Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  27.01.2020 11:02:08

Bianchi: Trumpovy monetární tweety mají citelný dopad na trhy

Po období vysoké inflace převládl jednoznačně názor, že pokud má být monetární politika efektivní, musí být ve sledování svých cílů nezávislá. V šedesátých a sedmdesátých letech totiž Johnsonova a Nixonova vláda tlačila na Fed, aby držel sazby dole, i když to mohlo ohrozit cenovou stabilitu. A nakonec se tak také stalo. Následný posun k nezávislosti Fedu mu nakonec umožnil „agresivní sledování“ jeho dvojího mandátu. Jak ale na stránkách VoxEU poukazují Francesco Bianchi, Thilo Kind a Howard Kung, to ani zdaleka není konec tohoto příběhu, do kterého nakonec začaly významně promlouvat tweety současného amerického prezidenta.

Finanční krize roku 2008 „významně oslabila důvěru veřejnosti v centrální banky po celém světě“. Jejich nekonvenční monetární politika tuto nedůvěru ještě prohloubila, což podle ekonomů dokonce ohrožuje jejich autonomii získanou v předchozích desetiletích. Hlasitým kritikem Fedu se stal i Donald Trump, který už v dubnu roku 2018 tweetoval, že Čína a Rusko hrají devalvační hru, zatímco Fed zvedá sazby, což „je nepřijatelné“.

Bianchi a jeho kolegové si kladou otázku, zda tweety amerického prezidenta zaměřené na monetární politiku mají nějaký reálný dopad, nebo zda je trhy úplně ignorují a nezávislost Fedu jimi nijak dotčena není. Ekonomové se v této souvislosti zaměřili na trhy s futures a na to, jaká jsou jejich očekávání ohledně dalšího vývoje sazeb. Data ukazují, že očekávané sazby v reakci na tweety Donalda Trumpa vždy výrazně klesly.

„Pokud by se trhy domnívaly, že Fed je plně imunní vůči politickým tlakům, tweety by na očekávání trhu neměly mít žádný dopad,“ uvádějí ekonomové. Jenže u futures, které se týkaly doby po dalším zasedání FOMC, se efekt projevil, a to výrazně – v průměru napříč všemi kontrakty dosáhl výše minus 0,25 bazických bodů. Jde o „jasný důkaz, že tweety prezidenta Trumpa snižují tržní očekávání“ a tento efekt roste s délkou kontraktů.

Ekonomové zmiňují, že v červnu 2019 prezident Trump požádal své poradce, aby zjistili možnosti odvolání šéfa Fedu Powella. Podle dat měly informace o tomto kroku také výrazný dopad na očekávání trhu, a to po celé délce výnosové křivky. K vyhození šéfa Fedu přitom nikdy v minulosti nedošlo, ale podle ekonomů reakce trhu ukazují, že právě toto je nástroj, který by mohl reálně vést ke změně monetární politiky tak, jak by si přál prezident.

Když se ekonomové zaměřili na obsah prezidentových tweetů, zjistili, že před rokem 2015 (tedy před ohlášením prezidentské kampaně) neobsahovaly žádnou kritiku centrální banky nebo kritiku zaměřenou na údajně příliš uvolněnou politiku. Po nástupu do funkce se ale jeho pozice významně změnila a začal Fed kritizovat za příliš utaženou politiku. Podle ekonomů jde o známku změny postoje vyvolané „širšími politickými cíli“. A jak bylo popsáno výše, jeho slova mají na trhy reálný dopad.

Zdroj: VoxEU


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688