrné zlepšení na 56,8 bodu, přičemž konsensus trhu (58,0) vkládá větší naděje. Březnový index bude na rozdíl od minulého zveřejnění zohledňovat zpřísnění restriktivních opatření, která vešla v platnost začátkem měsíce. Na pokles důvěry v průmyslu ukazují také dostupná data z dílny ČSÚ. Na druhé straně jsme však pozorovali více než dobré výsledky PMI v Německu a eurozóně a nad očekáváními skončil také Ifo index. Je tak otázkou, do jaké míry se v konečném výsledku PMI indexu odrazí pozitivní externí vývoj, a naopak nepříznivá domácí epidemická situace.

Pátek přinese pouze data z USA. Sledovaná bude tradičně měsíční zpráva z tamního trhu práce.  Analytici očekávají převážně pozitivní data. Počet zaměstnanců mimo zemědělský sektor pravděpodobně vzrostl a míra nezaměstnanosti naopak klesla z 6,3 % na 6,0 %. 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688