Makroekonomika  |  23.12.2019 15:07:43

Okénko trhu - Americké objednávky znatelně poklesly; ČNB vyhodnocovala rizika přechodu na euro

Česká národní banka ve své analýze vhodnosti přistoupení České republiky k eurozóně shledala, že ve většině sledovaných kritérií by pro českou ekonomiku tento krok nepředstavoval významnější rizika. Negativně banka hodnotí primárně rozdíl v ekonomické úrovni Česka oproti členským zemím měnové unie, nedostatečnou sladěnost finančního cyklu a některé aspekty fiskální politiky. Naopak ve prospěch vstupu hovoří například vysoká ekonomická provázanost obou celků, samovolně probíhající široká adopce eura českými podniky, či stabilita a odolnost českého bankovního sektoru. Navzdory celkově spíše optimistickému vyznění analýzy je nutno připomenout, že ČNB v tomto ohledu působí výhradně jako expertní orgán a není v její kompetenci přechod na euro ani doporučovat, natož iniciovat. Jedná se o čistě politické rozhodnutí, ke kterému v České republice momentálně panuje spíše skeptický názor.

Ministerstvo financí České republiky zveřejnilo strategii řízení státního dluhu pro rok 2020. V něm odhaduje potřebu financování na 271 mld. , což je znatelně méně, než byla v roce předchozím (cca o 58 miliard). I do budoucna pak ministerstvo předpokládá její postupný pokles. Pro její pokrytí ministerstvo plánuje jak standardní emisi na finančních trzích, tak i další kolo prodeje dluhopisů českým domácnostem. Těch se v roce 2019 prodal celkový objem 10,4 mld. a ministerstvo si na tomto způsobu financování pochvaluje mimo jiné skutečnost, že úroky zůstávají v tuzemsku. Vzhledem k situaci na finančních trzích ministerstvo zmiňuje, že zváží i možnost emise dluhopisů denominovaných v eurech. Toto rozhodnutí bude ovšem záviset na vývoji tržní situace v průběhu roku.

Globálními trhy v roce 2020 bude podle nás hýbat hlavně vývoj ve Spojených státech a v eurozóně. Zatímco v Evropě některé signály naznačují, že by mohla již být z nejhoršího venku, v USA se na příchod citelného zpomalení nadále čeká. Spouštěč ekonomického ochlazení mají přitom obě supervelmoci společný – jedná se o pokles průmyslové výroby způsobený politickým ochromením mezinárodního obchodu a snížením investiční aktivity pod hrozbou další eskalace konfliktů. My věříme, že ačkoliv evropské zpomalení chvíli potrvá, jeho dno už v datech vidíme. Oproti tomu Spojené státy si jím teprve projdou, ačkoliv zřejmě nebude tak intenzivní, jako zažil starý kontinent. Pro měnovou politiku tak předpokládáme, že ECB k dalším podpůrným krokům nebude muset přistoupit, zatímco sázky na snížení sazeb Fedu budou nabírat na intenzitě. Z toho vyplývá i náš odhad vývoje kurzu, kde čekáme mírné oslabení dolaru k hladině EUR/USD 1,15 během první poloviny roku, následované stabilitou. I dnešní údaje o amerických objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, které poklesly o 2 % namísto očekávaného růstu o 1,5 %, naznačují, že tamní průmysl má před sebou slabší období.

Česká koruna nevstupuje do vánočního týdne právě úspěšně, když od začátku obchodování proti euru stačila oslabit o zhruba 7 haléřů na EUR/CZK 25,52.

Závěrem bychom Vám za tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank rádi popřáli příjemné prožité vánočních svátků.

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.10.2023Ranní okénko - Inflace v eurozóně zamířila znatelně níže Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
11.10.2023Ranní okénko - Trh snižuje sázky na hiky Fedu, zvyšuje na cuty ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
28.11.2022Ranní okénko - Finanční trh vyhodnocuje stanoviska centrálních bank Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688