Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  03.07.2020 10:14:43

USA: taková lepší nezaměstnanost aneb CARES a Kurzarbeit drží spotřebitele nad vodou


Míra nezaměstnanosti v USA v červnu poklesla o 2,2 procentního bodu na 11,1% s tím, jak v některých státech byla zrušena plošná karanténa. Počet nově vytvořených pracovních míst dosáhl 4,8 milionů. Když k tomu přidáme květen, tak za poslední dva měsíce bylo vytvořeno 7,5 milionů pracovních míst. V březnu a dubnu naopak 21 milionů pracovních míst zaniklo. Takže třetina zaniklých pracovních míst už byla obnovených.
      

Nicméně míra nezaměstnanosti na 11 procentech stále vypadá hrozivě a měla by vést k výraznému poklesu spotřeby domácností, zvlášť v kombinaci se zavřenými obchody. V dubnu spotřeba poklesla v USA o více než 15% meziročně, v květnu to už bylo „jen“ -10%. Spotřeba zboží dlouhodobé spotřeby (elektro, nábytek apod.) dokonce v květnu vzrostla o více než 2%. Za normálních okolností byste čekali horší čísla. Nicméně jeden faktor zmírňuje negativní dopady míry nezaměstnanosti na spotřebu domácností.


A tím faktorem je vládní program CARES. Za normálních okolností totiž dávky v nezaměstnanosti v USA vám sice částečně vykompenzují pokles příjmů, ale stále je budete mít méně než poloviční. Nicméně CARES to změnil, a to tak, že dramaticky. Například dávky v nezaměstnanosti zvýšil o 600 USD. Díky programu CARES mají 2/3 lidí žádajících o podporu v nezaměstnanosti (21 milionů) nárok na dávky, které převyšují jejich ušlé mzdy. Mediánová týdenní mzda je cca 950 USD. S touto mzdou se dostanete k dávkám, které mírně převyšují vaši předchozí mzdu. Čím nižší mzda, tím vyšší kompenzační poměr.


Takže v USA sice došlo k dramatickému nárůstu nezaměstnanosti, ale zároveň nedošlo k dramatickému poklesu příjmů. Proto oživení spotřeby domácností může být relativně svižné. USA jen zvolili jiný přístup k podpoře trhu práce. Zatímco Evropa jede různé modely Kurzarbeitu, tak USA mají CARES: ač nárůst nezaměstnanosti, tak příjmy domácností podpořeny a navíc nedochází k problémům s hledáním zaměstnanců při obnově podnikání/otevření obchodů, protože zaměstnanci a zaměstnavatelé zůstali v kontaktu (třetina míst je už obnovena). Dopady na důvěru ve službách jsou v USA a EMU velmi podobné.

David Navrátil 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688