Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  23.08.2020 17:46:37

Při zaměstnání malého rozsahu na mateřskou zapomeňte!

V posledních letech už nemusíme být zaměstnaní pouze na hlavní pracovní poměr. Mezi lidmi jsou oblíbené zkrácené úvazky, posledním trendem jsou sdílená pracovní místa. Zaměstnavatelé nabízejí často práci na dohodu o provedení práce (DPD) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Pozor však na to, pokud se jedná o zaměstnání malého rozsahu. Obzvlášť v případě, kdy se chystáte na mateřskou dovolenou…

zaměstnání malého rozsahu a mateřská

Firmy se snaží nabízet více možností pracovních úvazků. Přece jen na každou práci není potřeba najmout člověka na plný úvazek. Co se týče flexibility pracovního trhu v Evropě, tak se řadíme k těm horším státům, přece jen se ale situace v posledních letech zlepšuje. I když určitě znáte zkratky HPP, DPP a DPČ, mnoho z vás ani netuší co je to vlastně zaměstnání malého rozsahu.

Co to je zaměstnání malého rozsahu?

Jaké výhody a nevýhody má zaměstnání malého rozsahu? Tento pracovně právní pojem znamená druh pracovního poměru (může se jednat o HPP, DPP a DPČ), při kterém není v pracovní smlouvě sjednána fixní měsíční částka, anebo je rozhodný příjem pro účast na nemocenském pojištění nižší než 3000 (částka platí pro rok 2020).

Např. při sjednání DPČ v období 1.7.20201.11.2020 v průměrném rozsahu 4 hodin týdně za odměnu 130 na hodinu. V dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem je uvedena pouze hodinová sazba, nikoliv odměna práce za měsíc. Jedná se tedy o zaměstnání malého rozsahu. To stejné by platilo, kdyby byla v dohodě uvedena měsíční odměna např. 2800 . A to proto, že je částka nižší než 3000 .

Zaměstnání malého rozsahu se využívá hlavně u osob na mateřské či rodičovské dovolené, studentů nebo důchodců, kteří si chtějí přivydělat pár korun měsíčně navíc na přilepšenou.

Odvody zdravotního a sociálního pojištění

Logicky, pokud se nejedná o příjem rozhodný pro založení účasti na nemocenském pojištění, pojistné na sociální zabezpečení se z něj neodvádí. Jestliže v roce 2020 v daném měsíci vyděláte více peněz než 3000 , musíte odvést zdravotní pojištění. Pozor na to, že se zaměstnání malého rozsahu u téhož zaměstnavatele sčítají!

V nemoci vám bude v prvních 14 dnech od každého zaměstnavatele (máte-li více zaměstnání) vyplácena náhrada mzdy, později pak jedna dávka od ČSSZ. Ta se bude počítat ze součtu všech příjmů, u nichž účast na nemocenském pojištění vznikla. Nezapomeňte nemoc nahlásit všem zaměstnavatelům, u kterých budete dávku čerpat.

DPČ/DPP a mateřská dovolená

Pro vznik nároku na mateřskou dovolenou (peněžitou pomoc v mateřstvíPPM) je odvádění nemocenského pojištění alespoň 270 kalendářních dní v posledních 2 letech před nástupem na mateřskou. Peněžitá pomoc v mateřství se čerpá od osmého, nejpozději od šestého týdne před očekávaným termínem porodu stanoveným lékařem. Délka trvání je 28 týdnů (v případě vícerčat je to 37 týdnů).

Budoucí maminky jsou chráněny také ochrannou lhůtou 180 dní od posledního data odvádění nemocenského pojištění.

Jestliže jste pracovali pouze na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) a neodváděli nemocenské pojištění, tak na peněžitou pomoc v mateřství můžete zapomenout!

Jestliže jste měli více pracovních smluv, mateřská vám bude vyplácena na základě všech zaměstnání i dohod, ze kterých jste odváděli nemocenské pojištění a nejednalo se o práce malého rozsahu.

Tip! Bohužel, ani přesto, že jste odváděli nemocenské pojištěníDPČ či DPP vám ještě nezaručuje, že budete mít nárok na peněžitou pomoc z mateřství (PPM). Některé DPČ a DPP jsou formulované tak nešikovně, že se v nich uvádí, že se jedná o práce malého rozsahu. V těchto případech nelze uplatnit nárok na mateřskou, i přesto, že došlo k odvodům nemocenského pojištění. I když vám to může přijít nelogické.

Máte-li nastoupit na mateřskou dovolenou, zkontrolujte si všechny vaše sepsané dohody, zda se právě nejednalo o zmiňované zaměstnání malého rozsahu, ať pak nejste nepříjemně překvapeni.

Dobrá zpráva je, že o mateřskou může požádat i otec dítěte…

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy. 

Vyplatí se to!

Autorka: Bc. Michaela Prátová, lektor a garant rekvalifikačního kurzu Mzdové účetnictví se základy personalistiky, který probíhá ve 21 městech po celé ČR, od roku 2009. Přečtěte si 288 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-ucetnictvi/rekvalifikacni-kurz-mzdove-ucetnictvi

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

24.09. 13:27  Narok na PPM (PavelH)
29.08. 15:14  Narok na PPM (MisaM)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688