Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  26.09.2002 09:46:02

ČSÚ - souhrnný indikátor důvěry v září klesl


PRAHA (ČIA) - Souhrnný indikátor důvěry v září 2002 oproti předchozímu měsíci poklesl, což bylo způsobeno jak vývojem podnikatelského, tak spotřebitelského indikátoru. Optimistické výhledy klesly jak v průmyslových podnicích, tak ve stavebních firmách a v sektoru služeb. V odpovědích respondentů se projevil také vliv povodňových událostí, především u spotřebitelů. Vyplývá to z nejnovějších informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Více než jedna třetina respondentů průmyslových podniků (celkem 964 respondentů) považovalo v září svou ekonomickou situaci za dobrou, 57 procent za uspokojivou a sedm procent za špatnou. Ve srovnání se srpnem se v září zhoršilo hodnocení poptávky. Podíl respondentů očekávajících v příštích šesti měsících zlepšení ekonomické situace se snížil ze srpnových 26 procent na 22 procent, neměnnost očekává 67 procent respondentů a zhoršení 11 procent respondentů.

Celkový indikátor důvěry se snížil vlivem nižší důvěry v očekávaný vývoj poptávky a výrobní činnosti. Ve stavebních podnicích (455 respondentů) se podnikatelská aktivita v září zlepšila u 31 procent respondentů, stabilizovaná byla u 67 procent respondentů, u dvou procent se zhoršila. Podíl respondentů očekávajících zlepšení ekonomické situace v příštích šesti měsících oproti srpnu klesl a činil 28 procent, podíl respondentů předpokládajících zhoršení byl osm procent a podíl respondentů očekávajících neměnnost 64 procent. Celkový indikátor důvěry díky vyšší důvěře v očekávaný vývoj poptávky mírně vzrostl.

Respondenti z obchodu, pohostinství a ubytování (348 respondentů) považovali v září ekonomickou situaci svého podniku z 44 procent za  dpovídající sezoně, dalších 52 procent ji hodnotilo jako dobrou. V příštích šesti měsících 60 procent respondentů signalizuje neměnnost ekonomické situace, dalších 35 procent očekává její zlepšení a zbývajících pět procent očekává zhoršení. Celkový indikátor důvěry se mírně snížil.

Respondenti průzkumu názorů mezi spotřebiteli (1000 osob) o vývoji ekonomiky a o jejich finanční situaci v září očekávají, že se celková ekonomická situace v příštích 12 měsících zhorší. Zlepšení své finanční situace očekává 16 procent spotřebitelů a 45 procent její neměnnost, 23 procent spotřebitelů očekává zhoršení a 16 procent neumí situaci posoudit.

Oproti minulému měsíci se zvýšil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti v příštích 12 měsících. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu v příštích 12 měsících spořit, se zvýšil. Celkový indikátor spotřebitelské důvěry klesl.

-joh-,-ave-


Fotogalerie - Povodeň 2002 - celkový souhrn

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688