Makroekonomika  |  21.01.2021 09:15:54

Ranní okénko - Německé ceny výrobců překvapily růstem

Dnešní měnověpolitické zasedání Evropské centrální banky podle nás změnu v nastavení měnových podmínek nepřinese. Úprava sazeb prakticky nepřichází v úvahu a alternativní nástroje, jako jsou programy TLTRO či PEPP byly čerstvě rekalibrovány na zasedání předchozím. Přesto budeme pozorně sledovat, jak se ECB alespoň rétoricky vyrovná s nečekaně tvrdým dopadem dalších pandemických vln na evropské ekonomiky. Prezidentka Christine Lagardová by také mohla naznačit, jakým směrem se ubírá připravovaná změna dlouhodobé strategie ECB, která je avizována na léto letošního roku.

V odpoledních hodinách dorazí lednová edice průzkumu spotřebitelské důvěry z dílny Evropské komise. Dosavadní data připomínají houpačku, když z předkrizových cca -7 bodů index během jarních uzavírek propadl až k -22, následně se pracně vyšplhal alespoň k -14, po kterých přišel další, o něco mírnější propad a opětovný nárůst. V souladu s předchozí kývavou trajektorií očekává trh tentokráte další zhoršení, a to na -15 bodů.

Z USA se dočkáme dalšího vydání Philadelphia Fed indexu. Podobně jako ostatní americké měkké indikátory by i tento měl v lednu zůstat v pásmu expanze, ve kterém se drží nepřetržitě od pominutí první jarní pandemické vlny. Trh si nyní slibuje dokonce mírné meziměsíční zlepšení z 9,1 na 11,8 bodu.

Následovat bude týdenní report z amerického trhu práce, u kterého jsme si již zvykli na dříve nemyslitelné počty žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Tentokrát trh předpokládá přírůstek o 935 tisíc, tedy jen nepatrně nižší než o týden dříve (965 tisíc). Pokračujících žádostí pak podle odhadů bude evidováno 5,3 milionu

Pohled zpět:
Ministerstvo financí České republiky včera zveřejnilo svou novou prognózu makroekonomického vývoje. Pro rok 2020 v ní o půl procentního bodu zlepšilo odhad poklesu tuzemského HDP na -6,1 % (náš odhad činí -6,6 %), naopak o 0,8 procentního bodu nižší výhled nyní nabízí pro rok 2021, když očekává růst o 3,1 % (náš odhad činí 2,5 %). Beze změny zůstala ministerská predikce na růst spotřebitelských cen (1,9 % pro rok 2021). Deficit vládních institucí bude podle MFČR činit 5,8 % za rok 2020 a 6,6 % za 2021.

Německý index cen výrobců překvapil za měsíc prosinec meziročním růstem o 0,2 %, když trh naopak předpokládal pokles o 0,5 %. V meziměsíčním vyjádření to tak odpovídá dynamice na úrovni 0,8 %. Na meziročním růstu se nejvíce podílelo zboží dlouhodobé spotřeby a po delší době se zastavil propad cen energií, které tentokrát odepsaly pouhých 0,1 %, zatímco ještě v listopadu to bylo 2,7 %. Zda se tento vývoj propíše i do spotřebitelské inflace, která vlivem pandemie poklesla na povážlivě nízké úrovně, se dozvíme v nejbližší měsících.

Po včerejší oficiální inauguraci se 46. prezidentem Spojených států amerických stal demokrat Joe Biden, který tak ve funkci vystřídal republikána Donalda Trumpa. První viceprezidentkou v historii USA se stala Kamala Harrisová. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
13:45 EUR Měnověpolitické zasedání ECB (depo, v %)  -0,5 -0,5 -0,5
16:00 EUR Spotřebitelská důvěra (leden, v b.)  - -15 -13,9
14:30 USA Philadelphia Fed Index (leden, v b.)  - 11,8 9,1
14:30 USA Nové žádosti o podp. v nezam. (leden, v tis.)  - 935 965

Hospodářské výsledky: IBM, Intel 

Co bude:                                           

PÁ: SRN indexy nákupních manažerů (PMI) v průmyslu a ve službách, EUR indexy nákupních manažerů (PMI) v průmyslu a ve službách, USA EUR indexy nákupních manažerů (PMI) v průmyslu a ve službách, USA prodej existujících domů  

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.10.2023Ranní okénko - Ceny výrobců v Německu opět výrazně poklesnou Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.08.2023Ranní okénko - Ceny výrobců klesají i v Německu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688