Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  07.05.2020 09:19:13

Rozbřesk: ČNB sníží sazby a odkryje míru svého pesimismu

Hlavní událostí dnešního dne bude nepochybně zasedání bankovní rady ČNB, od kterého se čeká nejenom snížení sazeb o dalšího půlprocentního bodu, ale také nová prognóza a případně i osvětlení záměrů centrální banky na dluhopisovém trhu.

Bankovní rada už od února, kdy ještě svoji hlavní úrokovou sazbu naposledy zvýšila na 2,25 %, repo sazbu ve dvou krocích zkrátila na aktuální jedno procento. V mezičase se však ekonomická situace doma i v zahraničí ještě výrazně zhoršila, a tak ČNB může v uvolňování politiky ještě dál pokračovat. A jak to vypadá, někteří centrální bankéři se nemusí bránit ani myšlence poklesu repo sazby na tzv. technickou nulu. Otázkou je, zda v bankovní radě převládne tento názor, nebo zda spíš nebude preferovat ponechání si trochu prostoru pro případ ještě dramatičtějšího vývoje ekonomiky. V každém případě rozhodnutí se dozvíme až v 14:30 a později bude i pravidelná tisková konference (15:45).

Bankovní rada se nebude rozhodovat pouze na základě nové prognózy, ale k dispozici bude mít i první tvrdá čísla za březen. Už včera byly zveřejněny maloobchodní tržby, které podle očekávání propadly meziročně o 9,3 %. Pokud do maloobchodu započítáme ještě motoristický segment, tak propad tržby překonal dokonce patnáctiprocentní hranici. Výsledky obchodů tak jednoznačně ovlivnily zákazy prodeje ve významné části kamenných prodejen a stánkového prodeje, které jen z části vykompenzovaly expandující internetové obchody.

Dnes se k výsledkům maloobchodu přidají ještě čísla z průmyslu, která v důsledku dobrovolných i vynucených odstávek budou nejspíše podstatně horší než ty, která jsme viděli po pádu banky Lehman Brother, kdy firmy v podstatě z měsíce na měsíc přišly o své zakázky. Tentokrát průmysl zasáhl nabídkový šok, k němuž se však může brzy přidat šok poptávkový, protože v rychlý návrat evropských zákazníků k nakupování a firem k investování lze asi těžko věřit, jen tiše doufat. V každém případě po velmi slabých březnových číslech přijdou za měsíc na řadu výsledky ještě tragičtější. Už třeba proto, že automobilový průmysl, tedy největší tuzemský obor, v důsledku odstávek propadl v dubnu zřejmě až o 90 %.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna v průběhu včerejšího odpoledne mírně ztrácela – podobně jako další měny v regionu – a vrátila se zpět nad starou intervenční hranici. Dnes bude vyčkávat na výsledek zasedání bankovní rady ČNB, od kterého se čeká nejenom snížení sazeb, ale možná i něco málo navíc v podobě zveřejnění záměrů centrální banky poté, co získala pravomoc obchodovat na sekundárním dluhopisovém trhu. A samozřejmě stranou pozornosti nezůstane ani prognóza, která mimo vlastního scénáře sazeb rovněž nastíní, jak hlubokou a dlouhou recesi ČNB předpokládá. Mezitím na dluhopisovém trhu Ministerstvo financí pokračuje v úspěšném tažení za likviditou. Včera při aukcích delších dluhopisů si od dychtivých investorů půjčilo dalších více než 13 mld., a to ještě muselo výrazně seškrtat poptávané objemy.

Zahraniční forex

Ani ztráta 20 miliónů pracovních míst v USA v dubnu, kterou prezentoval ADP report, nezabránila dolaru v tom, aby proti euru dále zpevnil. Trh práce dnes i zítra vykáže další hrozivá čísla (viz nové žádosti o podporu a payrolls), díky čemuž může eurodolar krátkodobě poskočit nahoru, avšak euro má větší problém, a to v neochotě Němců financovat neomezeně skrze ECB italské či španělské dluhy. Včerejší rozhodnutí německého ústavního soudu opět rozjelo úvahy o dezintegraci eurozóny, a tak rizikové prémie Itálie či Španělska rostou. Eurodolar tak zřejmě zůstane pod tlakem nehledě na slabá americká data a fakt, že prezident Trump hodlá po boku Austrálie žalovat Čínu za zatajování informací o šíření koronaviru.

Ve střední Evropě zaujaly zprávy z Polska. Zde se o víkendu měly konat prezidentské volby, a to korespondenčně (a s ohledem na pandemii). Poslední politické a právní zprávy hovoří o tom, že volby budou odloženy - zřejmě na 12. června. Pro zlotý by to mohla být dobrá zpráva, protože by to zvýšilo kredibilitu volby.

Ropa
Severomořská ropa Brent v průběhu včerejšího obchodování mírně ztrácela a její cena se dostala zpět pod 30 USD/barel. Ropa tak nedokázala profitovat s překvapivě nízkého růstu zásob ve Spojených státech (4,6 mil. barelů vs. očekávání 7,8 mil. barelů), které reportovala EIA. Slabší růst zásob surové ropy naznačuje postupné rozvolňování bezprostředního tlaku na fyzickém trhu, který v polovině dubna rezultoval až v záporné ceny americké lehké ropy WTI.

Z fundamentální pohledu je však situace na ropném trhu nadále vážná. Navzdory novým produkčním škrtům v rozsahu 10 mil. barelů denně ze strany OPEC+ se totiž výpadek globální poptávky nadále odhaduje zhruba na 20-25 mil. barelů denně. To je sice menší objem než v dubnu, stále však jde o strašidelně vysoké číslo. Cena ropy tak dle našeho názoru nemá v současné situaci příliš prostoru citelně růst a nadále hrozí prudké výprodeje, pokud by se pozitivní sentiment neudržel.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:56  Nezaměstnanost v Maďarsku klesla (26.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688