Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  08.01.2021 09:49:15

Průmysl se v listopadu 2020 vrátil k propadu. Nečekaně ochabuje hlavně poptávka ze zahraničí


Průmyslová výroba loni v listopadu zaostala za očekáváním. Poprvé od srpna 2020 tempo jejího meziročního růstu zvolnilo. Meziročně přidala pouze 0,4 procenta, zatímco v říjnu 1,3 procenta. Meziměsíční dynamika se po růstu v září i říjnu vrátila poměrně nečekaně k poklesu. 

Pandemická situace, jež se v listopadu citelně zhoršila nejen v ČR, ale i v řadě zemí, které patří mezi klíčové obchodní partnery Česka, nakonec tedy na tuzemskou průmyslovou výrobu dolehla tíživěji, než se čekalo. 

Za celý rok 2020 tak průmysl poklesne o zhruba devět procent. 

Postup pandemie v zahraničí se projevil také citelným poklesem meziročního růstu nových zahraničních zakázek našemu průmyslu. Zatímco v září a říjnu rostl objem těchto zakázek zhruba osmiprocentním meziročním tempem, v listopadu došlo dokonce k poklesu jejich objemu, a to poprvé taktéž od srpna 2020. Jistou útěchou, celkově však nedostatečnou, byl v listopadu vývoj zakázek z tuzemska. Ten totiž rostl meziročně více než pětiprocentním tempem, tedy nejrychleji od ledna 2020, od doby před propuknutím pandemie. To signalizuje, že za nečekaně slabým vývojem průmyslové výroby v listopadu stojí spíše ochabnutí zahraniční poptávky než poptávky domácí.  


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 10:16  17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 18,85 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )
Po   9:33  Inflace ve Španělsku v souladu s očekáváním X-Trade Brokers (XTB)
Po   9:25  Ranní okénko - Týden plný událostí a dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po   9:02  Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná - Rozbřesk Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste