Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  22.07.2020 11:29:08

Jaká je struktura české ekonomiky? Nestačí udělat podíly spotřeby domácností na HDP, ale musíte znát i její dovozní náročnost.


Když se bavíme o českém HDP a jeho struktuře, tak se obvykle objeví první obrázek. Prostě jednotlivé složky HDP vydělíte celkovým číslem. A zjistíte, že nejdůležitější položkou je spotřeba domácností, téměř polovina HDP. Na druhém místě jsou investice, přes čtvrtinu, dále spotřeba vlády s pětinovým podílem. A zbývají čisté vývozy, což jsou vývozy mínus dovozy, s podílem jen 6%.



Nicméně takový pohled nám nic neřekne, jak velkou část například spotřeby domácností uspokojíme výrobou z domácích zdrojů a nakolik dovozy. Přitom tato znalost je důležitá. Lépe identifikuje, kde se přidaná hodnota vytváří. Vezměme si spotřebu domácností. Téměř polovina HDPNicméně spoustu výrobků dovezeme, například mobily. My umíme dokonce spočítat nejen tyto přímé dovozy, ale i ty nepřímé. Vezměme si například kadeřnictví. To je službařeknete si, zcela vytvořená v ČR. Nicméně část kosmetických přípravků, elektroniky atd. je dovezena. Jirka spočítal, že celková dovozní náročnost spotřeby domácností je necelých 50%. A tohle máme spočítané i pro další složky HDP.



Druhý obrázek, kde složky HDP jsou očištěné o dovozní náročnost, lépe vypovídá o struktuře české ekonomikyNejvětší položkou jsou vývozy s více než 40%. Takto je jasně vidět, jak moc proexportní ekonomika jsme a jak moc jsme závislí na kondici našich obchodních partnerů, především EU. Mimo jiné i proto CZK posiluje po schválení fiskálního balíku EU, protože to pomůže české ekonomice minimálně prostřednictvím poptávky po českých vývozech.



Na druhém místě spotřeba domácností (28%). 700 tisíc lidí je v programu Antivirus, díky kterému sice mají práci, ale taky mzdy nižší o 40%. Díky tomu poklesla mzda v soukromém sektoru už o nějakých 6%. To se samozřejmě projeví ve spotřebě. Obrovskou výhodou během této krize je, že jsme nepropadli do deprese, blbé nálady. Takže v datech je vidět, že se lidé vrací do obchodů. Ale důvěra nakonec narazí na stav peněženky.

Na třetím místě investice. K těm se vrátím v příštím restartu…

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688