Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  27.07.2020 09:09:00, aktualizováno 09:36:40

Rozbřesk: Česká nás kritický letní týden, HDP odhalí “skutečnou” hloubku propadu

Aktualizováno

Začíná jeden z kritických týdnů tohoto léta. Budou zveřejněny odhady HDP za druhý kvartál - pro globální ekonomiku pravděpodobně nejhorší kvartál v poválečné historii. Nepůjde sice o novou zprávu - propad hospodářství jasně předznamenala čísla z průmyslu a maloobchodu - bude ale jasno ohledně skutečné míry COVID propadu v první polovině roku. A tím pádem bude jasněji i ohledně odhadů délky návratu do normálu nebo potřeby hospodářských stimulů. 

Rozptyl mezi odhady analytiků je přitom ohromný - v eurozóně se pohybují odhady HDP za druhý kvartál od -8 do -16% (mezikvartálně), v Německu od -5% do -11% a v Česku od -6 do -14%. Velké rozdíly jsou přirozeným důsledkem toho, že dnes nefungují dobře naše staré modely. Jednoduše proto, že jsme v minulosti žádnou zkušenost s pandemií podobného rozsahu neměli. V Česku nám náš nowcast-model ukazuje na propad hospodářství o 7-8% (tedy výsledek lepší než trh). Už v prvním kvartále však bylo vidět, že model nemá s podobnou epizodou žádnou zkušenost. Klasicky byla jednou z nejlepších vysvětlujících proměnných čísla z trhu práce - konkrétně počet volných pracovních míst na úřadech práce. Ta se přitom v první polovině roku 2020 výrazně změnila, i když hospodářství jako celek “krvácelo”. Mohlo to být do určité míry tím, že zaměstnavatelé tentokrát nechali na úřadech práce “viset” i staré inzeráty, protože měli jednoduše důležitější věci na práci. Naopak dobrou vazbu na hospodářský výkon začala mít některá typicky opomíjená čísla z maloobchodu - například prodeje knih v kamenných prodejnách. Toto jindy “neužitečné” číslo dokázalo zatím vcelku dobře reflektovat vývoj hospodářství v průběhu pandemie včetně dopadů karantény a jiných vládních opatření.

Vysoký rozptyl v odhadech tedy není překvapivý a řada z nás bude na konci tohoto týdne bezesporu opět hodně překvapena. Měli bychom být ovšem zase o něco chytřejší - dostaneme další díl do skládačky pandemického vývoje ekonomiky a jakékoliv další odhady by měly být přesnější. To je zvlášť důležité s rostoucím rizikem druhé vlny pandemie na konci prázdnin a na začátku podzimu.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Střední Evropě zatím nevadí narůstající počty nových případů ani opatrnější nálada na akciích (před klíčovým týdnem výsledkové sezóny). Naopak si užívá globálních ztrát amerického dolaru před blížícím se zasedáním Fedu. Další technické bariéry jsou až v blízkosti 26,00 EUR/CZK

Zahraniční forex
Eurodolar se stále tlačí severním směrem a dnes po ránu dokonce překonal hranici 1,17. Jestliže minulý týden byl v popředí příběh sílíciho eura v reakci na schválení Fondu obnovy ze strany EU, tak tento týden je v pozadí spíše slabost dolaru. Ta vyplývá ze nedobrého vývoje na americkém trhu práce, který vede ke strachu, s čím tuto středu přijde Fed. Ten může vyrukovat s ještě agresivnější uvolněnou měnovou politikou.

Ještě předtím však přijdou na řadu i některé jiné události jako např. dnes dopoledne zveřejnění indexu německé podnikatelské nálady Ifo.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:56  Nezaměstnanost v Maďarsku klesla (26.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688