Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  29.10.2020 17:30:17

US ekonomika sice rekordně roste, přesto se však stále citelně propadá. Statistika může mást, takže když se bude Trump novým čísly chlubit, Biden má po ruce pádné odpovědi


Růst americké ekonomiky ve třetím letošním čtvrtletí překonal očekávání trhu, když v anualizovaném vyjádření vykázal úroveň 33,1 procenta. Jedná se o nejvyšší nárůst od roku 1947, od kdy američtí statistici příslušnou časovou řadu vedou. Dosud byl nejvyšším údajem ten z roku 1950, který byl ovšem přibližně jen poloviční. Vzhledem k tomu, že prezidentské volby v USA se blíží, stávající prezident Donald Trump se těmito čísly jistě rád pochlubí. Co mu nejspíše odpoví rival Joe Biden

Anualizované vyjádření může mást, například v Česku se tolik nevyužívá. Udává, jakým tempem by daná ekonomika celoročně rostla, pokud by i ve všech dalších čtvrtletích roku dosáhla růstu čtvrtletí třetího. Je třeba vzít v potaz, že ve druhém čtvrtletí se americká ekonomiku pro změnu rekordně propadla, a to anualizovaně o 31,4 procenta.  

Propad o 31,4 procenta následovaný v dalším čtvrtletí růstem – tedy růstem z velmi nízké základny –o 33,1 procenta svádí k dojmu, že americká ekonomika právě potvrdila více než plnohodnotné zotavení „ve tvaru písmene V“. To je však statistický klam. Růst by musel ve třetím čtvrtletí anualizovaně činit alespoň zhruba 46 procent, aby bylo možné hovořit o oživení „podoby písmena V“. 
Plné zotavení americké ekonomiky může ve skutečnosti trvat roky, neboť potenciál k dalšímu rychlému vzestupu se již prakticky zcela vyčerpal. 

Ostatně zatímco mezi letošním prvním a druhým čtvrtletím americká ekonomika přišla o devět procent (tentokrát se jedná o ne-anualizované vyjádření, běžné i v ČR), mezi druhým a třetím kvartálem její růst činil „jen“ 7,4 procenta. Meziročně pak nejsilnější světová ekonomika jen zmírnila propad, a to z minus devíti procent ve druhém čtvrtletí na minus 2,8 procenta ve čtvrtletí třetím.  
I přes rekordní anualizovaný růst dějin stále ve třetím letošním čtvrtletí vykazovala o 2,8 procenta, tedy o stovky miliard dolarů, slabší výkon než ve třetím kvartále loňského roku.   

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste