Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.05.2020 09:13:51

Rozbřesk: Česko čeká na HDP, pro investory je ale důležitější úspěšný přechod na chytrou karanténu

I Česko se na konci týdne dozví, jaké jsou první reálné dozvuky epidemie v ekonomice - v pátek bude zveřejněn odhad HDP za první kvartál a podle březnových propadů průmyslu a maloobchodu se karanténní opatření v tomto měsíci již naplno zakousla do ekonomického výkonu. Počítáme s tím, že více než v sousedním Německu, kde byl náběh karanténních omezení mírnější a pomoc podnikům a domácnostem přicházela rychleji. I proto počítáme s mezikvartálním propadem mezi 3-4 %.

Na druhou stranu pro trhy v tuto chvíli jakákoliv čísla z prvního kvartálu budou tak jako tak trochu starou zprávou. Masivní propad ekonomik v březnu a dubnu je pro naprostou většinu investorů “hotovou věcí”. I proto jsou daleko víc citliví na zprávy o rychlosti/pomalosti záchranných opatření a na zprávy o průběhu aktuálního rozvolňování karantény napříč prakticky celým vyspělým světem. Právě s úspěchem rozvolňování karantény (start chytré karantény) je zásadní podmínkou pro scénáře, ve kterých počítáme s postupným návratem ekonomiky do normálu ve druhé polovině roku. Naopak opětovný start epidemie a utahování šroubů by nás dostalo na daleko pesimističtější dráhu, na které by byly výraznější propady HDP letos a především pomalejší oživení v příštím roce.

To proto, že řada podniků v tuto chvíli jednoduše čerpá “překlenovací” pomoc skrze odklady plateb daní, odklady plateb úvěrů nebo překlenovací úvěry. To vše ovšem může fungovat pouze, pokud karanténní opatření budou jednorázovou časově omezenou epizodou. Návrat karantény v cyklech a opětovné uzavírání ekonomiky by jednoduše značná část podniků nepřežila a dopady pandemie do ekonomiky by byly nejen hlubší, ale zejména trvalejší.

Strach ze špatného managementu uvolňování karantén je také jedním z hlavních důvodů návratu nervozity na akciové trhy. Poprvé za poslední tři týdny akciový index S&P 500 propadl o více než procento dva dny v řadě…

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se v průběhu včerejška pohybovala jako na houpačce. Po ránu se vrátila nad 27,50 EUR/CZK, pak si připsala zhruba patnáct haléřů k dobru, nicméně odpoledne o ně zase přišla. Inflace, která by měla být v centru pozornosti ČNB, skončila o dvě desetiny procentního bodu výše, než centrální banka předpokládala ve své minulý týden zveřejněné prognóze. Odchylka sice vznikla především u jádrové složky inflace, nicméně ČNB konstatovala, že je i tak „kvalitativně zhruba v souladu s aktuální prognózou“. Na formujících se plánech centrální banky proto zřejmě zatím nic nezmění. Už zítra čeká nový výhled ČNB další test, a sice předběžný odhad HDP, který ukáže, s jakou razancí vstoupila česká ekonomika do recese už v prvním kvartále.

Zahraniční forex

Již třetí den trvající výprodej na akciových trzích včera přiživil šéf Fedu Powell, který uvedl, že vývoj je velmi nejistý, přičemž s významnými riziky na negativní straně. Powell sice doporučil další fiskální stimul, avšak negativní úrokové sazby nevidí jako efektivní. I proto dolar postupně smazal ztráty, které spolu s padajícími akciemi nabral.

Dnes budou na řadě další velmi zajímavá týdenní data z trhu práce z USA - zejména pak pokud jde o tzv. pokračující žádosti o podporu (proxy míry nezaměstnanosti). Pokud však bude na trzích s rizikovými aktivy pokračovat výprodej, tak podle nás bude za kratší konec tahat euro.


Ropa

Severomořská ropa Brent zůstává přikována těsně pod hranicí 30 dolarů za barel a nedokázala tak profitovat z překvapivého poklesu zásob ve Spojených státech, ke kterému došlo vůbec poprvé od poloviny ledna tohoto roku. Včerejší čísla americké EIA přitom ropným býkům nabídla také další povzbudivá čísla - k poklesu zásob došlo například přímo v Cushingu (skladovací hub pro WTI), což naznačuje rozvolnění bezprostředního tlaku na skladovací kapacity.

Včerejší aktualizovaný výhled kartelu OPEC se naproti tomu nesl spíše v medvědím duchu. Pro tento rok kartel významně prohloubil propad ropné poptávky z 6,9 na 9,1 mil. barelů denně, přičemž v nejkritičtějším druhém čtvrtletí očekává meziroční sešup o 17,3 mil. barelů denně. Na druhou stranu, OPEC zůstává relativně optimistický ohledně výhledu na rok 2021, kdy očekává svižné oživení globální spotřeby ropy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688