Makroekonomika  |  03.11.2020 10:18:20

Ranní okénko - Trh čeká na americké volby

Z Evropy dnes žádná významná makroekonomická data nedorazí, ovšem i kdyby dorazila, zraky by se přesto upíraly za oceán. Ne snad tolik kvůli americkým továrním objednávkám, od kterých se čeká meziměsíční nárůst o jedno procento, nýbrž kvůli volbám tamního prezidenta. Do volebního dne vstupuje jako favorit průzkumů demokrat Joe Biden, který vyzve obhájce titulu, republikána Donalda Trumpa. Jak jsme se mohli přesvědčit v roce 2016, vedení v předvolebních průzkumech není zárukou konečného vítězství a napětí v americké společnosti by se tak dalo krájet. Z ekonomického pohledu by se trh patrně bez problémů srovnal s vítězstvím kteréhokoliv z kandidátu, mnohem větším rizikem je ovšem případný těsný výsledek. Ten by patrně přinesl celé týdny dohadů a potenciálně i zapojení Nejvyššího soudu. Prodloužilo by se tak období nejistoty, průtahů okolo podoby amerického fiskálního balíčku, a vyloučit nelze ani pnutí v samotné americké společnosti.

Pohled zpět:

Česká ekonomika se po první vlně pandemie poměrně nadějně oklepávala a o to smutnější je příchod vlny druhé. Tuzemský index nákupních manažerů, který oproti okolním zemím stoupal o něco pomaleji, v říjnu potvrdil své usazení v pásmu expanze, když vzrostl z 50,7 až na 51,9 bodů (více naleznete v komentáři zde: https://bit.ly/382mdYZ). Firmy pociťovaly zlepšování poptávky, a to jak té domácí, tak i zahraniční. I vzhledem k vývoji v partnerském Německu tak měl zpracovatelský sektor, na rozdíl od poskytovatelů služeb, našlápnuto k budoucímu růstu. S touto perspektivou teď ovšem pravděpodobně zatřese nové kolo restriktivních opatření, která jsou zaváděna napříč Evropou. Ta mohou výrobu ohrozit jak omezením výrobních kapacit, tak i snížením poptávkového apetitu. Solidně se v ještě v říjnu vyvíjelo i plnění státního rozpočtu, který deficitem na úrovni 274 mld. sice suverénně překonal dosavadní rekord, ovšem jeho nárůst v posledních měsících byl vzhledem k okolnostem spíše umírněný (více naleznete v komentáři zde: https://bit.ly/2TUzfPL). Dlužno ovšem dodat, že mu dopomohl nezvykle silný příliv prostředků z rozpočtů EU. I rozpočet se ale ve zbytku roku dále prohne pod tíhou ekonomických restrikcí a s nimi spojených kompenzačních opatření. Nadále však platí, že schválený schodek na úrovni 500 mld. bude více než dostatečný.

Vydařený vstup do nového týdne má za sebou česká koruna, která od pondělního rána posílila z EUR/CZK 27,25 až k dnešním EUR/CZK 27,1. Pravděpodobně se jedná o reakci na tuzemský epidemický vývoj, který sice lze stále obtížně označit za klidný, nicméně již pomalu ztrácí předchozí explozivní dynamiku.

Výrazněji rychleji než v Česku se euforie šíří mezi zpracovateli v USA. Tamní index PMI za měsíc říjen vyletěl z předchozích 55,4 až na 59,3 bodů a nechal tak daleko za sebou tržní odhad, na kterém svítilo číslo 56. Podobně optimistické vyhlídky měli američtí zpracovatelé naposledy v létě roku 2018, tedy na vrcholu předchozí konjunktury. Výrobci si pochvalují hlavně rychle se plnící objednávkové knihy a přestávají se bát nabírat nové zaměstnance.  

Dnešní makroekonomické ukazatele: 

Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
16:00 USA Tovární objednávky (září, m/m v%) - 1 0,7

Hospodářské výsledky: AXA, Bayer 

Co bude:                                           

ST: ČR Nezaměstnanost, EUR Index cen průmyslových výrobců, USA Zahraniční obchod

ČT: ČR Maloobchodní tržby, ČR měnověpolitické zasedání ČNB, SRN Průmyslové objednávky, EUR Maloobchodní tržby, USA Týdenní žádost o podp. v nezam., USA měnověpolitické zasedání Fed

PÁ: ČR Průmyslová výroba, ČR Zahraniční obchod, SRN Průmyslová výroba, USA nezaměstnanost  


Autor: Vít Hradil, analytik 
Editor: David Vagenknecht, analytik 
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.  



Přečtěte si také:

02.02.2024Ranní okénko - Vývoj na americkém trhu práce bude důležitý pro Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.07.2023Ranní okénko - Americká ekonomika zpomaluje, trh čeká poslední hike Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
16.05.2023Ranní okénko - Trhy vyčkávají na americké maloobchodní tržby Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688