Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.03.2020 10:31:45

Mzdový růst v ČR pokračuje ve zpomalování (Komentář)

Průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku činila 36 144 Kč. Meziročně se jedná o nárůst o 6,7 %, což po očištění o inflaci činilo 3,6 %. Výsledek byl dvě desetinky nad naším odhadem i mediánovým očekáváním trhu. Prognóza ČNB počítala s růstem 7,2 % nominálně a 4,2 % reálně. Oproti třetímu čtvrtletí, kdy nominální mzdy rostly v průměru 7,0 % y/y a 4,1 % reálně se tedy jedná o pokračování pozvolného zpomalování mzdového růstu.

Když si zaměstnance seřadíme od největšího platu po nejmenší a ukážeme doprostřed, jeho mzda činí 31 2020 (tzv. mediánová mzda). I růst mediánové mzdy nepatrně zpomalil na meziroční tempo 6,6 % z předchozích 6,7 %.

Nejrychlejší meziroční růst mezd zaznamenávají letos zaměstnanci ve školství, kterým bylo přidáno na začátku roku. Menší nárůsty mezd jsou naopak ve vědě a profesních činnostech. Zde meziroční růst průměrné mzdy zpomalil na 3,2 %, takže je prakticky shodný s inflací.  Ve veřejné správě po předchozím zpomalení růstu mezd došlo opět ke zrychlení na 7,2 % y/y. Naopak v oblasti nemovitostí mzdy dále zpomalily na  5,0 %. Nejpomaleji rostly mzdyobchodě s meziročním nárůstem 4,7 %. Naopak v sektoru těžby a dobývání došlo k meziročnímu poklesu průměrné mzdy o 0,4 %.

Za celý rok 2019 dosáhla průměrná mzda 34 125 , což oproti roku 2018 znamená nárůst o 7,1 % po předchozím růstu o 7,6 %. Po očištění o inflaci se průměrná mzda zvýšila o 4,2 % po předchozím růstu o 5,3 %.

Tempo růstu mezd tedy i nadále zůstává solidní, ale zjevně zpomaluje. Z pohledu ČNB je výsledek pod prognózou a je tedy argumentem proti zvyšování úrokových sazeb.

Pro letošní rok čekáme růst mezd 5,6 %, přičemž růst mezd ve veřejném sektoru bude opět rychlejší než v sektoru soukromém. Zpomalování růstu mezd bude pozvolné, neboť situace na trhu práce je stále velmi utažená. Ekonomika zpomaluje a prostor na růst mezd se zmenšuje. Současná epidemie koronaviru zvyšuje nejistotu ohledně vývoje ekonomiky a podobně se zvyšuje i nejistota ohledně vývoje mezd.

Mzdový nárůst byl jen lehce nad očekáváním trhu, koruna po zveřejnění pokračuje v mírném oslabování, které je ale spíše způsobeno globálním sentimentem.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688