Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  24.03.2021 09:51:29

Den nabitý makry


Dnešní den zahájí zveřejnění výsledků březnového konjunkturálního průzkumu Českým statistickým úřadem. V posledních měsících průzkum nenabízel právě příjemné čtení, když vlivem pandemie hlásila téměř všechna sledovaná odvětví alarmující skepsi. Podobně dopadne s největší pravděpodobností i aktuální edice, když vzhledem k pokračujícím ekonomickým uzavírkám nelze čekat mnoho optimismu ani od českých domácností, ani od většiny podnikatelského sektoru.

Tuzemský vývoj budeme sledovat i v odpoledních hodinách, kdy dojde k pravidelnému měnověpolitickému zasedání bankovní rady České národní banky. Změna politiky je pro dnešek prakticky vyloučena, ovšem trh i my budeme s napětím sledovat verbální hodnocení dosavadního vývoje z pohledu centrální banky. Od zveřejnění její poslední makroekonomické prognózy je trh pevně nastaven na svižnou stoupající trajektorii úrokových sazeb již v druhé polovině letošního roku, kterou ČNB ovšem podmiňovala nezhoršováním epidemické situace. A jelikož ta se od posledního zasedání v Česku poměrně razantně zhoršila, budeme zvědavi, na kolik se toto promítne do uvažování bankéřů.

Z Německa, eurozóny i Spojených států dnes dorazí březnová data o indexech nákupních manažerů. V Evropě lze očekávat pokračování dvojkolejného ekonomického vývoje, když zpracovatelé budou nadále hlásit robustní expanzi poblíž 60 bodů (byť částečně zkreslenou metodikou průzkumu, podle které se obtíže v dodavatelských řetězcích interpretují jako přehřívání sektoru), zatímco služby zůstanou pod 50 bodovou hranicí značící útlum. Oproti tomu v USA se již díky lepšímu pokroku v boji proti viru na vlně post-pandemického oživení veze celá ekonomika.

Velké naděje nevkládáme do výsledků březnového průzkumu důvěry evropských spotřebitelů. Byť se obavy z raketově rostoucí nezaměstnanosti zatím na kontinentu nenaplnily, jsou si domácnosti vědomy toho, že z velké části za tento fakt vděčí dočasným vládním podpůrným programům. Další obavou může být možné letošní zvýšení dynamiky spotřebitelských cen. Trh tak od indexu důvěry čeká jen nepatrné zlepšení z únorových -14,8 na -14,5 bodů, přičemž naši vídeňští kolegové jsou i s historicky nelichotivým odhadem na úrovni -13,7 spíše mezi optimisty.

Den zakončíme pohledem na únorovou statistiku objednávek zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech. Zde již patrně z větší části došlo k uspokojení většiny nahromaděné odložené poptávky z pandemických měsíců a meziměsíční růst se tak již bude vracet k „normálnějším“ hodnotám. Namísto lednových 3,4 % tak trh nyní počítá s podstatně umírněnějším růstem o 0,5 %.



Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688