Makroekonomika  |  29.11.2019 15:31:48

Okénko trhu - inflace v eurozóně zrychlila, nezaměstnanost nadále nízká

Statistický úřad dnes potvrdil růst českého hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí meziročně o 2,5 %. Mezikvartální růst byl oproti předběžnému odhadu zvýšen o desetinu na 0,4 %. Růst ekonomiky byl podpořen jak domácí, tak zahraniční poptávkou. Dynamika spotřeby domácností sice lehce zvolnila na 2,3 %, přesto zůstává nadále vysoká vlivem příznivé situace na českém trhu práce, tedy nízké nezaměstnanosti a svižnému růstu mezd. Vládní instituce zvýšily svou spotřebu dokonce o 3,3 %. Tvorba fixního kapitálu však zaostala, když mezičtvrtletně i meziročně poklesla o 0,3 %. Podniky pociťují postupně ochabující poptávku, což spolu s vysokými mzdovými náklady vytváří tlak na jejich ziskovost a omezuje množství prostředků na další rozvoj. Export navzdory neutěšené situaci na vývozních trzích přidal 1,8 %, čímž značně převýšil dynamiku dovozu (1,0 %) ovlivněnou nižšími importy pro investice. Čistá bilance tak navzdory problematické situaci v oblasti mezinárodního obchodu vychází nadále velmi dobře. Mezi nejúspěšnější odvětví české ekonomiky patřily ve třetím čtvrtletí informační a komunikační činnosti, obchod, pohostinství, doprava a stavebnictví, tedy primárně oblasti poháněné rostoucími příjmy českých domácností. Zaostával naopak průmysl. V souhrnu za letošní rok očekáváme průměrný růst hrubého domácího produktu o 2,5 % a pro rok 2020 pak pokles dynamiky na 2,0 %. Více naleznete v komentáři zde: https://bit.ly/2L5JmgZ

I přes meziměsíční pokles cen v eurozóně o 0,3 % v listopadu, došlo ke zrychlení meziroční inflace o 0,3 p.b. na 1,0 %.  Vyšší cenový růst odrážel zejména dražší potraviny, alkohol a tabák, zatímco ceny energií i nadále meziročně klesaly. Jádrová složka inflace se pak zvýšila na 1,3 %, což bylo dáno zrychlením cen služeb z1,5 % na 1,9 %. Tato změna však podle vyjádření statistického úřadu do značné míry souvisela se snížením váhy cen dovolených ve spotřebním koši, čímž se omezil jejich brzdící vliv na inflaci. Nebýt tohoto administrativního zásahu, mohl by vyšší růst cen znamenat uspokojení pro ECB s tím, že extrémně uvolněná politika konečně přináší ovoce. Za této situace však zrychlení cenového růstu nemusí být chápáno jako dostatečné, inflace i nadále zůstává hluboko pod inflačním cílem.

Nezaměstnanost v eurozóně v říjnu mírně poklesla na 7,5 % ze zářijových 7,6 %. Průměr za celou Evropskou unii pak dosáhl 6,3 %. Nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci unie dlouhodobě vykazuje Česká republika (2,2 %), jen lehce vyšší je nezaměstnanost v sousedním Německu (3,1 %). Situace na trhu práce v jižních zemích EU je podstatně horší, premiantem v negativním slova smyslu je Španělsko, kde počet lidí bez práce dosahuje 14,2 %.

Koruna během dneška umazala včerejší ztráty a její kurz se vrátil do blízkosti EUR/CZK 25,5. Spolu s korunou posilovaly i ostatní měny regionu.

Autor: Luboš Růžička, analytik
Editor: Eliška Jelínková, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688