Makroekonomika  |  15.12.2020 09:30:20

Ranní okénko - Americký průmysl během pandemie patrně mírně snížil tempo

Dnešní ekonomický kalendář nabídne údaje z ekonomiky USA. Z tuzemska ani z eurozóny žádná důležitá data nedorazí. Koronavirová situace se opět ubírá nepříznivým směrem, Česko tak od pátku přejde do 4. stupně protiepidemického systému spojeného se zpřísněním restriktivních opatření

Americký průmysl v říjnu meziměsíčně přidal zhruba jedno procento. Stejně jako v Evropě zasahuje druhá vlna pandemie především aktivitu ve službách. V listopadu trh počítá se zvolněním tempa průmyslové produkce na 0,3 % meziměsíčně. Agregovaný počet odpracovaných hodin ve zpracovatelském sektoru v listopadu poklesl a přibývá také počet států, které utahují protiepidemická opatření. Navzdory tomu vysokofrekvenční data indikují, že negativní dopad na aktivitu v průmyslu nebyl zatím výrazný. Například spotřeba elektřiny v posledních týdnech zmírnila svůj meziroční pokles a aktivita ve výrobě oceli zhruba stagnovala. Celkově však jak produkce, tak využití kapacit v průmyslu zůstávají pod předpandemickými hodnotami. Oproti únoru 2020 ztrácel průmysl 5 %. Využití kapacit se vyšplhalo na 72,8 %, což bylo o 11,6 procentních bodů více než v letošním dubnu, ale o 6,5 procentních bodů pod dlouhodobým průměrem.

Jaký výkon lze od průmyslu očekávat v prosinci nastíní dnešní zveřejnění Empire State Indexu, který monitoruje aktivitu továren. Analytici neočekávají změny a odhadují, že index zakotví na hodnotě 6,2 bodů oproti předchozím 6,3. Nicméně je třeba mít na paměti, že index se soustředí na stát New York, který patří k regionům citelněji zasažených koronavirem. Extrapolace výsledku na zbytek USA by tak vykreslila příliš negativní obrázek. I tak ale výsledek poslouží jako hrubý odhad vývoje pro nadcházející data za prosinec. Výsledek ve čtvrtek doplní Philly Fed index, který také pokrývá výhradně zpracovatelský sektor. 

Pohled zpět:

Běžný účet platební bilance ČR v říjnu činil 7,7 mld. (32,8 mld. v září), a skončil tak výrazně pod tržním odhadem ve výši 29,6 mld. . Ve směru nižší bilance působil v říjnu především odliv dividend. Celkově setrvala platební bilance v plusu již šestý měsíc v řadě. Významně se na tom podílí kladné saldo obchodní bilance. Koruna na výsledek nevykázala reakci, což není překvapivé, jelikož data o platební bilanci jsou nejistá a k výraznějším odchylkám od odhadu trhu došlo již v předchozích měsících. 

Průmysl v eurozóně v říjnu meziměsíčně vzrostl o 2,1 %. Současně došlo k revizi zářijové hodnoty z -0,4 % na 0,1 %. V meziročním srovnání tak průmysl v říjnu ztrácel 3,8 % oproti zářijovým 6,3 %. Stejně jako v tuzemsku ukázal průmysl svou odolnost vůči druhé vlně Covid-19. K růstu došlo ve všech kategoriích výroby, nejvíce pak u investičních statků (+2,6 m/m). Ty ale mají také nejvíc co dohánět – meziročně byly v říjnu o 8,2 % nižší. Vývoj v zimních měsících je nejistý, další nápovědu poskytne PMI ve výrobě, které bude zveřejněno zítra.

Američtí volitelé potvrdili vítězství J. Bidena, který tak 20. ledna příštího roku složí ústavní slib a stane se prezidentem USA

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
14:30 USA Empire Manufacturing Index (prosinec, v b.)  - 6,2 6,3
15:15 USA Průmyslová výroba (listopad, m/m v %)  - 0,3 1,1
15:15 USA Využití kapacit v průmyslu (listopad, v %)  - 73 72,8

Hospodářské výsledky: Inditex 

Co bude:

ÚT: USA průmyslová výroba, USA Empire State Index

ST: ČR index cen průmyslových výrobců, SRN indexy nákupních manažerů (PMI), EUR indexy nákupních manažerů (PMI), EUR zahraniční obchod, USA indexy nákupních manažerů (PMI), USA maloobchodní tržby, USA měnově politické zasedání Fed (rozhodnutí o sazbách)

ČT: ČR měnové politické zasedání ČNB (rozhodnutí o sazbách), USA Philly Fed Index, USA počet nových žád. o podp. v nezam., USA stavební povolení a nová výstavba domů

PÁ: SRN Ifo indexy, SRN index cen průmyslových výrobců, EUR běžný účet 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.04.2024Ranní okénko - Tento týden nabídne data o evropském i americkém průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.09.2023Ranní okénko - Tempo dezinflace se v srpnu mírně zadrhlo Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.07.2023Ranní okénko - Tento týden vyjde české PPI, americké tržby a průmysl Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688