cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  06.11.2020 09:44:10

ČNB: Shrnutí Zprávy o inflaci IV/2020

 

Zpráva o inflaci bude zveřejněna 13. listopadu 2020, s týdenním předstihem byla publikována první kapitola obsahující shrnutí ekonomické situace a boxy.


 

Zpráva o inflaci (Shrnutí)  ——— IV/2020

www.cnb.cz


I. SHRNUTÍ

Ekonomický vývoj a jeho výhled je zásadním způsobem ovlivňován probíhající pandemií koronaviru. Prognóza je založena na předpokladech o jejím očekávaném vývoji a přijímaných epidemiologických opatřeních, jejichž naplnění podmiňuje výhled hlavních makroekonomických veličin. Restriktivní vliv podzimních vládních nařízení a omezení dosáhne dle předpokladů základního scénáře prognózy vrcholu v listopadu letošního roku. Před Vánoci pak budou tato omezení částečně uvolněna. V průběhu první poloviny roku 2021 se vlivem očekávaného zlepšení epidemické situace opatření dále rozvolní na úroveň z letošního léta.

Inflace se na přelomu roku sníží do tolerančního pásma, na horizontu měnové politiky se vrátí do blízkosti 2% cíle ČNB  (Graf I.1). Ve třetím čtvrtletí 2020 spotřebitelské ceny vzrostly o 3,3 %, k čemuž přispěla především vysoká jádrová inflace a stále svižný, byť zpomalující růst cen potravin. Růst spotřebitelských cen byl naopak výrazně tlumen pokračujícím propadem cen pohonných hmot. Zvýšená dynamika regulovaných cen se stabilizovala. Na přelomu roku se inflace sníží pod horní hranici tolerančního pásma. Přispějí k tomu protiinflační poptávkové dopady druhé vlny koronavirové pandemie v podmínkách utlumené zahraniční a zejména domácí ekonomické aktivity. Celkové cenové tlaky však zůstanou ještě po nějakou dobu zvýšené. Vychládající trh práce a utlumený růst mezd budou sice na jedné straně brzdit růst domácích nákladů, to ale bude na druhé straně vyváženo nedávným citelným oslabením kurzu koruny. Inflace tak bude v průběhu příštího roku dále klesat v návaznosti na odeznění vysokého nárůstu tržních cen z počátku letošního roku a posléze i vlivem zmírnění růstu celkových nákladů. To bude dáno zejména obnoveným posilováním kurzu koruny. Příspěvek domácí ekonomiky k vývoji celkových nákladů se přitom během příštího roku opětovně zvýší v důsledku postupného zotavování tuzemské ekonomické aktivity a s tím související stabilizace trhu práce při odeznívání dopadů pandemie. Na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu příštího a přespříštího roku, se inflace sníží k cíli a v jeho v blízkosti setrvá i po zbytek roku 2022.

Měnověpolitická inflace splyne s celkovou inflací v polovině roku 2021, do té doby budou doznívat v současnosti již jen nepatrné primární dopady změn nepřímých daní. K poklesu inflace z hlediska struktury přispěje zejména snižující se jádrová inflace a v menší míře i zpomalující růst cen potravin. Sníží se také dynamika regulovaných cen v důsledku zvolnění růstu cen elektrické energie a poklesu cen plynu. Naopak propad cen pohonných hmot odrážející předchozí kolaps světových cen ropy odezní. 

Hrubý domácí produkt se letos prudce propadne vlivem koronavirové nákazy, v příštím roce jeho růst oživí (Graf I.2). Přestože se po uvolnění většiny epidemiologických omezení během letních měsíců ekonomika částečně nadechla, na podzim hospodářský výkon opět poklesne. Důvodem je silný úder druhé vlny pandemie a znovuzaváděná opatření proti šíření nákazy, a to včetně plošných omezení s nezanedbatelnými ekonomickými dopady. Ekonomický útlum se projevuje zejména v odvětvích tržních i netržních služeb a obchodu, které jsou vládními protiepidemickými opatřeními Graf I.1 Prognóza celkové inflace

Celková inflace se na přelomu roku sníží do tolerančního pásma, na horizontu měnové politiky se bude nacházet poblíž 2% cíle ČNB

(meziročně v %)

Poznámka: Intervaly spolehlivosti prognózy celkové inflace odrážejí predikční schopnost minulých prognóz a jsou symetrické. Rozšiřují se pouze pro prvních pět čtvrtletí, poté zůstávají konstantní, což odpovídá jak minulé predikční schopnosti, tak stabilizační roli měnové politiky.

Graf I.2 Prognóza růstu HDP

Domácí ekonomika letos zaznamená v důsledku koronavirové pandemie výrazný propad, její růst se obnoví v příštím roce, ovšem z podstatně snížené úrovně

(meziroční změny v %, sezonně očištěno)

Poznámka: Současná nejistota ohledně budoucího vývoje HDP je řádově vyšší, než implikují historické predikční chyby. Intervaly spolehlivosti prognózy růstu HDP byly proto výrazně rozšířeny tak, aby reflektovaly tuto zvýšenou nejistotu.

postiženy mnohem výrazněji než průmysl. Ten bude oproti jarní vlně zasažen méně s ohledem na zatím omezené ekonomické dopady cílených protiepidemických opatření v zahraničí a funkční globální dodavatelsko-odběratelské řetězce. Zhoršuje se příjmová situace podniků a domácností a hluboký, byť zřejmě jen dočasný, otřes zaznamenává jejich důvěra v příznivou budoucnost. V letošním roce HDP klesne v úhrnu o více než 7 % s přispěním všech složek poptávky s výjimkou spotřeby vlády. Snížená zahraniční poptávka nepříznivě působí na exportní výkonnost českých podniků, což se promítá do záporného příspěvku čistého vývozu k dynamice HDP. Hluboký útlum domácí i zahraniční hospodářské aktivity spojený s celkově zhoršeným vnímáním ekonomické situace ze strany českých firem se projevuje v poklesu soukromých investic. Negativní dopady koronavirové pandemie naopak zmírňuje zrychlený růst spotřeby vlády doplněný o stabilizační rozpočtová opatření, která částečně brzdí propad spotřeby domácností. Prognóza předpokládá odeznívání negativních ekonomických dopadů druhé vlny pandemie v průběhu první poloviny příštího roku, kdy se HDP vrátí k růstu v podmínkách zvyšující se zahraniční poptávky. Výkon ekonomiky však předkrizové úrovně nedosáhne ani do konce roku 2022. Uvedený vývoj vyústí ve znatelné ochlazení donedávna ještě výrazně přehřátého trhu práce a nárůst míry nezaměstnanosti. Dynamika mezd zůstane utlumená, a to především v tržních odvětvích.

V příštím roce se obnoví postupné posilování kurzu koruny (Graf I.3). Prognóza kurzu pro čtvrté čtvrtletí 2020 je nastavena na hodnotě 27,2 CZK/EUR. Odráží tak jeho citelné oslabení během podzimu, ke kterému došlo v návaznosti na obrat ve vývoji globálního sentimentu v důsledku nástupu druhé vlny pandemie koronaviru v tuzemsku i dalších evropských zemích.

Předpokládané postupné zklidňování epidemické situace v Evropě i v ČR v příštím roce umožní obnovení pozvolného posilování kurzu, který zpevní lehce pod 26 CZK/EUR na konci roku 2022. Dojde k tomu vlivem rozšiřujícího se úrokového diferenciálu v podmínkách oživení zahraniční poptávky a návazně i domácí ekonomické aktivity. Zpevňující kurz koruny v průběhu příštího roku přispěje k návratu inflace na 2% cíl.  S prognózou je konzistentní nejprve stabilita tržních úrokových sazeb následovaná jejich postupným nárůstem v příštím roce (Graf I.4). Donedávna silně proinflační působení domácí ekonomiky bude v závěru roku výrazně tlumeno aktuálně se zhoršující epidemickou situací, která negativně ovlivní domácí ekonomiku i v nejbližších čtvrtletích. Předpokládané odeznívání negativních dopadů druhé vlny pandemie v příštích čtvrtletích, inflace stabilizující se následně v blízkosti cíle a pokračující návrat domácí a zahraniční ekonomické aktivity směrem k předkrizovým úrovním pak umožní zahájit postupný nárůst (normalizaci) úrokových sazeb v průběhu příštího roku. Uvedená trajektorie úrokových sazeb je však podmíněna předpoklady o vývoji epidemické situace a opatření proti šíření nákazy dle základního scénáře prognózy.

 

 

 

Graf I.3 Prognóza měnového kurzu

V příštím roce se obnoví postupné posilování kurzu koruny

(CZK/EUR

Poznámka: Intervaly spolehlivosti prognózy kurzu CZK/EUR odrážejí predikční schopnost minulých prognóz (kromě období kurzového závazku). Jsou symetrické a lineárně se rozšiřující.

Graf I.4 Prognóza úrokových sazeb

Se základním scénářem prognózy je konzistentní nejprve stabilita tržních úrokových sazeb následovaná jejich postupným nárůstem v příštím roce 

(3M PRIBOR v %)

Poznámka: Intervaly spolehlivosti prognózy úrokových sazeb 3M PRIBOR odrážejí predikční schopnost minulých prognóz (kromě období kurzového závazku). Jsou symetrické, lineárně se rozšiřující a zdola omezené nulovou hranicí.

Bankovní rada ČNB na listopadovém měnovém jednání jednomyslně ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na 0,25 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 1 %. 

Bankovní rada vyhodnotila rizika a nejistoty základního scénáře prognózy jako výrazná. Významným protiinflačním rizikem je další možné zhoršení průběhu druhé vlny pandemie v tuzemsku a zejména v zahraničí, a to nad rámec základního scénáře. Případná další eskalace pandemie by v mnoha evropských zemích totiž mohla vést k ještě intenzivnějšímu zavádění přísných epidemiologických opatření s významnými ekonomickými dopady. Ty by mohly zahrnovat plošné a dlouhodobé uzavírky ekonomik, což by vedlo k dalšímu zhoršení sentimentu firem i domácností. Do určité míry opačné riziko je spojeno s vývojem domácí fiskální politiky v příštím roce. Nejistotou zůstává skladba nabídkových a poptávkových faktorů, které stojí v pozadí pozorovaného i do budoucna očekávaného domácího a zahraničního cenového vývoje. V poslední době také zesilují nejistoty v souvislosti s vnitropolitickým vývojem v USA a riziko odchodu Spojeného království z Evropské unie bez dohody. Ve světle těchto významných nejistot považuje bankovní rada za pravděpodobné ponechání úrokových sazeb na nízké úrovni po delší dobu, než předpokládá základní scénář prognózy


Klíčové makroekonomické indikátory                               

Klíčové makroekonomické indikátory

roky

 

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

POPTÁVKA A NABÍDKA

                       

Hrubý domácí produkt

                       

HDP  (mld. , stálé ceny r. 2010, sez. očištěno)

4323,3

4292,6

4290,7

4387,7

4627,5

4740,7

4994,7

5152,7

5269,6

4887,7

4968,8

5177,1

HDP  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

1,8

-0,7

0,0

2,3

5,5

2,4

5,4

3,2

2,3

-7,2

1,7

4,2

Výdaje na konečnou spotřebu domácností  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

0,4

-1,1

0,9

1,4

3,9

3,7

4,0

3,3

2,9

-4,6

1,6

3,5

Výdaje na konečnou spotřebu vlády  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

-3,5

-1,9

2,4

1,0

1,8

2,5

1,8

3,8

2,3

4,2

1,3

2,5

Tvorba hrubého kapitálu  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

1,8

-4,1

-4,3

7,1

13,1

-4,0

6,6

7,6

1,4

-10,3

0,1

4,1

Tvorba hrubého fixního kapitálu  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

1,1

-3,2

-2,2

3,3

9,8

-3,1

5,1

10,0

2,1

-6,4

-1,4

3,5

Vývoz zboží a služeb  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

9,2

4,4

0,3

8,7

6,2

4,1

7,6

3,7

1,2

-12,2

6,7

6,3

Dovoz zboží a služeb  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

6,7

2,7

0,1

10,0

6,9

2,7

6,5

5,8

1,3

-8,7

6,2

5,3

Čistý vývoz  (mld. , stálé ceny r. 2010, sez. očištěno)

230,1

289,0

295,6

283,1

276,4

337,4

400,7

337,3

337,1

154,0

182,2

230,9

Koincidenční ukazatele

                       

Průmyslová produkce  (%, meziročně, reálně)

5,9

-0,8

-0,1

5,0

4,3

3,4

6,5

3,0

-0,2

-

-

-

Stavební produkce  (%, meziročně, reálně)

-3,6

-7,6

-6,7

4,3

6,8

-5,6

3,3

9,2

2,7

-

-

-

Tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu  (%, meziročně, reálně)

1,7

-1,1

1,2

5,5

7,7

6,1

4,5

2,7

3,7

-

-

-

CENY

                       

Hlavní cenové ukazatele

                       

Míra inflace  (%, konec období)

1,9

3,3

1,4

0,4

0,3

0,7

2,5

2,1

2,8

-

-

-

Spotřebitelské ceny  (%, meziročně, průměr)

1,9

3,3

1,4

0,4

0,3

0,7

2,5

2,1

2,8

3,2

2,3

2,0

Regulované ceny (14,58 %)*  (%, meziročně, průměr)

4,7

8,6

2,2

-3,0

0,0

0,2

0,0

1,8

4,4

3,2

1,2

2,3

Ceny potravin (včetně alk. nápojů a tabáku) (26,41 %)*  (%, meziročně, průměr)

4,3

2,9

3,1

1,8

0,1

0,2

3,6

1,6

2,6

4,3

2,2

1,8

Jádrová inflace (55,61%)*  (%, meziročně, průměr)

-0,4

-0,3

-0,5

0,5

1,2

1,2

2,4

2,1

2,7

3,4

2,6

2,0

Ceny pohonných hmot (3,40 %)*  (%, meziročně, průměr)

7,2

6,0

-2,1

0,2

-13,5

-8,5

6,7

6,3

-0,4

-11,4

1,1

3,4

Měnověpolitická inflace (bez vlivu změn daní)  (%, meziročně, průměr)

1,9

2,1

0,6

0,2

0,2

0,5

2,5

2,1

2,9

3,2

2,3

2,0

Deflátor HDP  (%, meziročně, sez. očištěno)

0,0

1,4

1,4

2,6

1,0

1,1

1,3

2,6

3,9

5,2

2,3

1,1

Dílčí cenové ukazatele

                       

Ceny průmyslových výrobců  (%, meziročně, průměr)

5,6

2,1

0,8

-0,8

-3,2

-3,3

1,8

2,0

2,6

0,1

-0,8

1,1

Ceny zemědělských výrobců  (%, meziročně, průměr)

22,1

3,3

-12,1

4,7

-6,2

-6,0

7,4

-0,2

5,7

-2,0

2,3

-0,4

Ceny stavebních prací  (%, meziročně, průměr)

-0,5

-0,7

-1,1

0,5

1,2

1,1

1,7

3,2

4,6

-

-

-

Cena ropy Brent  (%, USD/barel, meziročně, průměr)

38,2

0,7

-2,6

-8,5

-46,1

-16,0

21,7

30,5

-10,3

-33,8

4,7

4,5

TRH PRÁCE

                       

Průměrná měsíční mzda  (%, meziročně, nominálně)

2,5

2,5

-0,1

2,9

3,2

4,4

6,7

8,2

6,4

3,3

2,8

3,9

Průměrná měsíční mzda  (%, meziročně, reálně)

0,6

-0,8

-1,6

2,6

2,8

3,8

4,3

6,0

3,6

0,0

0,5

1,8

Počet zaměstnanců včetně členů produkčních družstev  (%, meziročně)

0,0

-0,1

1,6

0,6

2,2

2,1

1,7

1,6

0,4

-1,3

-1,9

0,4

Nominální jednotkové mzdové náklady  (%, meziročně)

0,5

3,5

0,8

1,6

-0,5

3,2

3,7

6,3

4,2

7,2

-0,2

0,9

Nominální jednotkové mzdové náklady v průmyslu  (%, meziročně)

0,3

6,6

3,4

1,7

0,9

3,0

1,8

6,2

2,2

-

-

-

Souhrnná produktivita práce  (%, meziročně)

2,0

-1,1

-0,4

1,7

4,0

0,8

3,7

1,8

2,0

-5,9

3,6

3,6

Obecná míra nezaměstnanosti (ILO)  (%, průměr, věk 15-64)

6,8

7,0

7,1

6,2

5,1

4,0

2,9

2,3

2,1

2,6

4,5

4,4

Podíl nezaměstnaných osob (MPSV)  (%, průměr)

6,7

6,8

7,7

7,7

6,5

5,5

4,2

3,2

2,8

3,6

5,3

5,0

VEŘEJNÉ FINANCE

                       

Saldo vládního sektoru (ESA 2010)  (mld. , běžné ceny)

-109,7

-159,3

-53,2

-90,2

-29,8

34,1

76,7

49,4

15,3

-355,1

-283,4

-265,4

Saldo vládního sektoru / HDP**  (%, nominálně)

-2,7

-3,9

-1,3

-2,1

-0,6

0,7

1,5

0,9

0,3

-6,3

-4,9

-4,3

Dluh vládního sektoru (ESA 2010)  (mld. , běžné ceny)

1613,7

1805,3

1840,2

1818,9

1836,0

1754,7

1749,7

1734,6

1738,5

2150,5

2433,7

2698,9

Dluh vládního sektoru / HDP**  (%, nominálně)

39,7

44,2

44,4

41,9

39,7

36,6

34,2

32,1

30,2

38,4

41,7

43,9

VNĚJŠÍ VZTAHY

                       

Běžný účet platební bilance

                       

Obchodní bilance  (mld. , běžné ceny)

75,5

123,8

167,0

220,0

187,7

258,5

259,3

200,9

236,1

179,9

200,4

210,0

Obchodní bilance / HDP  (%, nominálně)

1,9

3,0

4,0

5,1

4,1

5,4

5,1

3,7

4,1

3,2

3,4

3,5

Bilance služeb  (mld. , běžné ceny)

81,3

77,6

70,4

55,7

86,6

106,6

124,6

120,0

104,4

94,8

96,9

100,4

Běžný účet platební bilance  (mld. , běžné ceny)

-84,8

-63,3

-21,8

7,9

20,7

85,2

79,1

24,1

-17,0

40,0

22,0

15,0

Běžný účet platební bilance / HDP  (%, nominálně)

-2,1

-1,5

-0,5

0,2

0,4

1,8

1,5

0,4

-0,3

0,7

0,4

0,3

Přímé zahraniční investice

                       

Přímé investice  (mld. , běžné ceny)

-46,8

-121,3

7,4

-80,4

49,7

-186,5

-45,9

-51,0

-61,0

-50,0

-70,0

-70,0

Měnové kurzy

                       

Kč/USD  (průměr)

17,7

19,6

19,6

20,8

24,6

24,4

23,4

21,7

22,9

23,4

22,5

21,8

Kč/EUR  (průměr)

24,6

25,1

26,0

27,5

27,3

27,0

26,3

25,6

25,7

26,6

26,6

25,9

Kč/EUR  (%, meziročně, reálně (CPI eurozóna), průměr )

-1,9

1,5

3,5

6,3

-0,9

-1,3

-3,4

-2,8

-1,2

0,9

-0,7

-3,0

Kč/EUR  (%, meziročně, reálně (PPI eurozóna), průměr )

-3,0

2,2

2,4

5,1

-0,2

0,1

-1,8

-1,5

-1,2

1,6

1,4

-2,1

Ceny zahraničního obchodu

                       

Vývozní ceny  (%, meziročně, průměr)

1,7

2,9

1,2

3,5

-1,7

-3,1

-0,1

-0,3

0,9

1,1

0,8

-0,1

Dovozní ceny  (%, meziročně, průměr)

4,3

4,2

-0,2

1,9

-1,9

4,0

0,9

-0,7

0,3

-0,9

0,6

0,1

PENÍZE A ÚROKOVÉ SAZBY

                       

M3  (%, meziročně, průměr)

1,0

5,1

5,1

5,1

7,3

9,1

11,7

6,7

6,3

8,7

7,7

6,7

2T repo sazba  (%, konec období, prognóza ČNB = průměr)

0,75

0,05

0,05

0,05

0,05

0,05

0,50

1,75

2,00

0,76

0,61

1,30

3M PRIBOR  (%, průměr)

1,2

1,0

0,5

0,4

0,3

0,3

0,4

1,3

2,1

0,8

0,7

1,4

 * v závorkách jsou uvedeny stálé váhy na současném spotřebním koši

 ** kalkulace ČNB

 - údaj není dostupný nebo ho ČNB neprognózuje / nezveřejňuje  zvýrazněná data = prognóza ČNB

 

Klíčové makroekonomické indikátory                               

Klíčové makroekonomické indikátory

čtvrtletí roku 2020

čtvrtletí roku 2021

čtvrtletí roku 2022

 

 I.

 II.

 III.

IV.

 I.

 II.

 III.

IV.

 I.

 II.

 III.

IV.

POPTÁVKA A NABÍDKA

                       

Hrubý domácí produkt

                       

HDP  (mld. , stálé ceny r. 2010, sez. očištěno)

1282,7

1171,5

1223,5

1210,0

1214,7

1234,9

1251,6

1267,6

1279,8

1290,4

1298,8

1308,2

HDP  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

-1,9

-10,9

-7,4

-8,8

-5,3

5,4

2,3

4,8

5,4

4,5

3,8

3,2

Výdaje na konečnou spotřebu domácností  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

-0,2

-7,6

-4,4

-6,2

-3,6

4,6

1,7

3,8

4,3

3,3

3,2

3,1

Výdaje na konečnou spotřebu vlády  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

4,9

1,6

4,5

5,8

2,3

4,4

0,2

-1,6

1,1

1,9

3,1

4,0

Tvorba hrubého kapitálu  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

-8,6

-9,8

-8,2

-14,6

-6,6

2,7

0,3

4,3

4,9

4,6

3,7

3,1

Tvorba hrubého fixního kapitálu  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

-5,2

-4,8

-5,1

-10,3

-2,5

-2,9

-2,4

2,4

3,7

4,0

3,4

3,1

Vývoz zboží a služeb  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

-1,9

-23,3

-11,3

-12,1

-7,8

19,9

6,7

11,0

9,3

6,9

5,1

4,0

Dovoz zboží a služeb  (%, meziročně, reálně, sez. očištěno)

-1,4

-18,2

-6,5

-8,6

-4,9

18,4

5,1

8,4

7,2

5,5

4,5

4,2

Čistý vývoz  (mld. , stálé ceny r. 2010, sez. očištěno)

68,7

23,6

32,4

29,3

34,6

40,7

49,7

57,2

57,7

57,8

57,7

57,8

Koincidenční ukazatele

                       

Průmyslová produkce  (%, meziročně, reálně)

-4,1

-23,5

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Stavební produkce  (%, meziročně, reálně)

2,7

-8,7

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu  (%, meziročně, reálně)

-2,7

-12,2

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

CENY

                       

Hlavní cenové ukazatele

                       

Míra inflace  (%, konec období)

3,1

3,1

3,3

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Spotřebitelské ceny  (%, meziročně, průměr)

3,6

3,1

3,3

2,9

2,3

2,5

2,1

2,2

2,1

2,0

2,0

2,0

Regulované ceny (14,58 %)*  (%, meziročně, průměr)

4,2

3,4

3,4

1,9

1,1

0,9

0,7

2,0

2,3

2,3

2,2

2,3

Ceny potravin (včetně alk. nápojů a tabáku) (26,41 %)*  (%, meziročně, průměr)

4,8

5,5

4,0

3,1

2,1

1,6

2,4

2,5

1,7

1,7

1,8

2,1

Jádrová inflace (55,61%)*  (%, meziročně, průměr)

2,9

3,2

3,7

3,9

3,3

2,8

2,3

2,1

2,1

2,1

1,9

1,9

Ceny pohonných hmot (3,40 %)*  (%, meziročně, průměr)

1,3

-19,4

-14,1

-13,5

-11,3

9,5

3,0

3,1

3,4

2,0

5,0

3,1

Měnověpolitická inflace (bez vlivu změn daní)  (%, meziročně, průměr)

3,6

3,2

3,3

2,9

2,3

2,5

2,1

2,2

2,1

2,0

2,0

2,0

Deflátor HDP  (%, meziročně, sez. očištěno)

3,7

4,2

6,0

6,9

4,3

3,0

1,5

0,2

0,7

1,3

1,3

1,2

Dílčí cenové ukazatele

                       

Ceny průmyslových výrobců  (%, meziročně, průměr)

1,4

-0,6

-0,3

-0,2

-1,6

-0,8

-0,5

-0,4

0,9

1,2

1,2

1,3

Ceny zemědělských výrobců  (%, meziročně, průměr)

-3,6

-3,2

-3,2

2,4

2,7

2,1

4,3

0,2

-2,0

-1,5

0,3

2,5

Ceny stavebních prací  (%, meziročně, průměr)

4,4

3,9

3,3

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Cena ropy Brent  (%, USD/barel, meziročně, průměr)

-19,3

-50,7

-29,9

-32,3

-8,1

37,0

3,6

7,2

5,6

4,6

4,1

3,8

TRH PRÁCE

                       

Průměrná měsíční mzda  (%, meziročně, nominálně)

5,1

0,5

4,5

3,1

2,2

5,6

1,2

2,4

3,3

3,8

4,1

4,2

Průměrná měsíční mzda  (%, meziročně, reálně)

1,4

-2,5

1,2

0,2

-0,1

3,1

-0,9

0,2

1,2

1,8

2,1

2,2

Počet zaměstnanců včetně členů produkčních družstev  (%, meziročně)

-0,5

-1,7

-1,3

-1,9

-2,6

-1,8

-2,0

-1,4

-0,3

0,4

0,7

0,8

Nominální jednotkové mzdové náklady  (%, meziročně)

6,4

5,4

8,9

8,0

3,1

1,3

-2,6

-2,4

-1,1

0,8

1,8

2,2

Nominální jednotkové mzdové náklady v průmyslu  (%, meziročně)

5,2

6,5

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Souhrnná produktivita práce  (%, meziročně)

-1,5

-9,2

-5,9

-7,1

-2,6

7,3

4,2

5,9

5,3

3,8

2,9

2,3

Obecná míra nezaměstnanosti (ILO)  (%, průměr, věk 15-64)

2,0

2,4

2,9

3,1

4,2

4,4

4,9

4,6

4,7

4,2

4,4

4,1

Podíl nezaměstnaných osob (MPSV)  (%, průměr)

3,0

3,6

3,8

4,0

5,2

5,3

5,5

5,4

5,5

4,9

4,9

4,7

VEŘEJNÉ FINANCE

                       

Saldo vládního sektoru (ESA 2010)  (mld. , běžné ceny)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Saldo vládního sektoru / HDP**  (%, nominálně)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Dluh vládního sektoru (ESA 2010)  (mld. , běžné ceny)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Dluh vládního sektoru / HDP**  (%, nominálně)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

VNĚJŠÍ VZTAHY

                       

Běžný účet platební bilance

                       

Obchodní bilance  (mld. , běžné ceny)

68,2

32,1

53,7

25,9

69,1

63,8

35,2

32,2

76,2

65,9

35,3

32,6

Obchodní bilance / HDP  (%, nominálně)

5,0

2,4

3,7

1,8

5,2

4,4

2,3

2,1

5,4

4,3

2,2

2,0

Bilance služeb  (mld. , běžné ceny)

38,7

27,9

20,2

7,9

25,4

28,1

23,1

20,3

26,5

29,0

24,1

20,8

Běžný účet platební bilance  (mld. , běžné ceny)

79,5

7,4

-4,0

-43,0

57,0

-6,0

-38,0

9,0

59,0

-5,0

-48,0

9,0

Běžný účet platební bilance / HDP  (%, nominálně)

5,9

0,6

0,8

-2,6

5,6

1,0

-1,6

1,7

5,4

1,0

-2,2

1,7

Přímé zahraniční investice

                       

Přímé investice  (mld. , běžné ceny)

0,2

-43,0

-17,3

10,0

5,0

-25,0

-40,0

-10,0

5,0

-25,0

-40,0

-10,0

Měnové kurzy

                       

Kč/USD  (průměr)

23,2

24,6

22,6

23,1

22,9

22,6

22,3

22,1

21,9

21,8

21,8

21,6

Kč/EUR  (průměr)

25,6

27,1

26,5

27,2

27,0

26,7

26,5

26,3

26,1

26,0

25,9

25,8

Kč/EUR  (%, meziročně, reálně (CPI eurozóna), průměr )

-2,2

2,9

-0,2

3,3

3,2

-2,6

0,0

-3,3

-3,4

-3,2

-2,9

-2,5

Kč/EUR  (%, meziročně, reálně (PPI eurozóna), průměr )

-2,0

3,1

1,2

4,2

5,0

0,4

1,8

-1,5

-2,5

-2,4

-2,1

-1,6

Ceny zahraničního obchodu

                       

Vývozní ceny  (%, meziročně, průměr)

-1,4

2,6

0,3

2,9

3,2

-1,0

1,5

-0,5

-0,5

-0,2

0,0

0,4

Dovozní ceny  (%, meziročně, průměr)

-1,7

-0,5

-2,1

0,5

1,3

-0,6

2,1

-0,3

-0,4

0,1

0,1

0,4

PENÍZE A ÚROKOVÉ SAZBY

                       

M3  (%, meziročně, průměr)

8,6

8,1

8,6

9,2

8,6

8,1

7,3

6,6

6,5

6,6

6,7

6,9

2T repo sazba  (%, konec období, prognóza ČNB = průměr)

1,00

0,25

0,25

0,21

0,25

0,48

0,77

0,95

1,12

1,23

1,35

1,52

3M PRIBOR  (%, průměr)

2,1

0,6

0,3

0,3

0,3

0,6

0,9

1,1

1,2

1,3

1,4

1,6

 * v závorkách jsou uvedeny stálé váhy na současném spotřebním koši

 ** kalkulace ČNB

 - údaj není dostupný nebo ho ČNB neprognózuje / nezveřejňuje  zvýrazněná data = prognóza ČNB

 

 

Vydává:

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA

Na Příkopě 28

115 03 Praha 1

Česká republika

 

Kontakt:

ODBOR KOMUNIKACE SEKCE KANCELÁŘ

Tel.: 224 413 112 Fax: 224 412 179 www.cnb.cz

 

ISSN 1803-2400 (Print)

ISSN 1804-2457 (Online)

 

www.cnb.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688