Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  05.10.2020 10:32:37, aktualizováno 11.10.2020 09:01:23

Má stát bombardovat ekonomiku miliardami?


Vývoj spotřeby domácností, ale in informací z průmyslu můžeme dát do souvislosti s návrhem rozpočtu na příští rok. Vláda vysvětluje vysoký deficit pro příští rok (320 mld. CZK pokud nebude „zrušena“ superhrubá mzda) i plánovanou podporou spotřeby domácností. Naše data ukazují, že plošná podpora není potřeba. Je naopak čas na cílené zásahy, které budou efektivnější a především levnější. Například zamezení pádu lidí s nízkými příjmy do dluhových pastí a exekucí by udělalo více užitku a nestálo desítky miliard. I z tohoto důvodu jsme kritiky tak vysokého schodku

Dále, vláda má mít připravené programy pro případné zhoršení ekonomické situace, ať už díky karanténním opatřením nebo díky zhoršení důvěry lidí, pokud by začali mít pocit, že vláda situaci kolem covidu nezvládá. Jde především o Kurzarbeit (ale s lepšími parametry, než co nyní navrhuje vláda) nebo záruční program typu COVID III, ale i na investice, s vyšší zárukou jako má Německo a především platné i pro příští rok (stávající program končí s letošním rokem). Takové programy budou aktivovány jen v případě problémů. Plánovat plošné bombardování miliardami teď není potřeba.

Za třetí, co smysl má, je podpořit investice, ale především investice municipalit, kde projekty jsou připravené a investice soukromého sektoru. Pod investicemi se totiž nerozumí jen lití betonu (stavebnictví), protože ty tvoří 40% z celkových investic. Dalších 40% jsou investice do strojů a zařízení a 20% do duševního vlastnictví. Prakticky jde o podporu robotizace, automatizace a digitalizace a následně o podporu změnu procesů a inovací. To může vláda podpořit zrychlením odpisů, úvěrovými programy podporující investice nebo snížením sazby DPPO pro firmy, které reinvestují vyšší podíl ze zisku. Podpora soukromých investic navíc může zafungovat rychleji, než snaha státu připravit velké stavební projekty, kde historická zkušenost ukazuje, že to není aktivita, ve které by stát byl rychlý. 

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688