Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  23.02.2021 11:57:16

Ceny průmyslových výrobců sílí


Ceny průmyslových výrobců po prosincovém meziměsíčním růstu o 0,2 % přidaly v lednu 1,3 %. Avšak meziročně se kvůli vyšší srovnávací základně udržely ve stagnaci. Medián tržního odhadu ukazoval na meziměsíční růst o 0,7 % a meziroční pokles o 0,6 %.

Ačkoliv je konečný výsledek výrazněji nad tržním očekáváním, nejedná se v kontextu informací za posledních několik dní o překvapivý výsledek. Cenové tlaky ve výrobním sektoru způsobené potížemi v dodavatelských řetězcích se ukázaly být silnější, než jsme očekávali, a přebily obavy z křehké poptávky, které limitují prostor pro zdražovaní. Například ceny německých průmyslových výrobců v lednu meziměsíčně zdražily o 1,4 %, přičemž trh očekával růst o 0,9 %. Ke zdražení došlo na pozadí růstu cen vstupů nejrychlejším tempem za poslední tři roky. To potvrzují i výsledky „měkkých“ indikátorů jako například PMI ve výrobě. Dle nich vlivem pandemie dochází k delším dodacím lhůtám, rostoucím nákladům na dopravu či nedostatku výrobních materiálů. K tomu lze přičíst i snížené využití výrobních kapacit.

Ceny průmyslových výrobců
 
Aktuální
Předchozí
RB
Trh
v % r/r
0,0
0,0
-0,5
-0,6
v % m/m
1,3
0,2
0,7
0,7
Zdroj: Raiffeisenbank, ČSÚ, Bloomberg

Z pohledu jednotlivých sektorů se na meziměsíčním růstu podílely zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků byly vyšší o 4,8 %. Zvýšily se také ceny vody, její úpravy a rozvodu, a to o 5,9 %. Meziměsíční růst cen naopak brzdily ceny dopravních prostředků, které poklesly o 0,4 %. Po prosincové stagnaci zaznamenaly zvýšení i ceny zemědělských výrobců (o 2,2 %). Růst cen tak vykázal stejnou dynamiku jako v lednu minulého roku, kdy došlo k meziměsíčnímu zdražení o 2,3 %.

Stejně jako zbytek regionu se i čeští výrobci potýkají s komplikacemi v dodavatelských řetězcích způsobenými pandemií a domácí nepříznivá epidemická situace tento vývoj jen prohlubuje. Příkladem jsou zdržení na česko-německých hranicích, které komplikují přepravu zboží. Dopady tohoto a případných dalších domácích specifických faktorů by mohly odhalit výsledky PMI šetření, které pro Česko vyjde příští týden.

Lednový růst průmyslových cen o 1,3 % ukázal, že výrobci již přenesli na zákazníka o něco větší část zvýšených nákladů, než tomu bylo v předchozích měsících. Neočekáváme ovšem, že se bude jednat o trend přetrvávající rostoucí nákladové inflace, která se významněji prolne do vývoje spotřebitelských cen. To je dáno tím, že aktuální tlak na vstupní ceny v průmyslovém sektoru je způsoben pandemií a jedná se tak o přechodný fenomén. S rozvolněním protipandemických opatření budou komplikace v dodavatelských řetězcích odeznívat a s tím i cenové tlaky. K nižším nákladům dále přispěje i slabá mzdová dynamika v tomto roce. Navíc stále přetrvává záporná mezera výstupu, především ve službách, která bude limitovat poptávkovou inflaci. Pro tento rok očekáváme růst cen průmyslových výrobců v průměru o 1,5 % a spotřebitelskou inflaci vidíme mírně nad 2% cílem ČNB.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688