Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  08.06.2020 09:59:09

Petr Dufek: Odstávky a restrikce tvrdě zasáhly český průmysl

Podle dnes zveřejněných čísel se tuzemská průmyslová výroba v dubnu propadla o třetinu, a to především v důsledku dobrovolných odstávek v automobilovém průmyslu, jehož výroba se snížila o čtyři pětiny. Velmi slabé výsledky proto přišly i od oborů navázaných na automobilový průmysl a jedinými výrobci, kteří tentokrát skončili v černých číslech, byly papírny.

Velmi slabé však nebyly výsledky výroby, ale i statistiky nových zakázek, které se tentokrát snížily o 42 %. Asi nemá smysl příliš rozvádět, že jsou to čísla horší než po Lehmanech, a už vůbec nepřekvapí, že za nimi stojí opět především automobilový průmysl. Je otázkou, zda jde jen o krátkodobý výpadek – tzv. nabídkový šok – nebo jde o začátek trendu, který už brzy ovlivní i poptávkový šok.

Vzhledem k tomu, že lze o dalším propadu jen spekulovat, budou další přicházející zprávy z průmyslu pod dohledem. Zatím se dá říct, že naděje vkládané do německého šrotovného se nenaplnily, protože tato podpora směřuje pouze na elektromobily a plug-in hybridy, tedy naprosto okrajovou část trhu. Jedinou nepřímou podporou pro tuzemské výrobce etablované na německém trhu zůstává avizované snížení DPH.

Odstávky se neprojevily jen na výsledcích výroby, ale i ve mzdách zaměstnanců. Takže jestliže ještě minulý týden zveřejněná čísla o průměrných mzdách vyznívala pro průmysl relativně pozitivně, dubnové výsledky jsou už diametrálně jiné. Průměrná mzda v největším tuzemském odvětví totiž v posledním měsíci poklesla o 5,6 %, navíc se ve firmách zrychlilo i tempo propouštění.

Negativní vývoj v průmyslu se přímo odrazil i na číslech zahraničního obchodu, který skončil schodkem téměř 27 mld. korun. I v tomto případě se dá říct, že něco takového tu ještě nebylo. A stejně tak i zde je „na vině“ automobilový průmysl, jehož export propadl o 70 mld. korun. Na druhou stranu rozsah odstávek byl výjimečný a časově omezený, takže další měsíce by mohly být přece jen ve znamení lepších výsledků. Vývoj poptávky po osobních automobilech však s ohledem na investiční škrty firem i rostoucí obezřetnost spotřebitelů zůstává velmi nejistý.

Zatímco průmysl zažil bezprecedentní propad, stavebnictví nástup korony poznamenalo zatím jen velmi málo. Výroba tohoto odvětví se snížila jen o 4,6 %, v inženýrském stavitelství, které je napojeno na veřejné zakázky, dokonce o 13,5 % vzrostla. Stavebnictví má velkou šanci udržet se v pozitivním módu, ovšem stále jen za předpokladu, že se podaří udržet vysokou investiční aktivitu veřejného sektoru. Ten soukromý totiž bude své investice nejspíše krátit, jak se už ostatně ukázalo na vývoji prvního kvartálu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688