Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  10.03.2021 09:18:00

Rozbřesk: Únorová inflace lehce nad cílem i prognózou ČNB

Aktualizováno

Únorová inflace lehce poklesla (na 2,1% meziročně oproti 2,2% v lednu) - růst cen však nadále zůstává nad prognózou (1,8%) i nad cílem ČNB (2%). Zdá se, že za zvolněním je konečně trochu i polevení jádrových inflačních tlaků - zvolnil růst cen v kategoriích vybavení domácnosti nebo odívání a obuv. Jádrová inflace ovšem do této chvíle zůstávala poblíž historických maxim a nad očekáváním centrální banky.

Ve světle relativně odolného trhu práce a překvapivě rychlého růstu mezd na konci roku 2020 mohou být centrální bankéři na relativně vysokou jádrovou inflaci víc a víc “alergičtí”. Navíc oproti poslední prognóze je v tuto chvíli viditelně slabší i kurz koruny. To vše jako by jen podtrhovalo hlavní zprávu z poslední inflační prognózy - v druhé polovině roku může být zapotřebí poprvé znovu utáhnout měnové kohouty. K tomu je však zatím asi daleko, protože bankovní rada podle posledních vyjádření aktuálně žije vcelku logicky více než inflací obavami z toho, zda vláda zvládne třetí a čtvrtou vlnu pandemie a mega-projekt očkování. Debaty o zvyšování sazeb se v tuto chvíli tedy zdají být spíše jako teoretické.

Další důležitou statistikou tohoto týdne budou lednové výsledky českého i evropského průmyslu (v pátek). Zatímco podnikatelské nálady (v čele s PMI) ukazují na pokračující růst tažený v případě Česka rekordním vylepšováním zakázek, tvrdá čísla v čele s produkcí a tržbami mohou jako již v mnohokrát v minulosti ukázat trochu jiný obrázek. Zatím máme k dispozici čísla z Německa, která ukazují, že průmysl v lednu úplně nenavázal na úspěšné výkony z konce roku 2020 a začíná stagnovat. Čísla však nezaostala za očekáváním nijak výrazně a věříme, že průmysl v největší evropské ekonomice bude nakonec i za celý první kvartál přispívat k růstu pozitivně...


*** TRHY ***

Koruna

Stabilizace eurodolaru a zisky akcií trochu pomáhají k lepší náladě i na české koruně. Měnový pár se tak posunul do blízkosti 26,20 EURCZK. I když se nálada na globálních trzích (i například v Polsku) vylepšuje, zatím asi bude pro korunu složité posunout se dál a atakovat úroveň 26,00 EURCZK.

Zahraniční forex
Eurodolar se usadil pod hranicí 1,19 a pohybuje se v relativně úzkém pásmu. Přispělo k tomu i zklidnění na trzích dluhopisů, kde se výprodej zastavil.
Trh nyní čeká na další silnější impulsy. Uvidíme, zdali to může být například dnes odpoledne zveřejněná americká inflace za únor. Navzdory vyšším cenám benzínu by únorová inflace měla být posledním relativně nízkým číslem v tomto roce (< 2,0 %). Jádrová složka by přitom měla vykázat růst jen 1,3% meziročně. To by mohlo dočasně ulevit americkým dluhopisům i eurodolaru.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688