Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  07.05.2020 09:56:57

Průmysl dostane přímý zásah až v číslech za duben, březnový citelný propad je „zahřívacím kolem“

Průmysl dostane přímý zásah až v číslech za duben, březnový citelný propad je „zahřívacím kolem“. Tuzemský průmysl se v březnu nakonec propadl méně, než se čekalo. V meziročním srovnání si pohoršil o 10,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg ovšem ve střední hodnotě svých odhadů počítali s propadem 13,6 procenta. Jedná se o nejvýraznější propad průmyslu v ČR od července 2016, kdy však byla příslušná data ovlivněna časováním celozávodních dovolených v tuzemských průmyslových podnicích.

Letos v březnu stáhl průmyslovou výrobu zejména autoprůmysl, který meziročně ztratil takřka 26 procent. Výsledek je však i tak zmírněn tím, že k zavření či významnému omezení výroby přistoupily tři největší automobilkyŠkoda, Hyundai a TPCA – až v druhé polovině měsíce března. Dubnový meziroční propad autoprůmyslu tak bude ještě hlubší. Automobilka TPCA totiž plánuje odstávku ukončit až po polovině května, Škoda ji sice ukončila v dubnu, ale až na jeho samém sklonku, a TPCA rozjela výrobu zhruba v polovině dubna.

V březnu se kromě autoprůmyslu citelně propadlo také strojírenství a kovoprůmysl. Naopak objem výroby meziročně vzrostl v odvětvích, která nebyla tolik dotčena omezením výroby kvůli koronaviru. Jednalo se zejména o potravinářství a dřevozpracující a papírenský průmysl.

Značně nepříznivý je další výhled průmyslu. Nejde přitom jen o očekávaný ještě hlubší dubnový propad. Jde i o to, že v březnu došlo k citelnému propadu nových zakázek tuzemskému průmyslu, a to zejména těch domácích, což značně zatemňuje výhled o do dalších měsíců letošního roku. Tuzemské zakázky se propadly meziročně o 21 procent, nejvýrazněji od srpna 2009. Celkově byl propad zakázek – domácích i zahraničních – nejvýraznější opět od července 2016.

Za celý letošní rok tak průmysl ztratí patnáct procent. Problematický bude i rozběh výroby v květnu o červnu a následné zajišťování odbytu v podmínkách rapidně zpomalující domácí i zahraničních ekonomik.

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá   8:56  Nezaměstnanost v Maďarsku klesla (26.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste