Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  01.12.2020 12:49:15

Po silném oživení o 6,9 % ve 3Q, HDP na konci roku znovu klesne (Analýza makroindikátorů)

Dnes zveřejněný zpřesněný odhad ČSÚ o vývoji tuzemského HDP přinesl významnější revizi předběžných čísel oznámených koncem října. Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla mezičtvrtletně o 6,9 %, což je o 0,7 p.b. více než původně statistický úřad odhadoval. Její meziroční pokles se tak zmírnil z -10,9 % ve druhém čtvrtletí na -5,0 %.

Rychlému oživení ekonomické aktivity pomohla obnovená chuť domácností spotřebovávat, která pramenila ze stále relativně příznivé situace na trhu práce. Nezaměstnanost totiž v uplynulých měsících vzrostla jen mírně a v listopadu se podle MPSV pohybovala poblíž 3,7 %. Současná situace se prozatím ve větší míře nepodepsala ani na příjmech domácností. Růst průměrné mzdy sice v druhém čtvrtletí zpomalil na 0,5 % meziročně, třetí čtvrtletí však již podle našeho odhadu přineslo opětovný nárůst mzdové dynamiky na 2,1 %. To zdali tomu tak skutečně bylo se dozvíme v pátek, kdy ČSÚ data za třetí čtvrtletí zveřejní. Ve výsledku tak spotřeba domácností (včetně neziskových institucí) vzrostla oproti druhému čtvrtletí o 4,9 % a její meziroční pokles se zmírnil z -8,1 % na -3,9 %.

V průběhu třetího čtvrtletí se významně zvýšila také poptávka ze zahraničí, když k rozvolnění protiepidemických opatření přistoupily během léta i ostatní státy. To dokazují hodnoty průmyslové produkce, která vzrostla nad očekávání rychle. Po otevření hranic a obnovení zahraničního obchodu pomohl tuzemským exportérům také slabší kurz koruny. Investiční aktivita na druhou stranu zůstala i nadále utlumená, a to v důsledku přetrvávající nejistoty ohledně dalšího vývoje. Mezičtvrtletně klesly fixní investice o výrazných 5 % a jejich meziroční pokles se tak v průběhu třetího čtvrtletní zhruba zdvojnásobil na -10,7 %. Jelikož velká část investičního zboží je dovážena ze zahraničí, jejich nižší dovoz významně přispěl k rekordnímu přebytku zahraničního obchodu ve výši 109 mld. (ve stálých cenách a po sezonním očištění).

Příspěvek čistého vývozu k mezičtvrtletnímu růstu HDP ve 3Q byl objemově největší, když činil +7,4 p.b. Následovala ho spotřeba domácností s příspěvkem +2,4 p.b. Příspěvek ostatních výdajových složek byl naopak záporný. Vlivem nízké srovnávací základny druhého čtvrtletí zaznamenala mezičtvrtletní nárůst přidané hodnoty téměř všechna odvětví, nejvíce však zpracovatelský průmysl a odvětví obchodu. Jen nepatrné oživení pak zaznamenaly služby.

Výrazný přebytek zahraničního ochodu byl pozitivním překvapení také pro naší prognózu, která sice s jeho nárůstem počítala, však ne až v takovém rozsahu. Na opačné straně pak svým poklesem překvapily zejména fixní investice, v případě kterých již prognóza očekávala mírný mezičtvrtletní růst. Zhruba v souladu s prognózou se vyvíjela spotřeba domácností.

To, čeho se všichni obávali, se na podzim stalo skutečností a koronavirus se začal znovu šířit. Jeho druhá vlna navíc udeřila nebývalou silou a opětovné zavedení restriktivních opatření tudíž na sebe nenechalo dlouho čekat. Stejně jako na jaře tak byla uzavřena velká část maloobchodu a služeb. Ztráty v těchto odvětvích budou opět značné a ještě umocněné tím, že do druhé vlny pandemie vstupovaly podniky z výrazně horší pozice. Nadějí je čtvrteční otevření provozoven, které i díky předvánočnímu období může pomoci alespoň částečně předchozí pokles tržeb zmírnit. Otázkou však je, zdali se spotřebitelé do kamenných prodejen rychle vrátí, či zdali budou i nadále z důvodu přetrvávajících obav z nákazy převažovat prodeje přes internet.

Zásadním rozdílem oproti jaru je však to, že k dobrovolnému uzavření svých továren nepřistoupili výrobci v průmyslu. A jak ukazují předstihové indikátory, tak průmyslu se i přes probíhající druhou vlnu pandemie daří stále zvyšovat produkci. Významně tomu pomáhá to, že ve srovnání s jarními měsíci nedošlo k narušení mezinárodních dodavatelských řetězců, když průmyslové podniky zůstaly v provozu také v okolních státech.

Ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí tak pravděpodobně zaznamená další mezičtvrtletní pokles, který by však zásluhou zmíněného průmyslu neměl být tak hluboký jako na jaře. V meziročním vyjádření by se podle naší prognózy měl pokles ekonomiky prohloubit zpět k 10 %. Za celý letošní rok pak podle nás tuzemské HDP klesne o 7,6 %, v příštím roce by už mělo mírně růst o 3 %. Oživení ekonomiky zpět na předkrizovou úroveň roku 2019 bude vlivem druhé vlny trvat delší dobu a podle naší prognózy by k němu mělo dojít až na začátku roku 2023.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688