Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  10.06.2020 12:41:38

OECD předpovídá Česku propad téměř o 10%. Nezaměstnanost by však měla zůstat poměrně nízko


Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve své dnes zveřejněné prognóze předpokládá letošní propad tuzemské ekonomiky čítající 9,6 procenta. To je pesimističtější odhad, než nač ukazuje aktuální, květnový konsensus trhu (minus 7,9 procenta, viz pravidelné šetření ČNB).

Jedná se také o pesimističtější odhad v porovnání s prognózou tuzemského ministerstva financí (minus 5,6 procenta), České národní banky (minus 8 procent), Evropské komise (minus 6,2 procenta) i Mezinárodního měnového fondu (minus 6,5 procenta).

Po dubnovém citelně horším výsledku české průmyslové výroby či zahraničního obchodu není pesimističtější prognóza OECD příliš překvapivá. Naopak pozitivním překvapením je - navzdory pesimistickému výhledu ohledně vývoje ekonomiky jako celku - udržení odhadu letošní míry nezaměstnanostiČR na poměrně nízké úrovni 3,5 procenta. To je sice mírně horší nebo stejný odhad, než jaký uvádějí ministerstvo financí (3,3 procenta) a Česká národní banka (3,5 procenta), ale zase příznivější prognóza, než jakou má Evropská komise (5 procent) či Mezinárodní měnový fond (7,5 procenta).

Ve světle nejnovější prognózy OECD a prognóz dalších institucí je zřejmé, že zejména tuzemské ministerstvo financí bylo ve své poslední, dubnové prognóze neudržitelně optimistické,  pročež zřejmě navýší svůj letošní odhad míry nezaměstnanostiČR a zároveň sníží odhad výkonu tuzemské ekonomiky jako celku. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste