Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  28.08.2020 13:39:09

Pesimismus v české ekonomice polevuje (komentář analytika)

Poslední tvrdá čísla z ekonomiky jsou zatím jen z června, a tak nezbývá než se v mezičase opět opřít o průzkumy mezi firmami a spotřebiteli. Ten dnešní je od Evropské komise a ukazuje další zlepšení sentimentu v české ekonomice v průběhu srpna. Podnikatelská nálada se v průběhu toho měsíce zlepšila s tím, jak se situace v hospodářství začíná po květnovém restartu stabilizovat. Přesto důvěra mezi podnikateli je asi tak vysoká, jako při minulé recesi a zdaleka se ještě nepřiblížila úrovni před nástupem koronaviru. Žádné zlepšení v posledním měsíci nenastalo u spotřebitelů. Je evidentní, že obavy z nezaměstnanosti, horší finanční situace nebo z inflace zatím nepolevily.

V rámci průmyslu je vidět, že firmy jsou už optimističtější, pokud jde o vývoj v nejbližších měsících, a očekávají další zvýšení zakázek, i když ty ještě zdaleka nedosahují alespoň únorové úrovně. V každém případě se již odrazily ode dna, a i v posledním měsíci rostly především v případě výrobců kovů, kovových výrobků a rovněž v automobilovém průmyslu. Zdá se tedy, že průmysl již to nejhorší překonal, jen mu déle potrvá, než se vrátí na výchozí úroveň. Rovněž je vidět, že tlak na propouštění už není tak intenzivní, jak jej firmy pociťovaly ve druhém čtvrtletí.

Situace ve službách naproti tomu až tak přímočará není. Po počátečním nadšení z restartu důvěra v této části ekonomiky opět mírně klesá. Důvodem jsou především horší vyhlídky poptávky v následujících třech měsících. Týká se to především sezónních oborů, jako je ubytování a stravování, nicméně ukazatele jsou sezónně očištěné, takže zdůvodnit horší vyhlídky koncem léta vlastně nelze. Spíš jde o fakt, že zde stále chybějí zahraniční turisté a kongresová turistika zaplňující slabší měsíce roku. Optimističtěji naproti tomu hledí do budoucna dopravní a doručovací služby spolu s finančním sektorem, reklamním průmyslem nebo pracovními agenturami.

Nejnovější průzkumy důvěry potvrzují dosavadní trendy v ekonomice i naše očekávání, že oživení ekonomiky bude spíše pozvolné a potrvá nejméně dva roky, než se ekonomika vrátí na výchozí úroveň roku 2019. Pozitivní je, že tlak na propouštění zatím polevuje a když k tomu připočteme stále menší využívání tuzemské verze kurzarbeitu, tak bychom se na podzim nemuseli dočkat ani žádné exploze na trhu práce.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.11.2023Německý HDP v Q3 klesl, pesimismus ale začíná ustupovat (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.06.2023Rostoucí pesimismus v tuzemské ekonomice (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.01.2023Tuzemští průmyslníci v závěru roku pod tíhou pesimismu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
28.11.2022Polevuje napětí i v českém průmyslu? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688