Makroekonomika  |  14.05.2020 08:50:55

Lébl: ČNB první test zvládla. Přistoupí k nekonvenční měnové politice?

V dubnu se spotřebitelské ceny podle Českého statistického úřadu oproti loňsku zvýšily o 3,2 %. Ve srovnání s březnovými 3,4 % tak meziroční inflace mírně poklesla. Výrazně zdražovaly zejména potraviny, což nepřekvapí nikoho, kdo se při nákupu trochu rozhlédl v oddělení ovoce a zeleniny. Za tím stojí nejen nižší úroda, ale i problémy se sklizní kvůli nedostatku zahraničních pracovníků. Dalším důvodem je i možná změna stravovacích návyků obyvatel, kteří se v současné době stravují hlavně doma.

Opačným směrem však silně působil pokles cen pohonných hmot, který částečně odrážel nedávný propad cen ropy na světových trzích.

Do budoucna se však dá vzhledem k utlumené globální poptávce a opatřením proti šíření koronaviru očekávat spíše další snižování celkové inflace. Zajímavostí je, že nezvyklý stav, ve kterém se ekonomika nyní nachází, komplikuje i samotné měření vývoje cen. Čeští statistici se podobně jako jejich kolegové ve světě museli potýkat s problémy spojenými se zachycením cen zboží a služeb, které v dubnu nebyly reálně poskytovány.

Nicméně dubnová inflace i očekávání jejího dalšího poklesu jsou víceméně v souladu s nejnovější prognózou ČNB. Současné číslo tak potvrdilo slova guvernéra Rusnoka, že nejbližší vývoj cen by neměl na ČNB vytvářet tlak, aby dále stupňovala uvolňování své měnové politiky. Prvním testem tak prošel nový výhled českých centrálních bankéřů úspěšně.

Otázkou tedy je, jak tento výhled obstojí v konfrontaci s dalšími daty, která postupně odhalí, jak hluboké rány koronavirus české ekonomice skutečně uštědřil. To následně rozhodne o tom, zdali ČNB Česku naordinuje nekonvenční měnovou politiku v podobě devizových intervencí, negativních úrokových sazeb či kvantitativního uvolňování.


Skupina AXA je světovým lídrem v oblasti pojištění a správy majetku. Více než 171 000 zaměstnanců pečuje o 105 milionů klientů v 63 zemích celého světa. V Mezinárodních standardech účetního výkaznictví (IFRS) byly výnosy skupiny za rok 2018 oceněny na částku 102,9 miliard EUR, podkladové výnosy na 6,2 miliard EUR. K 31. prosinci 2018 spravovala skupina AXA aktiva ve výši 1 424 miliardy EUR.
Akcie AXA jsou registrovány na hlavním trhu burzy Euronext Paris pod symbolem CS (ISN FR 0000120628 - Bloomberg: CS FP – Reuters: AXAF.PA). Ve formě ADS (American Depositary Share) jsou akcie AXA kótovány na platformě OTCQX pod symbolem AXAHY.
Skupina AXA je zahrnuta do nejvýznamnějších mezinárodních indexů SRI, jako jsou Dow Jones Sustainability Index (DJSI) a FTSE4GOOD. Je zakládajícím členem Finanční iniciativy OSN (UNEP FI), Principů udržitelného pojištění OSN (PSI) a signatářem Zásad odpovědných investic OSN.
Skupina AXA v České republice a na Slovensku poskytuje produkty a služby v oblasti životního a neživotního pojištění, důchodového zabezpečení a investičních podílových fondů. Má 1,5 milionů klientů, 523 zaměstnanců a spravuje aktiva ve výši 5,3 miliardy eur.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688