Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  06.08.2020 18:15:05

Jáč: Koruna zmůže posílit pod 26 za euro do konce roku, možná v nejbližších dnech či týdnech

Bankovní rada ČNB rozhodla o stabilitě úrokových sazeb na svém srpnovém zasedání jednomyslně, tedy poměrem hlasů 7:0, tisková konference ale zároveň potvrzuje enormní míru nejistot a rizik, se kterými bankovní rada musela při svém aktuálním rozhodování pracovat.

Nová prognóza ČNB pracuje se scénářem stability úrokových sazeb na jejich stávající úrovni až do poloviny roku 2021 s následným pozvolným růstem úroků od 3. čtvrtletí roku 2021, přísně vzato možná již od konce června 2021Jak ale konstatoval guvernér Rusnok, zvýšení úroků dříve než v polovině roku 2021 si lze těžko představit. S tímto názorem zcela souhlasím. 

Osobně si myslím, že koruna bude posilovat rychleji, než ve své prognóze ČNB předpokládá, což by samo o sobě mohlo vést k oddálení prvního zvýšení úrokových sazeb spíše do závěrečných měsíců roku 2021 anebo až do roku 2022.

Co čekat od koruny

Bankovní rada byla při rozhodování o stabilitě úrokových sazeb na svém srpnovém měnově-politickém zasedání jednomyslná. Protichůdné faktory a rizika spojená s posilováním kurzu koruny, růstem české ekonomiky, aktuální a očekávanou úrovní inflace, a samozřejmě nejistoty spojené s vývojem na poli koronaviru, skutečně hovoří pro stabilitu měnové politiky, zejména v situaci, kdy jsou úrokové sazby ČNB již na velmi nízkých úrovních.

Předpoklad, že kurz české měny setrvá nad úrovní 26 korun za euro přinejmenším do počátku roku 2022, ale považuji za příliš statický. Osobně si myslím, že koruna posílí pod úroveň 26 za euro ještě před koncem letošního roku a dost možná již v nejbližších dnech či týdnech, s dalším posílením i na počátku roku 2021, kdy v prvním čtvrtletí může být atakována úroveň 25,50 za euro.

Rychlejší posílení koruny by samo o sobě znamenalo nižší potřebu zpřísňovat měnovou politiku skrze zvyšování úrokových sazeb a první krok ČNB ve směru zvýšení úroků by se tak mohl v porovnání s aktuální prognózou posunout ke konci roku 2021, případně až do roku 2022.

Překvapivé zhoršení prognózy výkonu ekonomiky

Co se týče základních parametrů nové prognózy, tak při vědomí všech nejistot a rizik působí zhoršení výhledu HDP pro letošní i příští rok poněkud překvapivě. ČNB ve své nové prognóze předpokládá pro rok 2020 o něco hlubší pokles HDP, než tomu bylo v květnu (-8,2 % vs. -8,0 %), a pro rok 2021 pak očekává pomalejší oživení (růst HDProce 2021 tempem 3,5 % vs. růst 4,0 % očekávaný v květnové prognóze).

Případná pozitivní překvapení ve smyslu lepšího výkonu HDP, než nová prognóza ČNB předpokládá, by ale pravděpodobně vedla k rychlejšímu posílení kurzu koruny. Lepší výkon HDP by tak centrální banku nemusel tlačit k dřívějšímu či výraznějšímu zvýšení úroků, než vykresluje čerstvá prognóza.

Kdy se změní úroky 

Souhlasím s kontatováním, že zřejmě jen výrazné zdramatizovaní situace na poli koronaviru by mohlo vést k debatám o dalším snížení úrokových sazeb, nejde však o hlavní scénář.

Osobně si myslím, že ČNB může držet úrokové sazby beze změny až do konce roku 2021 s tím, že koruna může být silnější, než předpokládá prognóza centrální banky, a ČNB tak nebude mít důvod se zvyšováním úroků spěchat.

Zároveň je ale zřejmé, že bankovní rada nebude váhat měnovou politikuroce 2021 zpřísnit, pokud ji k tomu bude situace v české ekonomice, zejména vývoj cenové hladiny, tlačit.

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:56  Nezaměstnanost v Maďarsku klesla (26.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688