Makroekonomika  |  24.10.2019 15:38:37

Okénko trhu: ECB dnes ke změnám nepřikročila

Český statistický úřad dnes zveřejnil výsledky konjukturálního průzkumu za měsíc říjen. V souhrnném indexu došlo k poklesu na úroveň 93,6 bodu, což představuje pětileté minimum. Pesimismus se šíří hlavně v průmyslu, naději naopak neztrácejí podnikatelé ve stavebnictví a službách. Panice stále nepropadají ani české domácnosti, jejichž hodnocení situace se meziměsíčně mírně zlepšilo a s hodnotou 103,6 bodu se z dlouhodobého pohledu drží na stále slušné hodnotě. Poněkud se ovšem zvýšila ochota spotřebitelů ke spoření, což lze vykládat jako náznak opatrnosti do blízké budoucnosti.

Index nákupních manažerů (PMI) v Německu doznal v říjnu nepatrného zlepšení, když se oproti září zvýšil o jednu desetinu bodu na 48,6. Vyhlídka na zotavení německé ekonomiky v závěru letošního roku se tak opět poněkud zmenšila. Z průzkumu mezi podniky dále vyplynulo, že růst prodejních cen byl nejnižší za poslední tři roky, což se zřejmě v blízké době promítne i do již tak nízké inflace, a vystaví dalšímu tlaku Evropskou centrální banku. Alespoň trochu pozitivní zprávou z Německa pak bylo to, že svůj pokles zpomalily hodnoty přijatých objednávek. I eurozóna dnes vykázala aktuální výsledky indexu PMI. Ve zpracovatelském průmyslu zde došlo meziměsíčně ke stagnaci na úrovni 45,7 bodu, zatímco ve službách k velice mírnému nárůstu z 51,6 na 51,8. Podobně jako v Německu lze tyto výsledky interpretovat tak, že producenti vývozního zboží trpí pod tlakem neutěšené situace v mezinárodním obchodu, zatímco domácí poptávka dech ještě neztratila. 

Rada guvernérů Evropské centrální banky na svém posledním zasedání pod vedením prezidenta Draghiho rozhodla podle očekávání o zachování stávající měnové politiky beze změny. Depositní sazba tak zůstává na úrovni -0,5 % a program nákupů aktiv bude pokračovat v listopadu podle původního plánu. Na následné tiskové konferenci Draghi mimo jiné relativizoval závažnost neshod v rámci rady, o kterých se na veřejnosti spekulovalo po předchozím zasedání. Poskytl též nepříliš povzbudivý výhled na ekonomiku eurozóny, při jejímž hodnocení se oproti minulosti zřetelněji vyhýbal náznakům blízkého zlepšení. Ocenil sice, že například riziko neřízeného brexitu se zřetelně snížilo, nicméně připomněl, že nejistota přetrvává. Zároveň zpětně zhodnotil dosavadní významně uvolněnou měnovou politiku ECB jako evidentně opodstatněnou, jak se podle něj ukazuje na dále slabých datech mimo jiné z německého průmyslu či evropské inflace. Draghiho osmileté působení v čele ECB je vesměs hodnoceno ze dvou úhlů pohledu – Draghi proslul jako vášnivý obhájce projektu eurozóny, který nepřipustil možnost jejího rozpadu v důsledku dluhové krize, a také jako bankéř, který přes všechnu snahu nedokázal udržet evropskou inflaci na cíli, tedy lehce pod 2 procenty. Příští zasedání již povede Draghiho nástupkyně v úřadu Christine Lagardeová.

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Luboš Růžička, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.04.2024Ranní okénko - Inflace drží Fed v šachu, dnes zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
07.03.2024Ranní okénko - Dnes ECB sazby nesníží Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.12.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, změna sazeb není očekávána Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
26.10.2023ECB dnes ponechá úrokové sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688