Makroekonomika  |  14.07.2020 15:17:30

Okénko trhu - Evropský průmysl se zvedá jen pomalu

Český běžný účet platební bilance vykázal v květnu přebytek na úrovni 4,2 mld. , k čemuž přispělo kladné saldo zboží a služeb ve výši 19,6 mld. . Na finančním účtu došlo k odlivu kapitálu v objemu 16,9 mld. . Přímých zahraničních investic přiteklo 5,1 mld. , zatímco portfoliových odteklo 44,2 mld. .

Německý ZEW index očekávání v souladu s tržními předpoklady vykázal mírný pokles o zhruba 4 body a dostal se na hodnotu 59,3. Za aktuálním poklesem lze pravděpodobně hledat primárně obavy o další vývoj epidemiologické situace i nepřesvědčivá data o německém zahraničním obchodu. Kosmetického zlepšení naopak doznala druhá složka ZEW indexu, tedy hodnocení současné situace. To se zvýšilo z červnových -83,1 na aktuálních -80,9 bodu. Přesto ovšem zůstává nejníže od krizového roku 2009.

I v celé eurozóně se ZEW index očekávání drží poměrně vysoko, když v červenci vyrostl o jeden bod na hodnotu 59,6. Naproti tomu tamní průmyslová výroba v květnu mírně zklamala, když meziměsíčně narostla o 12,4 %, zatímco trh věřil v 15 %. Ani zdaleka se tak nepodařilo vynahradit dubnový propad o 17,1 % a objem produkce tak zůstává hluboko pod předkrizovými hodnotami. V meziročním srovnání byl letošní květen slabší o téměř 21 %. Největší skok se v tomto měsíci podařil průmyslníkům v Itálii, kteří meziměsíčně přidali přes 42 %. Nutno ovšem dodat, že zde velkou roli sehrála nízká srovnávací základna. Ani v nejbližších měsících to evropský průmysl nebude mít snadné, jelikož ačkoliv většina karanténních opatření již pozbyla platnosti, poptávka má k předkrizovým úrovním ještě daleko.

Z průzkumu mezi malými americkými podniky vyplynul v červnu pokračující nárůst jejich optimismu. Meziměsíčně se zlepšil o více než 6 bodů a dosáhl hodnoty 100,6, čímž se vrátil do oblasti z doby před příchodem viru. Je otázkou, zda optimismus vydrží i v červenci, vzhledem k aktuálně pozorovanému silnému nárůstu počtu nově nakažených Američanů.

Spotřebitelská inflace v USA v červnu zrychlila z předchozích -0,1 na +0,6 % meziměsíčně i meziročně. Růst cen tak byl nepatrně svižnější, než trh očekával a zároveň nejdynamičtější od roku 2012. Do velké míry to bylo zapříčiněno růstem ceny ropy, který se promítl do pohonných hmot, jež zdražily o 12,3 %. Po vyloučení právě pohonných hmot a potravin dosáhla americká inflace meziměsíčně „jen“ 0,2 %.

Česká koruna ani dnes nevybočila ze svého zvyku, kterým se v poslední době stala oscilace okolo EUR/CZK 26,65.


Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Luboš Růžička, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688